Laat je regelmatig stinkende scheten? Deze kunnen naar zwavel of rotte eieren ruiken. Niet erg prettig voor jezelf, maar zeker niet voor je omgeving. Waarom laat je stinkende winden en wat zegt de geur over je gezondheid? Ontdek de oorzaken en wat je hiertegen kunt doen.
Waarom we scheten laten
Waarom laat je scheten en hoe vaak gebeurt dit per dag? Scheten of winden zijn heel normaal. Het is het ontsnappen van darmgassen via de anus. Deze darmgassen ontstaan door eten en drinken, praten en kauwen. Het ontstaat zelfs tijdens de slaap.
Lucht komt via de mond (eten, drinken, slikken) in de maag terecht. Van hieruit zakt het naar de darmen. In de darmen vermengt lucht zich met darmgassen. Dan is er nog de spijsvertering, die door darmbacteriën wordt verwerkt. Deze bacteriën hebben net als mensen een stofwisseling. Tijdens de spijsvertering komen er gassen van deze bacteriën vrij.
Tot wel 25 scheten per dag
Lucht vanuit de maag, vermengt met de darmgassen, hoopt zich op in de darmen. Het is belangrijk dat deze darmgassen worden uitgescheiden. Gebeurt dit niet, dan ontstaat er een opgeblazen gevoel en buikpijn. We laten gemiddeld 10 tot 25 scheten per dag. Hoeveel dit zijn, hangt mede af van het soort voedsel.
Waaruit bestaan scheten?
Darmgassen of scheten bestaan uit stikstof, zuurstof, waterstof, koolstofdioxide en methaan. De stikstof en zuurstof zijn afkomstig van ingeslikte lucht. De andere dassen komen vrij bij de spijsvertering. De meeste scheten stinken niet. Heb je last van stinkende scheten? Er bevindt zich dan zwavelwaterstof (zwavelzuur) en/ of eiwitten in de darmgassen. Dit veroorzaakt een nare geur.
Stinkende winden – de lucht van rotte eieren
Een rotte eieren lucht wordt altijd veroorzaakt door de aanwezigheid van zwavelwaterstof. Stinkende scheten hebben een onderliggende oorzaak:
- Bepaalde voeding
- Vezelrijke voeding
- Obstipatie (verstopping)
- Infectie
- Aanwezigheid van bepaalde bacteriën
- Voedselintolerantie
- Medicijngebruik
Het zijn vooral bepaalde voedingsmiddelen die stinkende scheten veroorzaken. Het gaat hier om voedsel met een hoog zwavelgehalte. Dit zijn onder andere uien en knoflook, verschillende koolsoorten, broccoli en spruitjes.
Ook bier, wijn en noten zijn de boosdoener. Daarnaast krijg je vaak stinkende winden van eieren, vis en vlees. Mensen die veel vlees eten of regelmatig een biertje drinken zullen deze problemen herkennen.
Eiwitshakes en stinkende scheten
Topsporters of bodybuilders nemen vaak eiwitshakes of eiwitpoeder. Dit zorgt voor spieropbouw en behoud van spieren. Helaas heeft een overconsumptie van eiwitten ook een nadeel: stinkende scheten. Dit verklaart waarom bodybuilders nogal vaak een stinkend windje laten.
Mocht je het toch gebruiken:
Zijn stinkende scheten gezond?
Er wordt vaak gedacht dat stinkende scheten gezond zijn. Klopt dit eigenlijk wel? Niet helemaal. Stinkende winden worden onder andere veroorzaakt door een teveel aan eiwitten. Misschien is het lichaam niet goed in staat om deze eiwitten af te breken/ verteren.
Er kan ook sprake zijn van eiwit etende bacteriën, die afvalstoffen achterlaten. Wie last heeft van stress, zal meer moeite hebben met de afbraak van eiwitten. Dat stinkende winden gezond zijn, klopt dus niet altijd.
Natte scheten (bah)
Heb je naast stinkende winden ook last van natte scheten? Dit heeft waarschijnlijk te maken met verteringsproblemen. Het lichaam is minder goed in staat om vetten te verteren. Dit ligt aan de darmen, de lever of de alvleesklier. Bittere kruiden zoals gember en rozemarijn stimuleren de lever bij de aanmaak van gal. Dit helpt bij de vetvertering.
Wat te doen tegen stinkende scheten?
Het is vervelend om stinkende scheten laten, maar al helemaal wanneer een ander dit ruikt. Wat te doen tegen stinkende winden? Gelukkig is hier een oplossing voor. Let ten eerste goed op wat je eet. Sommige voedingsmiddelen veroorzaken extra winderigheid. Voorkom de consumptie van koolsoorten, uien en peulvruchten. Ook lightproducten, bier, frisdrank en slagroom kun je beter laten staan.
Kauw het voedsel goed. Dit betekent dat je er minstens 20 keer op kauwt voordat je het doorslikt. Dit lijkt misschien een beetje vreemd, maar helpt echt bij het minimaliseren van scheten.
Vermijd stress. Dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Toch helpt het om minder stinkende winden te produceren. Stress heeft namelijk een remmende werking op de spijsvertering.
Voldoende bewegen
De mens is niet gemaakt om de hele dag stil te zitten. Toch hebben veel mensen een zittend beroep, of hangen de hele dag op de bank. Zonde, want bewegen is ontzettend goed voor lichaam en geest. Het zorgt voor een betere doorbloeding, houdt de conditie op peil en stimuleert een goede darmwerking.
Wanneer de darmen beter werken produceren ze ook minder darmgassen. Dit betekent minder stinkende scheten. Zorg dat je minimaal een half uur per dag beweegt. Dit kan lopen, rennen, fietsen of zwemmen zijn. Er zijn veel verschillende vormen van beweging. Het is niet nodig om intensief te sporten, zolang de beweging maar dagelijks terugkomt.
Zorg ervoor dat je gezond eet en voldoende vitaminen binnenkrijgt. Kom je hier niet aan toe, neem dan vitaminepillen. Deze zijn altijd beter dan helemaal geen vitaminen binnenkrijgen. Bovendien beschermen vitaminen je tegen schadelijke oxidanten.
Wanneer naar de huisarts?
Hoe gênant ook, soms is het nodig om met stinkende scheten naar de huisarts te gaan. Dit geldt vooral wanneer je naast winderigheid ook last hebt van diarree, buikpijn, gewichtsverlies of bloed bij de ontlasting.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique