Een spinnenbeet op ‘t ooglid komt zelden voor. Sowieso worden we weinig door spinnen gebeten, maar het kan natuurlijk wel. Het ooglid is gevoeliger dan andere lichaamsdelen. Bij een spinnenbeet op het ooglid kan er zwelling en roodheid ontstaan. De wond kan zelfs flink pijn gaan doen.
Hoe vaak komt een spinnenbeet in Nederland voor?
Het aantal incidenten van spinnenbeten in Nederland is erg klein. De meeste in Nederland voorkomende spinnen kunnen met hun kaken niet door de mensenhuid heen bijten. Onze huid is namelijk dik en de kaken van een spin niet groot en krachtig genoeg.
Wanneer in Nederland een spinnenbeet voorkomt dan gaat het waarschijnlijk om een tropische soort zoals de vogelspin, zwarte weduwe of vioolspin. De zwarte weduwe is een spinnensoort die ook in België en Nederland voorkomt.
Spinnensoorten in Nederland die wel eens bijten zijn de kerkzesoog (Zeeland), de grote oeverspin (voornamelijk midden-en Noord-Nederland), de grote steatoda en de roodwitte celspin.
Spinnenbeet op ooglid
Hoewel onze huid te dik is voor een spinnenbeet door in Nederland voorkomende spinnen, is een spinnenbeet op het ooglid wel een risico. De huid van het ooglid is namelijk ontzettend dun. De kans is dan groter dat ook een redelijk ongevaarlijke spin hier doorheen kan bijten.
Vaak ontstaat een spinnenbeet op het ooglid in de nachtelijke uren. Stiekem wonen er honderden spinnen in de woning, vaak goed verborgen in kieren en naden. ‘s Nachts komen spinnen tevoorschijn en kunnen zo ook in het bed en op je lichaam terechtkomen.
Een spin bijt niet zomaar maar zal dit doen wanneer hij in het nauw gedreven wordt. Een spinnenbeet op ‘t ooglid ontstaat dan ook vaak omdat je met je gezicht richting het kussen draait of over je hoofd wrijft terwijl de spin dicht bij het oog zit. Het diertje voelt zich bedreigd en zal bijten.
Zo ziet een spinnenbeet op het ooglid eruit
Een spinnenbeet herken je niet altijd direct. Soms lijkt het namelijk op een muggenbeet, ook met betrekking tot de klachten. Vaak ziet een spinnenbeet er als twee rode puntjes maar ook als een soort stierenoog uit.
De zwarte weduwe laat twee tandafdrukken achter. Er ontstaan twee wondjes die al snel rood worden en een knobbeltje vormen. Deze wondjes zullen gaan ontsteken. In andere gevallen is een spinnenbeet herkenbaar als een rode vlek, hier omheen een witte ring en daaromheen weer een rode ring. Dit lijkt nog het meest op een bulls eye (stierenoog). Na verloop van tijd ontstaat er een zwerende wond.
Andere spinnen veroorzaken een wond die vergelijkbaar is met een bijensteek, wespensteek of een muggenbeet.
Pijn en zwelling van het ooglid
Omdat het ooglid zo dun en gevoelig is kan een spinnenbeet op het ooglid ook ontzettend pijnlijk zijn. Er treedt vrijwel altijd zwelling van het ooglid op. Het probleem is dat het gif dat in het ooglid is gespoten zich snel kan verspreiden. Dit gaat vaak sneller dan bij een spinnenbeet op de huid.
Soms sterft het weefsel af
De meest voorkomende spinnen in Nederland zijn niet giftig of zijn onschuldig. Naast wat roodheid, pijn en zwelling zullen er geen ernstige klachten ontstaan. Maar de beet van een vogelspin is wel ernstig. Het gif is necrotisch, dit doodt weefsel. Hierdoor zal het weefsel (de huid) zwarte kleuren en afsterven.
Overige symptomen van een spinnenbeet
Let bij een spinnenbeet goed op bijkomende symptomen. Soms ontstaat er koorts, hoofdpijn of misselijkheid. Ook een hoge bloeddruk, overmatig zweten en spierkrampen komen wel eens voor. Bij dit soort verschijnselen is het belangrijk om zo snel mogelijk een arts te waarschuwen.
Voor sommige spinnenbeten kan een antigif worden toegediend. Dit wordt vaak intraveneus toegediend. Houd er wel rekening mee dat antigif een allergische reactie kan opwekken. Je staat dan ook altijd onder toezicht van een arts.
Wat te doen bij een spinnenbeet?
Of je nu een spinnenbeet op het ooglid of ergens anders hebt: vaak valt er niet veel aan te doen. Koelen helpt om de zwelling en pijn af te laten nemen. Wanneer de wond gaat zweren of wanneer je spierkrampen, koorts of andere klachten krijgt, ga dan langs de arts.
Alleen bij zeer giftige spinnen is het belangrijk om direct medische hulp in te schakelen. Vaak moet dan een antigif worden toegediend. Ga je naar het buitenland, houd dan rekening met giftige spinnen die daar voorkomen. Lees je vooraf goed in welke spinnen in het gebied leven. Maar ook wat je moet doen wanneer je door een giftige spin bent gebeten.
Gevaarlijke spinnen op komst
Met de verandering van het klimaat komen er ook steeds vaker gevaarlijke spinnen in Nederland voor. Een hiervan is de valse wolfspin. Deze komt oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied en komt steeds vaker in Nederland voor. Dit is dan voornamelijk in steden waar het een stuk warmer is dan in landelijke gebieden.
Het nadeel van dit soort spinnen is dat ze sterkere kaken hebben. Hiermee bijten ze door de dunne huid, bijvoorbeeld het gebied tussen de tenen en vingers maar ook op het ooglid. Bovendien zijn deze spinnen wat agressiever dan de inheemse soorten. Opletten dus.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique