Het is heel normaal geworden om gebruik te maken van wegwerpluiers. Opvallend, want tot het eind van de twintigste eeuw werden stoffen luiers heel veel gebruikt. Een stoffen of katoenen luier heeft vele voordelen ten opzichte van de wegwerpluier. Het zorgt voor een hoge kostenbesparing, werkt anti allergisch en de baby is eerder zindelijk.
Geschiedenis van de stoffen luier
Al in de oudheid werd er gebruikt gemaakt van bladeren of dierenvellen als luier. Rond het jaar 1900 begon de mens gebruik te maken van katoenen lappen als luier. Een veiligheidsspeld werd gebruikt om de lappen bij elkaar te houden. Overigens was de veiligheidsspeld niet nieuw, deze is in de periode 3000 tot 1000 voor Christus al eens uitgevonden.
Rond het jaar 1960 kwam de eerste wegwerpluier in gebruik. In de jaren ‘90 werd de wegwerpluier steeds populairder. De katoenen luier verdween, de wegwerpluier bleef.
Opmars van de katoenen luier
Katoenen luiers staan weer flink in de aandacht. Niet zo vreemd; deze luiers hebben veel voordelen. Katoen neemt veel vocht op. De baby voel hierdoor de nattigheid veel beter: dit leidt ertoe dat kinderen die een katoenen luier dragen eerder zindelijk zijn.
Er zijn nog meer voordelen van katoenen luiers. Er zijn eenmalige aanschafkosten. Bij wegwerpluiers moet er iedere maand opnieuw geïnvesteerd worden. Op termijn zijn stoffen luiers goedkoper. Ze zijn vele malen herbruikbaar, ook voor een eventuele volgende baby.
Met aandacht voor het milieu zijn stoffen luiers aan te raden. Er komt veel minder plastic afval in het milieu terecht, en dat is goed nieuws. Wie stoffen luiers aan de waslijn hangt te drogen doet het helemaal goed.
Nadelen stoffen luiers
Zijn er ook nadelen aan stoffen of katoenen luiers? Die zijn er zeker, al zijn ze minimaal. Sommige ouders vinden het eng om gebruik te maken van een veiligheidsspeld. Er zijn speciale veiligheidsspelden voor stoffen luiers verkrijgbaar, deze springen niet makkelijk open. Wie echt niet wil beginnen aan veiligheidsspelden kan kiezen voor uitwasbare luiers met drukknoopjes.
Stoffen luiers brengen extra werk met zich mee. De baby moet vaker verschoond worden, en ook het wassen kost extra tijd. Hier staat echter heel wat voldoening en een tevreden baby tegenover.
Verschil tussen hydrofiel luier en flanellen luier
Ga je stoffen luiers kopen, dan merk je al snel dat er een keuze is tussen hydrofiel luiers en flanellen luiers. Het gaat hier in beiden gevallen om katoenen luiers, het verschil zit hem in de weving.
Hydrofiel luiers zijn katoenen luiers met een ruitjespatroon. Deze nemen veel vocht op en worden gebruikt als luier of om de baby af te drogen. Flanellen luiers voelen zachter aan en worden vooral gebruikt om de baby in te wikkelen. Over het algemeen worden flanellen luiers veel minder vaak gebruikt.
Witte of gekleurde katoenen luiers kopen
Katoenen luiers kopen? Vroeger waren deze alleen in de witte kleur verkrijgbaar. Tegenwoordig vind je de meest uiteenlopende kleuren, maar ook met vrolijke afbeeldingen.
Je hebt de keuze uit de originele katoenen luiers, of de voorgevormde broekjes. Vooral deze laatste zijn in vrolijke designs verkrijgbaar, bijvoorbeeld een stoffen luier met autootjes of boerderijdieren erop. Op deze manier wordt het verschonen van baby vele malen leuker.
Let bij de aanschaf goed op het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Er wordt van stoffen luiers gesproken, deze kunnen van elke stof gemaakt zijn. De betere luiers zijn katoenen luiers. Ook kun je kiezen voor eco katoen.
Waar stoffen luiers kopen?
Stoffen luiers kopen doe je in de betere babyspeciaalzaak. Ook online vind je steeds meer mogelijkheden. Bestel je online stoffen luiers? Let dan goed op de betrouwbaarheid van de webwinkel. Bij kopen op afstand heb je recht op 14 dagen bedenktijd. Binnen deze periode mag je de stoffen luiers terugsturen, mits ze natuurlijk niet gebruikt zijn.
Let ook goed op de verzendkosten, deze kunnen per webwinkel anders zijn. Daarnaast is het een kwestie van vergelijken. Goedkope katoenen luiers zijn per definitie niet slechter dan de dure varianten. Het gaat vooral om het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Zo kun je ook wasbare luiers van bamboe kopen. Dit zijn voorgevormde bamboe luiers die goed absorberen.
De katoenen luiers van HEMA zijn erg populair. Kies uit hydrofiel luiers of flanellen luiers van de HEMA, hiermee krijg je een goede kwaliteit tegen een betaalbare prijs.
Overige tips voor het kopen zijn de hydrofiele luiers Wibra of hydrofiele luiers Zeeman. Deze winkels vind je in nagenoeg iedere grote stad.
Katoenen luiers proefpakket
Ter promotie van uitwasbare luiers bieden steeds meer bedrijven een proefpakket. Hierbij kies je uit een proefpakket wasbare luiers van bamboe of een proefpakket katoenen luiers. Soms krijg je een katoenen luier gratis, in de meeste gevallen betaal je voor het proefpakket. Ben je tevreden en wil je het proefpakket aanvullen, dan worden de kosten van het proefpakket verrekend. Op deze manier kun je wasbare luiers proberen.
Weet je nog niet zeker of je stoffen luiers gaat gebruiken en wil je ze echt alleen proberen? Luiers huren is een handige manier om deze uit te proberen.
Verschonen van de baby
Voorgevormde katoenen luiers of luierbroekjes zijn eenvoudig in gebruik. Het verschonen van de baby met een ouderwetse katoenen luier kan wat lastiger zijn. Het is even een kwestie van oefenen, daarna gaat het steeds gemakkelijker. Leg in ieder geval de volgende spullen klaar:
- Katoenen luier
- Veiligheidsspeld
- Billendoekjes of washandje
- Eventueel zalf of talkpoeder
Gebruik voor het verschonen van de baby altijd een verschoningsmatje. Hierdoor kan de baby niet wegrollen. Maak de vieze luier los en gebruik een punt van de doek voor het schoonmaken van de billen. Het eventuele inlegvel gooi je in een afvalemmer, de stoffen luier in een luieremmer. Was de babybillen met lauw water zonder zeep. Ter vervanging kun je gebruik maken van babydoekjes.
Leg de baby met de billen op de luier. Heeft baby last van luieruitslag, maak dan gebruik van talkpoeder, zinkzalf of een verzorgende crème. Vouw de stoffen luier dicht, maak deze vast met een veiligheidsspeld. Voorkom prikken van de baby en leg altijd een hand onder de veiligheidsspeld. Uiteraard zit de sluiting van de veiligheidsspeld aan de buitenkant en niet tegen de huid van de baby. Mocht de veiligheidsspeld per ongeluk open springen, dan wordt baby niet geprikt.
Een plastic luierbroekje voorkomt doorlekken. Plastic luierbroekjes zijn verkrijgbaar in vrolijke kleurtjes en uitwasbaar. Nadeel van plastic luierbroekjes is dat baby wat sneller kan gaan zweten. Gebruik deze broekjes bij voorkeur alleen ’s nachts, zodat het bed droog blijft.
Wasbare luiers wassen
Je moet katoenen luiers wassen. Voorkom ernstige vervuiling en maak bij het verschonen gebruik van een inlegvel. Dit inlegvelletje vangt de ontlasting op.
Bewaar vuile luiers in een speciale luieremmer. Wanneer je minstens 4 keer per week de was doet, is het niet nodig de luiers in de week te zetten.
Draai geen halve wasmachine, dit is niet goed voor het milieu en kost een hoop energie en water. Vul de wasmachine niet alleen met katoenen luiers maar ook met spuugdoekjes, babylakens, handdoeken en theedoeken. Alles wat op 60 graden gewassen moet worden, kan erbij.
Gebruik geen wasverzachter. Sommige baby’s reageren hier allergisch op. Bovendien nemen katoenen luiers minder vocht op wanneer je wasverzachter gebruikt.
Wie een droger heeft, gebruikt deze uit gemakzucht. De droger kost veel energie en verkort de levensduur van wasgoed. Hang de luiers per voorkeur aan de waslijn te drogen. Vlekken van ontlasting en urine verdwijnen door zonlicht. De droogmolen heeft dus vele voordelen.
Stoffen luiers hoeven niet gestreken te worden. Door te strijken worden vezels platgedrukt, waardoor ze minder goed vocht opnemen.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique