Taille meten man & vrouw – de perfecte methode

Je taille meten kan soms wat lastig zijn. Toch moet het af en toe gebeuren, want zo weet je hoe het met je gezondheid gesteld is. Misschien ben je wel te zwaar en moet je hier iets aan doen. Ontdek meer over de taille meten bij man of vrouw. De doe je met een meetlint, maar de taille meten zonder meetlint kan ook.

Dit is de taille

Je wil de taille meten, maar wat is dit precies? Velen denken dat het om de heupomtrek of de buikomtrek gaat. Dit klopt niet, de taille is het smalste gedeelte van de romp. Bij vrouwen is dit gedeelte beter zichtbaar dan bij mannen. Maar let op, bij vrouwen met overgewicht zie je nauwelijks een taille.

Heb je al eens van een wespentaille gehoord? Dit betekent dat iemand een zeer smalle taille heeft, vergelijkbaar met die van een wesp. Nu weet je ongeveer wat er met taille bedoeld wordt.

De taille meten

Eerst even wat algemene informatie over de taille meten. Hiervoor heb je een flexibel meetlint nodig. Dit is een meetlint dat je ook voor naaiwerk gebruikt. Iedereen heeft wel een meetlint in huis. Heb je er geen? Hieronder vind je meer informatie over de taille meten zonder meetlint. Eerst maar even naar de meetmethode mét een meetlint.

Het is tijdens de taille meten altijd belangrijk dat je dit met zo min mogelijk kleding aandoet. Doe de kleding omhoog of opzij. Ga goed rechtop staan en houdt je adem zeker niet in. Leg het meetlint nu losjes om het smalste gedeelte van de romp. Dit ligt tussen de borst en de heupen in. Adem uit terwijl je het meetlint iets aantrekt. Je kunt nu de maat van je taille aflezen.

De gemiddelde taille maten

Hoe weet je nu of je taille klein, gemiddeld of groot is? Dat kun je zo uit je blote hoofd natuurlijk niet weten. Daarom vind je hieronder een overzicht van de gemiddelde taillemaat.

  • Vrouwen: minder dan 80 cm
  • Mannen: minder dan 95 cm

Zit je hieronder of net erop, dan heb je een goede taillemaat. Wanneer dit hierboven uitkomt dan heb je (licht) overgewicht. De taillemaat is een goede graadmeter voor je gezondheid. Beter nog dan het gewicht op de weegschaal, want dat zegt ook niet alles.

Bekijk afslankpillen

Taille meten vrouw

Bij een vrouw is het vrij makkelijk om de taille te meten, simpelweg omdat deze ook goed zichtbaar is. Vrouwen hebben wel eerder de neiging om hun buik in te trekken of de adem in te houden. Zorg dat je dit niet doet! Meet de taille tijdens het uitademen en trek het meetlint lichtjes aan.

Taille meten man

Kun je de taille bij de man niet vinden? Dat kan kloppen, deze is bij mannen gewoon minder goed zichtbaar. De taille zit precies tussen de heupen en het borstbeen erin. Soms noem je de taille ook wel de zij. Druk er maar eens op, dan voel je wat de taille is.

Kan ik de taille meten zonder meetlint?

Oh jee, je hebt geen meetlint in huis. Geen paniek, je kunt het taille meten zonder meetlint. Handig wanneer je in een winkel staat en niet weet wat je maat is. Je kunt natuurlijk het kledingstuk passen maar dit is niet altijd mogelijk. Dan is het handig wanneer je even de taille opmeet. Hiervoor heb je een stukje touw of iets anders nodig dat flexibel is. De kabel van je telefoonoplader bijvoorbeeld, of je broekriem. Zolang het maar groot genoeg is om dit om je middel te slaan.

Markeer het touw, de broekriem of wat je ook te pakken hebt om de 10 cm. Een briefje van € 5 is 12 cm groot, dit zou je dus ook aan kunnen houden. Je pinpas heeft een lengte van 8,5 cm, misschien kun je hier ook wat mee.

Gebruik het touw als meetlint. Zo weet je wat je taillemaat is. Overigens is het ook aan te raden om vooraf even aan de verkoper te vragen of er een meetlint aanwezig is. Sta je straks te stunten met een touw of broekriem, blijkt er gewoon een meetlint aanwezig te zijn!

Taille meten voor broek

Je wil (online) een broek kopen. Dan is het handig wanneer je de taillemaat weet. Wanneer je de verkeerde maat broek bestelt of koopt dan zorgt dit voor een slechte pasvorm. Dit bepaalt uiteindelijk je hele look. Bovendien zit een slecht passende broek niet fijn.

De taille meten voor ‘n broek is eigenlijk heel eenvoudig. Dit doe je met een meetlint zoals hierboven. Houd het meetlint altijd horizontaal en trek dit niet te strak. Naast de taillemaat moet je in veel gevallen ook de heupmaat meten. Dit is het breedste gedeelte van je onderlichaam. Bij vrouwen zijn de heupen ook weer beter zichtbaar dan bij mannen.

Om de heupen op te meten houd je het meetlint horizontaal. Plaats deze vanaf de achterkant van je billen naar voren toe. Ga ook nog even voor de juiste lengtemaat van de broek. Dit kun je het beste met een rolmaat doen, of je moet het meetlint strak trekken. Bijvoorbeeld door erop te gaan staan, of je laat iemand anders het meetlint vasthouden.

Taille meten: nooit over kleding heen

Je hebt hierboven kunnen zien hoe je de taille moet meten. Nog eens de waarschuwing: doe dit nooit over kleding heen. Al helemaal niet wanneer je dikke kleding draagt. Denk maar aan een hoogzittende jeans, een wintertrui of misschien heb je wel een jas aan. Wanneer je de taille over de kleding heen meet dan kom je bij een verkeerde taillemaat uit. Hierdoor denk je dat je ‘te dik’ bent of je koopt een verkeerde maat broek.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique