Een flink slaaptekort is levensgevaarlijk. Je staat er niet direct bij stil, want te weinig slaap haal je toch wel in? Niet zomaar, want er is een duidelijke relatie tussen slaaptekort en dodelijke ziekten. In dat opzicht is een slaaptekort dus levensgevaarlijk. Tijd om hier iets aan te doen.
Slaaptekort symptomen
Hoe weet je eigenlijk of je een slaaptekort hebt? Dit herken je aan de belangrijkste slaaptekort symptomen:
- Een verminderd afweersysteem
- Verlaagd libido
- Slechte concentratie
- Humeurig
- Moeite om beslissingen te maken
- Slechte huid
- Aankomen in gewicht
Wanneer je een enkele nacht slecht slaapt dan merk je dit vaak doordat je de volgende dag een slechte concentratie hebt. Een dagje goed doorslapen doet wonderen. Maar vaak duurt een slaaptekort veel langer. Het is inmiddels bewezen: slaaptekort is levensgevaarlijk.
Waarom is een slaaptekort levensgevaarlijk?
Slapeloosheid, slaapproblemen of een slaaptekort, het wordt vaak insomnia genoemd. Dit betekent letterlijk “geen slaap”. Insomnia kenmerkt zich door moeilijk inslapen of door ’s nachts vaak of veel te vroeg ontwaken.
Op de korte termijn hebben slaapproblemen niet zoveel nadelige gevolgen, behalve een vermoeid gevoel en een slechtere concentratie. Bij lichamelijke klachten kan het lichaam door slaapproblemen moeilijker herstellen. Op de lange termijn is een slaaptekort levensgevaarlijk. Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat een slaaptekort samenhangt met dodelijke ziekten zoals kanker, diabetes en hart- en vaatziekten.
Een verouderde huid doorslaapproblemen
Uit een onderzoek, uitgevoerd aan de Amerikaanse universiteit van Wisconsin, is gebleken dat mensen met een slaaptekort sneller last hebben van chronische huidproblemen. Bij een zonverbrande huid kan deze door slaapproblemen minder goed herstellen. Dit leidt mogelijk eerder tot huidkanker.
Slaaptekort levensgevaarlijk door gewichtstoename
Wanneer je te weinig slaap hebt dan raken je hersenen sneller vermoeid. Hierdoor grijp je eerder naar zoetigheid en ongezonde snacks. Een langdurig slaaptekort kan ook tot een flinke gewichtstoename leiden. Iedereen weet hoe slecht obesitas (vetzucht) is. Mogelijk raakt ook de hormoonbalans verstoord, waardoor je in gewicht aankomt.
Ziekte van Alzheimer en slaaptekort
Nog een reden waarom een slaaptekort levensgevaarlijk is: het leidt eerder tot het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Dit komt omdat afvalstoffen in de hersenen onvoldoende worden opgeruimd. Dit blijkt uit meerdere onderzoeken, uiteraard is het interessant wanneer hier er nog meer onderzoek naar gedaan zou worden.
Slaapgebrek en hartziekten
Goed voor ons dat er zoveel onderzoek wordt gedaan naar de gevolgen van een stevig slaaptekort. Want uit dit onderzoek blijkt dat door een slaapgebrek de bloeddruk stijgt. We weten inmiddels dat een (langdurig) hoge bloeddruk slecht is voor hart en bloedvaten. Bovendien stijgt ook de hartslag als gevolg van een slaaptekort. Een hart dat snel klopt gaat minder lang mee dan een rustige hartslag.
Bovendien stijgt de concentratie van eiwit CRP wanneer je regelmatig slecht slaapt. Een verhoogde concentratie van dit eiwit heeft ook meer risico op hart- en vaatziekten, zo valt te lezen op de website van huisarts & wetenschap.
Slaaptekort levensgevaarlijk? Doe hier iets aan!
De lijst met nadelige gevolgen van een ernstig slaaptekort is nog veel langer. Je zou er bijna een slaaptekort door krijgen. Hoe dan ook, het is belangrijk om iets aan het slaaptekort te doen.
Herstellen van chronisch slaaptekort
Wanneer het om een kortdurend slaapgebrek gaat dan helpt het om de daaropvolgende nacht gedurende 10 uur te slapen. Hiermee heb je het gebrek van de vorige dag ingehaald. Een chronisch slaaptekort los je niet in één nacht op. Wanneer je bij een chronisch slaaptekort een nacht goed slaapt (minimaal 10 uur), dan ben je de eerste twee uur actief en fit. Hierna zak je eigenlijk weer in.
Het herstellen van een chronisch slaaptekort, hoe doe je dit? Door elke nacht goed te slapen. Het kan enkele weken duren voordat je het chronisch slaaptekort hebt hersteld.
Het is belangrijk om voor een goede slaaphygiëne te zorgen. De slaapkamer mag zeker niet te warm zijn, het liefst wat koeler. Geen televisie of smartphone vlak voor het slapen gaan. Een uurtje van tevoren een goed boek lezen of een wandeling maken helpt om beter in te slapen.
Hebben matras en beddengoed ook nog invloed?
Ruim 3 miljoen Nederlanders geeft aan regelmatig slecht te slapen of zelfs een chronisch slaaptekort te hebben. Vaak wordt dit opgelost door aanpassing van het gedrag maar ook door slaapmiddelen. Dit laatste is niet altijd een goede keuze omdat er al snel gewenning aan slaapmiddelen ontstaat.
Hebben het matras en beddengoed ook nog invloed op de slaap? Jazeker, een goed matras is onmisbaar. Wanneer het matras veel te hard is of teveel doorzakt kun je al snel last krijgen van nekpijn, rugklachten en pijn aan de heupen. Ook het beddengoed speelt een belangrijke rol. Een te warm dekbed in de zomer houd je uit je slaap. Dit geldt ook bij te dun beddengoed in de winter, waardoor je van de kou wakker wordt.
Een verzwaringsdeken bij slaaptekort
Steeds meer mensen proberen een verzwaringsdeken uit. Dit is een methode waarbij er een diepe druk stimulatie ontstaat. Als gevolg hiervan maken de hersenen de neurotransmitters dopamine en serotonine aan. Dit zorgt voor een ontspannen en tevreden gevoel waardoor je dieper slaapt.
Verzwaringsdekens worden vooral ingezet bij mensen met ADHD of ADD, autisme, depressie, psychische of lichamelijke klachten maar ook bij een slaaptekort. In veel gevallen heeft een verzwaringsdeken een positief effect. Het is dan wel belangrijk dat voor het juiste gewicht wordt gekozen. Een goede verzwaringsdeken heeft een gewicht dat tussen de 10% en 20% van het lichaamsgewicht van de gebruiker ligt.
Bekijk de best verkochte verzwaringsdekens
Overigens zijn er ook verzwaringsdekens voor kinderen verkrijgbaar. Hoe dan ook, het is het proberen waard om het slaaptekort op te heffen. Want dat een slaaptekort levensgevaarlijk is, daarvan worden de gevolgen vaak onderschat.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique