Temperatuur zwanger (worden): zo zit dat

Temperatuur en zwanger of zwanger worden, hoe zit dit ook alweer? De temperatuur (zwangerschap) vertelt veel over je ovulatie en of het eventueel raak is. Lees meer over de basale, lage en hoge temperatuur en welke informatie je hieruit haalt.

Temperatuurmethode en zwangerschap

Misschien heb je al eens van de temperatuurmethode gehoord. Dit is een manier om je eisprong (ovulatie) te bepalen. De temperatuurmethode verraadt echter ook of je zwanger bent. Hoe dit kan? Omdat je lichaamstemperatuur gedurende de maandelijkse cyclus stijgt en daalt. Dit gebeurt onder invloed van hormonen.

Voor de temperatuurmethode heb je een goede thermometer nodig. Verder zorg je voor een schriftje of kladblok, en natuurlijk een pen. Er zijn ook verschillende apps waarmee je de temperatuur zwanger kunt bijhouden. Met deze app kun je de temperatuur niet opmeten, maar wel je lichaamstemperatuur invoeren. Hieronder drie apps die je hierbij kunnen helpen:

  • Fertility Friend
  • Glow
  • Kindara

Download een van deze apps en installeer deze op je smartphone. Vervolgens is het belangrijk om op zoek te gaan naar een goede thermometer.

Bekijk de rectale thermometers

Kies bij voorkeur voor een (koorts)thermometer die je rectaal inbrengt (anus). Dit kan minder prettig zijn, maar geeft wel de meest betrouwbare en nauwkeurige meting. Een oorthermometer kan een kleine afwijking vertonen. Omdat de temperatuurmethode veel nauwkeurigheid vraagt, is dit geen verstandige keuze. Mogelijk mis je bij het gebruik van een oorthermometer de eisprong, of zie je niet dat je zwanger bent.

Uitleg over temperatuurmethode in het kort

In dit artikel willen we dieper ingaan op de basale temperatuur zwanger, en wanneer deze hoger of lager is. Daarom even een korte uitleg over de temperatuurmethode. Dit werkt als volgt:

  • Meet elke ochtend na het ontwaken de lichaamstemperatuur
  • Schrijf deze temperatuur op of voer hem in de speciale app in

Tip: probeer elke dag op hetzelfde tijdstip de temperatuur op te nemen. Blijf liggen totdat je de temperatuur weet. Daarna mag je pas opstaan. Dus niet eerst even snel een plas en dan de temperatuur meten. Door het opstaan stijgt je temperatuur namelijk, wat de uiteindelijke curve beïnvloedt.

Basale temperatuur tijdens zwangerschap

De gemiddelde lichaamstemperatuur van de mens ligt op 37 graden Celsius. Het is echter ook normaal wanneer je lichaamstemperatuur 0,6 graden Celsius hierboven of hieronder zit. De basale lichaamstemperatuur is de temperatuur wanneer deze op zijn laagst is. Dit is altijd in de ochtend, direct naar het ontwaken. Met de temperatuurmethode ga je dus uit van de basale temperatuur.

Wat is de basale temperatuur wanneer je zwanger? Hiervoor moet je eerst je normale lichaamstemperatuur weten. Stel dat je op dag 1 t/m dag 13 van de cyclus een lichaamstemperatuur van gemiddeld 36,7 graden Celsius meet.

Dit kan in deze dagen met ongeveer 0.2 graden naar boven of beneden schommelen. Je zult zien dat op dag 13 of 14 de temperatuur wat lager komt te liggen: de eisprong vindt over 24 – 48 uur plaats. Het verschil is niet altijd merkbaar, omdat de lichaamstemperatuur slechts 0.1 tot 0.2 graden zakt.

Na de eisprong blijft de lichaamstemperatuur ongeveer 0,5 graden hoger. Dit zou in ons voorbeeld betekenen dat de lichaamstemperatuur rond de 37,2 graden blijft hangen. Deze temperatuur blijft hoog tot aan menstruatie. Daarna zakt de temperatuur weer naar het oude niveau.

De basale temperatuur tijdens zwangerschap blijft echter hoog. In bovenstaand bijvoorbeeld ligt de ochtend temperatuur op 37- 37,2 graden en zakt niet meer.

Blijft temperatuur hoog tijdens zwangerschap?

Een hogere lichaamstemperatuur tijdens de zwangerschap wordt veroorzaakt door het hormoon progesteron. Blijft temperatuur hoog tijdens de zwangerschap? Ja, gedurende de zwangerschap blijft de basale lichaamstemperatuur (ongeveer) 0,5 graden hoger.

Voorbeeld temperatuurcurve zwanger

We kunnen natuurlijk heel veel uitleggen met betrekking tot basale temperatuur zwanger, maar het is beter om dit te visualiseren. Hieronder vind je een voorbeeld temperatuurcurve zwanger. Op het eerste plaatje de temperatuurcurve van een vrouw die halverwege de cyclus haar eisprong heeft, en op dag 28 haar menstruatie krijgt. Op plaatje 2 zie je opnieuw de eisprong, met daarna een hogere lichaamstemperatuur. Je ziet dat de lichaamstemperatuur vanaf dag 28 niet meer daalt. Deze vrouw is zwanger.

Let op: de temperatuurmethode is geen zwangerschapstest. Wil je zekerheid, gebruik dan een echte zwangerschapstest. Deze is verkrijgbaar als dipstick, cassettetest of digitale test.

Bekijk de best verkochte zwangerschapstesten

Lees voor het gebruik van een zwangerschapstest altijd de gebruiksaanwijzing.

Lage temperatuur zwanger

Je bent zwanger maar ontdekt een lage temperatuur. Is dit een teken dat het misgaat? Er zijn verschillende factoren die je lichaamstemperatuur beïnvloeden Denk maar eens aan slecht slapen, werken in ploegendienst of te laat naar bed gaan Heb je last van een verkoudheid of voel jij je grieperig? Ook dit beïnvloedt de temperatuur. In dit laatste geval zal de lichaamstemperatuur wat hoger liggen.

Heb je een lage temperatuur en ben je zwanger? Het is dan wel belangrijk om te kijken naar je temperatuur in de eerste fase van je cyclus. Als het goed is ligt deze 0,3 tot 0,5 graden lager dan tijdens je zwangerschap. Is dit het geval, dan hoef jij je nergens druk om te maken. Waarschijnlijk heb je van jezelf een lagere lichaamstemperatuur.

Heb je naast een dalende lichaamstemperatuur last van buikkrampen en bloedverlies? Je kunt voor de zekerheid altijd contact opnemen met de verloskundige.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique