Stekende pijn links onderbuik (zwanger)

Je bent zwanger en heb last van een stekende pijn links onderbuik. Wat is hier de oorzaak van? Dit kan te maken hebben met bandenpijn of harde buiken. Misschien heb je wel een menstruatie achtige buikpijn. Dit geeft een naar gevoel. Er zijn echter nog veel meer oorzaken voor een stekende pijn aan de linkerkant.

Zeurende of stekende pijn

Er is een duidelijk verschil tussen een zeurende of een stekende pijn. Bij een zeurende pijn is dit gevoel continu aanwezig. Het kan wegebben of even weg zijn, maar komt vaak weer terug. Een stekende pijn voelt heel anders aan. Je ervaart een plotseling pijnlijk gevoel, alsof er iets in je buik wordt gepord.

Pijnklachten in de onderbuik kunnen aan de linkerkant of rechterkant of in het midden voorkomen. Dit gevoel kan zich over de hele buik verspreiden.

Organen onderbuik

Heb je pijnklachten in de onderbuik, dan moet dit ergens vandaan komen. Laten we eerst maar eens bekijken welke organen zich hier bevinden.

  • Twaalfvingerige darm
  • Dunne darm
  • Dikke darm
  • Endeldarm
  • Blindedarm
  • Lever (bovenin de buikholte)
  • Galblaas
  • Alvleesklier
  • Baarmoeder, eierstokken, eileiders (vrouw)
  • Prostaat (ook vrouwen hebben er een)
  • Nieren
  • Blaas

Er liggen best wel wat organen in het onderste gedeelte van de buikholte. De maag en slokdarm liggen in de bovenbuik. Toch rekenen sommigen ook deze organen tot de onderbuik, wat in principe niet klopt. De milt bevindt zich links in de bovenbuik, net achter de maag.

Deze organen liggen links in de onderbuik

Bij een stekende pijn links onderbuik (zwanger) kan dit van bepaalde organen afkomen. Welke organen liggen links in de (onder)buik? Dat zijn 1 eierstok en eileider en een gedeelte van de baarmoeder. Verder de dunne-en dikke darm en de linkernier. Veel organen liggen zowel links of rechts, of een beetje in het midden.

De lever bevindt zich aan de rechterkant, net als de blindedarm. Toch kan pijn aan deze organen naar de linkerkant uitstralen.

Stekende pijn links onderbuik: zwanger

Veel zwangere vrouwen hebben regelmatig last van pijnklachten. Het gaat hier om een zeurende of stekende pijn in de onderbuik. Hieronder 7 mogelijke oorzaken en symptomen. Weet je niet zeker of je zwanger bent?

Hier koop je voordelig een zwangerschapstest.

1. Bandenpijn

Een van de meest voorkomende klachten tijdens de zwangerschap. Bandenpijn kan al vroeg in de zwangerschap ontstaan. Waardoor wordt het veroorzaakt? De baarmoeder is een orgaan die aan alle kanten moet kunnen groeien. Hierdoor hangt deze vrij in de buikholte. De baarmoeder wordt op haar plaats gehouden middels banden.

Door groei wordt er aan deze banden getrokken. Dit ervaar je als bandenpijn. Ook bewegingen zoals hoesten, niezen en bukken kunnen bandenpijn veroorzaken. Symptomen zijn een stekende pijn (feel steek) onderin de buik. Deze pijn ebt langzaam weer weg, maar kan meerdere malen per dag voorkomen.

Tip: heb je erg veel last van bandenpijn, draag dan een ondersteunende buikband.

Bekijk alle buikbanden

2. Menstruatie achtige buikpijn

Geen oorzaak maar wel een gevolg van de menstruele cyclus of de zwangerschap. Het is bij een menstruatie achtige buikpijn vaak niet te zeggen wat de exacte oorzaak is. Zolang dit niet gepaard gaat met bloedverlies, is er niet veel aan de hand. Blijft de pijn aan houden en maak jij je zorgen, neem dan contact op met de verloskundige of huisarts.

3. Obstipatie of verstopping

Vooral in de zwangerschap kun je last krijgen van obstipatie (verstopping). Veel voorkomende klachten zijn een opgeblazen gevoel, winderigheid en buikpijn. Je merkt dat de stoelgang een stuk moeizamer verloopt. Het is belangrijk om voldoende vezels te eten. Deze vind je in groenten en volkoren producten. Hiermee bevorder je een goede darmwerking.

Deze producten helpen je bij een goede stoelgang

4. Infectie van de darmen

Een virus of bacterie kan een infectie van de darmen veroorzaken. Hierbij heb je last van buikpijn, diarree en mogelijk braken. Het kan ook dat je alleen last hebt van pijn links of rechts in de onderbuik en winderigheid. De klachten verdwijnen na enkele dagen vanzelf. Heb je veel last van diarree en braken, zorg dan voor voldoende vochtinname.

5. Harde buiken en voorweeën

Vanaf de tweede helft van de zwangerschap krijg je te maken met harde buiken. Hierbij trekt de baarmoeder onwillekeurig samen. Het is een vervelend gevoel, maar niet pijnlijk. Voorweeën komen vooral ’s nachts voor. Deze ontstaan in de laatste weken van de zwangerschap.

6. Blaasontsteking

Vrouwen, en met name zwangere vrouwen, lopen meer risico op het krijgen van een blaasontsteking. Een bacterie is hier de veroorzaker van. Hoe herken je een blaasontsteking? Bij deze aandoening heb je last van een branderig of pijnlijk gevoel tijdens het plassen. Soms zit er wat bloed bij de urine. Mogelijk heb je last van pijn in de onderrug of onderbuik. Deze pijn kan verder naar boven uitstralen.

Met deze thuistest controleer je of je een blaasontsteking hebt

7. Pijn afkomstig van een van de organen

Stekende pijn links onderbuik hoeft niet altijd met een zwangerschap te maken hebben. Het kan ook best afkomstig zijn van de alvleesklier, nieren, galblaas of een van de andere organen. Bij een blindedarmontsteking heb je voornamelijk pijn aan de rechterkant, dit kan echter ook uitstralen naar het midden en de zijkant van de buik. Ditzelfde geldt voor pijn aan de lever.

Ga bij aanhoudende pijnklachten altijd langs de huisarts. Deze kan de mogelijke oorzaak vinden en een behandeling starten. Ben je zwanger? Geef dit dan aan.

Pijn in de onderbuik en bloedverlies

Zwanger en bloedverlies, het komt vaker voor dan je denkt. Bij bloedverlies denken veel vrouwen dat het mis gaat. In veel gevallen gaat het om enkele druppels bloedverlies, vaak veroorzaakt door een gevoelige baarmoeder(wand). Pijn in de buik in combinatie met bloedverlies kan wél aanleiding zijn dat er iets niet goed zit. De verloskundige kan eventueel een echo maken.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique