Je tandvlees bloedt uit het niets. Zomaar, zonder dat er iets aan vooraf ging. Je moet weten dat gezond tandvlees nooit zomaar bloedt! Waarschijnlijk is er dus iets met het tandvlees aan de hand. Misschien gaat het om een ontsteking of een beschadiging.
De functie van tandvlees
Voordat je gaat zoeken waarom je tandvlees bloedt moet je eerst weten wat de functie van tandvlees is. Het tandvlees houdt tanden en kiezen op de juiste plaats bent daarnaast beschermt het de overgang tussen tand/ kies aan het kaakbot. Je tandvlees is dus heel belangrijk.
Het tandvlees is goed doorbloed. Dit merk je dat het bij een lichte ontsteking opzwelt of gaat bloeden.
Tandvlees bloedt uit het niets
Je kauwt op iets en je tandvlees bloedt uit het niets. Dit merk je wil dat de hap uit je stokbroodje een rode kleur heeft of omdat je een ijzersmaak in de mond hebt. Meestal begint je tandvlees te bloeden wanneer je op iets hards bijt of wanneer je de tanden poetst. Maar het kan ook dat je helemaal niks doet en je tandvlees toch bloedt.
Je moet echt weten dat gezond tandvlees nooit zomaar zal bloeden. Wanneer je tandvlees uit het niets bloedt dan is er vaak sprake van een beschadiging of een ontsteking. Maar er kan ook iets anders aan de hand zijn.
Tandvleesontsteking (gingivitis)
De meest voorkomende oorzaak voor bloedend tandvlees is een tandvleesontsteking. Hierbij kruipen bacteriën tussen het randje van het tandvlees aan de tand of kies. De bacteriën veroorzaken hier een ontsteking. Het tandvlees raakt geïrriteerd en zwelt op. Ook komt het wat losser te zetten. Hierdoor kunnen bacteriën steeds verder naar binnen kruipen.
Wanneer je niks aan een tandvleesontsteking doet dan kunnen de bacteriën het kaakbot aantasten. Hierdoor gaat de tand of de kies uiteindelijk verloren.
De symptomen van een tandvleesontsteking
Wat merk je van een tandvleesontsteking? Je tandvlees bloedt uit het niets, vaak tijdens het poetsen. Maar ook wanneer je op een stokbroodje of een appel bijt (of iets anders dat hard is). Soms stoot je met je vingernagel tegen het tandvlees en begint dit te bloeden. Verder is ontstoken tandvlees rood gekleurd en ziet er gezwollen uit.
Vaak voel je ook bij pijn, vooral tijdens het poetsen. Bij een tandvleesontsteking is het heel belangrijk om ondanks de pijn nog goed te poetsen maar ook te flossen of gebruik te maken van tandenstokers. In ernstige gevallen moet de mondhygiëniste alles goed schoonmaken. Wist je dat het gebruik van een elektrische tandenborstel vele malen beter is? Hiermee voorkom je een volgende tandvleesontsteking.
Bekijk de beste elektrische tandenborstels
Beschadiging van het tandvlees
Het tandvlees bloedt uit het niets maar je hebt geen tandvleesontsteking. Dan kan er ook sprake zijn van een beschadiging van het tandvlees. Vaak wordt dit veroorzaakt door een hard stukje voedsel, bijvoorbeeld stokbrood met een hard korstje. Maar ook door je vingernagel, wanneer je met de tandenstoker uitschiet of wanneer je te hard hebt gepoetst.
Een beschadiging van het tandvlees is pijnlijk. Je merkt ook dat het gaat bloeden. Gelukkig geneest deze beschadiging uit zichzelf, al kan dit wel tot twee weken duren. Ondertussen is het belangrijk om het beschadigd tandvlees goed te verzorgen. Poets hier voorzichtig over (niet hard te drukken). Het is aan te raden om gebruik te maken van een mondspoeling. Gebruik hiervoor mondspoeling met chloorhexidine.
Vitamine D tekort
Plots bloedend tandvlees kan ook veroorzaakt worden door een tekort aan vitamine D. Dit veroorzaakt klachten als haaruitval, vermoeidheid en later gewrichtspijn of spierpijn. Vul het vitamine D tekort aan.
Voorwerp achter het tandvlees
Bloedt je tandvlees zomaar? Misschien zit er een klein voorwerp achter het tandvlees. Dit kan om wat hard voedsel gaan, een splintertje of iets anders. Het komt zelfs wel eens voor dat de orthodontist een stukje beugeldraadje doorgeknipt en de draadje achter het tandvleesrandje verdwijnt.
Zolang het voorwerp achter het tandvlees van je blijft zitten voel je dit en kan het bloeden. Het is belangrijk om het voorwerp of voedsel zo snel mogelijk te verwijderen. Laat je dit zetten dan kan het gaan ontsteken. Krijg je het voorwerp of stukje voedsel zelf niet verwijderd? Maak dan een afspraak bij de tandarts.
Bij rokers bloedt het tandvlees veel minder vaak
Dat je tandvlees uit het niets bloedt is natuurlijk vervelend maar aan de andere kant ook wel goed. Het geeft namelijk aan dat er iets met je tandvlees aan de hand is. Zo kun je direct in actie komen.
Wist je dat bij veel rokers het tandvlees niet tot nauwelijks bloedt? Dit komt omdat door het roken de bloedvaatjes zich vernauwen. Hierdoor bloedt het tandvlees weinig. Dit lijkt fijn maar dat is het natuurlijk niet, want je lichaam geeft niet aan dat er iets aan de hand is. Daarom is het voor rokers heel belangrijk om hun gebit regelmatig goed te laten reinigen of na te laten kijken.
Ben je roker dan is er natuurlijk altijd beter om hiermee te stoppen. Niet alleen beter voor je tandvlees maar voor je algehele gezondheid. En natuurlijk voor je portemonnee, want roken wordt steeds duurder. Vind je het lastig om te stoppen met roken, gebruik dan hulpmiddelen.
Verder is het voor iedereen aan te raden om twee keer per jaar naar de tandarts te gaan, maar op zijn minst toch echt een keer per jaar. Dat is altijd nog beter dan helemaal nooit gaan.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique