Stijve knie na operatie prothese

Een stijve knie na operatie waarbij je een prothese hebt gekregen. Helaas hebben meerdere patiënten hier last van. Soms gaat het om vocht in de knie maar een stijve knie kan ook door aanmaak van littekenweefsel ontstaan. Bekijk de mogelijke oorzaken en wat je kunt doen.

Een knie prothese bij artrose of beschadiging

Veel mensen met artrose of artritis krijgen er vroeg of laat mee te maken: een knie prothese. Dit is nodig omdat het kraakbeen in het kniegewricht wegslijt en veel klachten veroorzaakt. In het begin van artrose zijn dit milde pijnklachten en stijfheid. Maar wanneer het kraakbeen grotendeels of zelfs helemaal is weggesleten dan schuren de botuiteinden langs elkaar.

Als gevolg hiervan kan de knie niet goed bewegen, is erg pijnlijk en wordt vaak dik. Een knieprothese is dan nog de enige oplossing.

Zo gaat het na de operatie met prothese

Het herstel na een knieprothese kan vrij lang duren. Je hebt in ieder geval de eerste zes weken zorg nodig. Na ongeveer drie maanden kun je zonder krukken lopen. Houd er echter rekening mee dat het totale revalidatieproces wel een jaar kan duren.

Direct na de prothese operatie krijg je pijnstillers en geeft de arts advies. Het revalideren gebeurt in veel gevallen bij de fysiotherapeut.

Vlak na de operatie heb je vaak last van pijn, een gezwollen kniegewricht maar soms ook een stijve knie na de operatie met prothese. Is het eigenlijk wel normaal dat het kniegewricht zo stijf aanvoelt?

Vocht in de knie zorgt voor stijfheid

Door de operatie en dan kan het kniegewricht veel vocht aangaan maken. Er is eigenlijk sprake van overproductie van vocht. Normaal gesproken kan het lichaam overtollig vocht goed afvoeren maar na een operatie waarbij een prothese is geplaatst wordt het een stuk lastiger. Bij vocht in de knie merk je dat deze dikker is en stijf aanvoelt. Een stijve knie na operatie (prothese) ontstaat dus in veel gevallen door te veel vocht in het gewricht.

Spieren in de benen moeten voor afvoer van vocht zorgen. Het is logisch dat je na de operatie het been niet belast of minimaal gebruikt. Hierdoor wordt vocht onvoldoende afgevoerd. Bij vocht in de knie na een operatie is het belangrijk om het been lichtjes te oefenen.

Zodra het been weer zwaarder belast wordt dan verdwijnt het vocht in de knie.

Stijve knie na operatie door littekenweefsel

Een andere oorzaak van een stijve knie na operatie komt niet door de prothese maar door de vorming van littekenweefsel. Het probleem is dat je dit niet zomaar even kunt verhelpen. Alleen met intensieve fysiotherapie kan de stijve knie mogelijk verdwijnen. Wanneer dit na zes weken nog steeds niet weg is dan moet de knie worden doorbewogen.

Het doorbewegen van de knie is een pijnlijke aangelegenheid. Daarom gebeurt dit altijd onder verdoving. In veel gevallen betekent dit een narcose. Bij het doorbewegen van de knie wordt deze met kracht gebogen. Hiermee wordt de stijve knie als het ware weggebogen. Na het doorbewegen van de knie is het wel belangrijk dat de knie in beweging blijft.

Een andere optie is het operatief verwijderen van littekenweefsel. Nadeel is dat het littekenweefsel later weer terug kan komen.

Voorkomen van een stijve knie bij prothese

Zo vlak na de operatie waarbij een prothese is geplaatst kun je stijfheid niet altijd voorkomen. Denk maar eens aan vocht in de knie, een verschijnsel dat redelijk veel voorkomt. Daarom zal er vaak naar de operatie een steunkous meegegeven worden. Dit moet vochtophoping zoveel mogelijk voorkomen. Je voorkomt ook een stijve knie na de operatie door deze lichtjes te blijven bewegen.

Een goede oefening is op een tafelrand gaan zitten en de benen lichtjes heen en weer te zwaaien. Dit zorgt voor beweging van het kniegewricht zonder dat je dit teveel belast.

Littekenweefsel voorkomen is ontzettend belangrijk. Want wanneer dit littekenweefsel eenmaal aanwezig is krijg je dit niet zomaar weg. Je voorkomt het ontstaan van littekenweefsel door de knie regelmatig te oefenen. Dit betekent uiteraard niet zwaar belasten maar wel lichte oefeningen doen. De fysiotherapeut geeft een aantal oefeningen mee.

Fietsen op een hometrainer

Bij een stijve knie na de operatie is het heel belangrijk om de knie in beweging te houden. Zonder dat je deze te zwaar belast, want het kniegewricht moet nog herstellen van de operatie.

Vaak zal geadviseerd worden om te fietsen op een hometrainer. Doe dit zonder weerstand of met een lichte weerstand van maximaal 30 rpm. Wanneer je zelf een hometrainer aanschaft dan heb je deze altijd in huis. Dit betekent dat je dagelijks maar ook meerdere keren per dag het kniegewricht kunt trainen. De ideale oplossing waarmee je niet telkens naar de sportschool of de fysiotherapeut hoeft te gaan.

Een hometrainer is er in verschillende modellen en prijsklassen. Vanaf € 150 heb je al een goede hometrainer. Kies je voor een opvouwbaar model dan bespaart dit veel ruimte binnenshuis. Soms is het ook mogelijk om een hometrainer tijdelijk te huren, dit doe je bij de zorgwinkel (groene kruis).

Bekijk de hometrainers voor na een protheseoperatie

Blijf niet met een stijve knie rondlopen

Ervaar je veel stijfheid na de operatie die ook nog eens gepaard gaat met warmte en mogelijke roodheid van de huid? Misschien is het kniegewricht ontstoken. Laat het altijd even nakijken door de arts. Ook wanneer een stijve knie lang blijft aanhouden is het beter hiermee naar de arts te gaan. Het is namelijk belangrijk dat er geen littekenweefsel ontstaat.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique