Het Asherman syndroom wordt ook wel aan amenorrhoea traumatica genoemd. In dit artikel meer uitleg over syndroom van Asherman nvog. Veel informatie vind je bij de Nederlandse Vereniging Voor obstetrie en gynaecologie (NVOG). In dit artikel meer uitleg over de oorzaak, symptomen en behandeling.
In het kort
- Het syndroom van Asherman komt alleen bij vrouwen voor
- Er is sprake van een beschadiging van het baarmoederslijmvlies
- Patiënten ervaren vaak pijn tijdens de menstruatie
Het Asherman syndroom
Synoniemen: syndroom van Asherman, ziekte van Asherman of amenorrhoea traumatica. Dit is een gynaecologische aandoening die in de baarmoeder ontstaat. Komt hierdoor alleen bij vrouwen voor. De ziekte is vernoemd naar de Israëlische gynaecoloog Joseph Asherman.
Oorzaak van de ziekte van Asherman
De binnenkant van de baarmoeder wordt gekleed door baarmoederslijmvlies (endometrium). Deze heeft een belangrijke functie: het zorgt voor een goede innesteling en ontwikkeling van bevruchte eicel. Tijdens de menstruatie wordt de functionele laag (bovenste laag) afgesloten.
Bij een trauma van het endometrium kunnen de wanden van de baarmoeder met elkaar verkleven. Trauma van het baarmoederslijmvlies ontstaat vaak na een curettage. Andere oorzaken zijn het weghalen van de placenta, bevalling middels een keizersnede of een operatie aan de baarmoeder. Ook een infectie van de binnenwand van de baarmoeder of de baarmoeder zelf kan de veroorzaker zijn. Daarnaast ontstaat het Asherman syndroom ontstaan na het operatief weghalen van poliepen of myomen (vleesbomen).
Beschadiging van het baarmoederslijmvlies leidt niet altijd tot de ziekte van Asherman. Vrouwen die van zichzelf al een dunner slijmvlies hebben, lopen verhoogd risico op het ontwikkelen van deze aandoening.
De ziekte van Asherman ontstaat na curettage in 6% tot 30% van de gevallen. Bij vrouwen die herhaaldelijk curettage ondergaan, ligt het percentage zelfs op 40%.
Symptomen en klachten
Veel vrouwen hebben Asherman zonder dit te weten. Dit komt omdat het soms weinig klachten veroorzaakt. Mogelijke symptomen syndroom van Asherman zijn:
- Bruine afscheiding
- Blond onregelmatige menstruatiecyclus
- Pijn tijdens de menstruatie (zijkant buik en rug)
- Moeilijk zwanger worden
Tip: een ovulatietest laat zien wanneer de vruchtbare periode is.
De echte problemen ontstaan pas wanneer de vrouw zwanger wil worden. In dit geval is er al snel sprake van onvruchtbaarheid. Wanneer een zwangerschap 1 tot 2 jaar uit blijft, zal de vrouw vaak bij de huisarts terecht komen. Deze kan doorverwijzen naar de afdeling gynaecologie in het ziekenhuis.
Preventie – voorkomen van het Asherman syndroom
Uit studie blijkt dat er geen direct verband bestaat tussen het ontstaan van Asherman syndroom en één of meerdere miskramen. Wel is er een verband tussen chirurgische ingreep in de baarmoeder en verklevingen van de baarmoederwand.
Het is soms moeilijk om bij curettage een endometrium trauma te voorkomen. Wel is het belangrijk om al vroegtijdig een miskraam te herkennen. Mogelijk kan er gebruik worden gemaakt van een andere methode om de zwangerschap af te breken. Dit zorgt voor het behoud van het baarmoederslijmvlies.
Syndroom van Asherman: behandeling
Welke behandeling is mogelijk? Volgens de syndroom van Asherman nvog richtlijnen bestaat behandeling uit het operatief verwijderen van de verklevingen. Dit is echter geen routinematige handeling en wordt niet altijd uitgevoerd. Daarnaast kan deze behandeling voor nieuwe littekens verzorgen, met mogelijk verdere schade als gevolg.
Om het Asherman syndroom zoveel mogelijk opnieuw te voorkomen, zijn er speciale technieken ontwikkeld. Het gaat hier om barrières zoals een Foley catheter. Ook zijn er bepaalde gelbarrières, die de tegenoverliggende baarmoederwanden uit elkaar houden. Dit is belangrijk tijdens het genezingsproces, zodat er geen nieuwe verklevingen ontstaan.
Tijdens het genezingsproces vinden meer vervolgonderzoeken plaats. Hierbij controleert de gynaecoloog of er geen nieuwe verklevingen zijn gevormd. Soms zijn er meerdere operaties nodig om de baarmoeder in normale stand te herstellen. Gemiddeld krijgt 27% van de behandelde patiënten hiermee te maken. Bij ernstige verklevingen is de kans op meerdere operaties ongeveer 40% tot 50%.
Prognose: herstel en kans op herhaling
Hier volgt korte informatie over de syndroom van Asherman nvog prognose. De Nederlandse Vereniging Voor obstetrie en gynaecologie geeft weinig informatie. Dit komt omdat de prognose geheel van de situatie afhangt. Bij milde tot matige verklevingen is behandeling vaak succesvol. Bij ernstige verklevingen zijn meerdere chirurgische ingrepen nodig. Mogelijk besluiten de arts ook tot hormoontherapie, hoewel dit van de situatie afhangt.
Is de baarmoeder onherstelbaar beschadigd, dan is de kans op een succesvolle zwangerschap zeer klein. In sommige gevallen is IVF nog mogelijk. In andere situaties kan de moeder of het stel besluiten tot draagmoederschap of adoptie.
De kans op een zwangerschap na behandeling van het Asherman syndroom is ook afhankelijk van de leeftijd. Vrouwen onder de 35 jaar hebben na behandeling ongeveer 66% kans op een zwangerschap. Voor vrouwen boven de 35 jaar ligt deze kans op ongeveer 23%.
Kans op miskraam met het Asherman syndroom
Vrouwen met het Asherman syndroom lopen een verhoogd risico op herhaalde miskramen.
Zwanger worden? Bestel een ovulatietest of zwangerschapstest.
Ook ontstaan er vaker pijnklachten door ingesloten bloedingen. In aantal gevallen ontstaat er endometriose. Hierbij bevindt zich op baarmoederslijmvlies lijkend weefsel buiten de baarmoeder. Dit kan op verschillende plekken aanwezig zijn zoals op de eierstokken komen de eileiders, blaas of darmen. Deze stukjes slijmvlies doen mee met de maandelijkse menstruatie. Dit veroorzaakt soms hevige pijnklachten. Behandeling van endometriose is soms succesvol, in andere gevallen blijvende klachten aanwezig of keren weer terug.
Meer informatie over endometriose op de website van thuisarts. Aanvullende informatie over het syndroom van Asherman nvog op de website van de Nederlandse Vereniging Voor obstetrie en gynaecologie.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique