Stukje glas ingeslikt, wat te doen?

Je hebt een stukje glas ingeslikt. Is glas inslikken gevaarlijk? Schilfers of glasscherven zijn scherpe voorwerpen. Het kan een beschadiging aan het spijsverteringskanaal veroorzaken. Ontdek hoe je moet handelen dankzij onze “glas ingeslikt EHBO”. De informatie geldt voor zowel volwassenen als kinderen.

Zo gevaarlijk is het inslikken van glas

Glasscherven kunnen gevaarlijk zijn, maar dit hoeft natuurlijk niet. Het ligt eraan hoe groot het is en waar het zich in het lichaam bevindt. Kleine glassplinters zijn over het algemeen onschadelijk. Bekijk hieronder wat er gebeurt wanneer glas een bepaald orgaan bereikt.

Glas in de mond

Heb je een stukje glas ingeslikt en krijg je dit in de mond, dan voel je dit direct. Het voelt aan alsof er zand tussen je eten zit. Automatisch haal je dit uit je mond. Gaat het om een glasscherf? De kans is groot dat je tandvlees of gehemelte beschadigd raakt. In dit geval voel je pijn en proef je bloed.

De slokdarm

Mocht je toch een stukje glas ingeslikt hebben, dan komt het in de slokdarm terecht. Grotere glasstukjes blijven weleens steken. Is dit het geval, dan moet de arts dit verwijderen. Dit gebeurt met een katheter met een soort grijpertje eraan.

Glasscherf in de maag

Een kleine glassplinter zal in de maag vermengen met voedsel. In dit geval is de splinter ingekapseld en veroorzaakt geen schade. Een grotere glasscherf kan de maagwand beschadigen. In dit geval is het belangrijk dat de glasscherf zo snel mogelijk wordt weggehaald. Dit moet helaas operatief gebeuren.

Stukje glas ingeslikt en in de darmen

Stukje glas ingeslikt en is het glas uit de maag en in de darmen terecht gekomen? De spijsvertering doet zijn werk, het glas komt binnen 24 tot 48 uur naar buiten. In de darmen veroorzaken glassplinters nagenoeg nooit schade. Je merkt het zelfs niet tijdens de stoelgang, omdat de glassplinter goed verpakt zit.

Inslikken van glasscherven niet aan te raden

Glas in het eten gevonden? Dit gebeurde in 2017 bij een gezin uit Nuenen. Ze kochten een cordon bleu bij de Jumbo. Achteraf bleek hier een glasscherf in te zitten. Gelukkig kwam het gezin er voortijdig achter en bracht de Jumbo hiervan op de hoogte. In 2018 werden stukjes glas in flesjes Stella bier gevonden. De bierproducent moest alle flesjes teruggeroepen.

Bizar, maar sommige mensen eten glas als onderdeel van een ziekte. Dit is het geval met de eetstoornis Pica, waarbij patiënten niet eetbare dingen nuttigen. Hier hoort ook het eten van glas bij. Vanwege het grote gevaar op interne beschadigingen is dit zeker niet aan te bevelen.

Kind heeft glas ingeslikt

Jonge kinderen tot een jaar of 3 steken van alles in de mond. Ze zijn zich niet bewust van de gevaren hiervan. Hierdoor kan het voorkomen dat een kind een stukje glas ingeslikt heeft. Een glassplintertje inslikken kan gevaarlijk zijn. Ouders moeten daarom goed opletten waar en waarmee het kind speelt. Is er iets van glas gevallen? Meerdere malen vegen en stofzuigen is zeker aan te bevelen. Glassplinters kunnen zich ver verspreiden, soms tot enkele meters van de plaats waar het glas stuk viel.

We gaan nu over naar onze glas ingeslikt EHBO

Handig: glas ingeslikt EHBO

Wat te doen wanneer een volwassene of kind glas heeft ingeslikt? Hieronder volgt onze glas ingeslikt EHBO:

  1. Kijk eerst of er nog glassplinters of scherven in de mond aanwezig zijn en verwijder deze.
  2. Eet ontbijtkoek, dit legt een laagje om het glas heen. Hierdoor kan het de maagwand beschermen. Eet niets wanneer de glasscherf in de slokdarm blijft steken.
  3. Blijft het glas in de slokdarm steken? Herkenbaar aan een brokgevoel of de neiging om te blijven slikken. Waarschuw dan direct een arts.
  4. Veroorzaakt het glas een maagwand beschadiging? Herkenbaar aan een teerachtige ontlasting of bloed spugen. Ook misselijkheid en pijn in de maagstreek kunnen symptomen zijn. Waarschuw zo snel mogelijk een arts.
  5. Vertrouw je het niet, maak dan een afspraak bij de arts. Bij spoed bel je met het alarmnummer.

Vul hier je EHBO-uitrusting aan!

Behandeling bij ingeslikt glas

Heb je een stukje glas ingeslikt en beland je bij de arts? Deze zal eerst kijken of er ‘rode vlaggen’ aanwezig zijn. Dit zijn onder andere bloedingen of een scherp voorwerp dat langer dan 5 centimeter is. Is dit het geval, dan volgt er een spoedverwijzing naar de tweede lijn hulp. Dit betekent dat de huisarts je doorstuurt naar het ziekenhuis.

Deze kan een röntgenfoto maken om te bekijken waar het glas zich bevindt. Eventueel moet het glas worden verwijderd. Dit kan met een zogenaamd grijpertje wanneer het zich in de slokdarm bevindt. In andere gevallen wordt het operatief uit de maag gehad.

Is glas inslikken dodelijk?

Wie een stukje glas heeft ingeslikt vraagt zich terecht af of dit schadelijk is. Maar is glas inslikken ook dodelijk? Wees gerust, in de meeste gevallen gaat de glassplinter of glasscherf gewoon door het lichaam. Het veroorzaakt geen schade aan organen en komt via de ontlasting naar buiten. Alleen in horrorfilms sterven mensen doordat ze glas door hun eten krijgen.

Hond of kat heeft glas gegeten

Wat te doen wanneer de hond of kat een stukje glas heeft ingeslikt? Het maagzuur van hond of kat is ruim 10 keer sterker als dat van de mens. Hierdoor zullen de scherpe randjes eerder afslijten. Laat de hond brood eten, dit legt een beschermend laagje over de glas heen. Blijft de glasscherf in de slokdarm steken, geef dan zeker niets te eten.  Laat hond of kat niet braken, hierdoor kan de glasscherf de slokdarm beschadigen.

Ging het om een grote glasscherf, bezoek dan de dierenarts. Deze kan eventueel een röntgenfoto maken. Ook wordt er wel gebruik gemaakt van endoscopie, dit is een kijkonderzoek. Hierbij kunnen scherpe voorwerpen direct worden verwijderd. De dierenarts kan eventueel isogel toedienen. Dit is een middel dat het glas inkapselt. Hiermee verklein je het risico op orgaanschade. In ernstige gevallen moet de glasscherf operatief worden verwijderd.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique