Rode vlek op huid wordt groter, wat te doen?

Je hebt een rode vlek op de huid en die wordt groter. Dit kan te maken hebben met een ontsteking van de bloedvaatjes of een huidziekte. Er zijn verschillende huidaandoeningen met een rode vlek die steeds groter wordt. Natuurlijk is het belangrijk om een groter wordende vlek door een arts te laten controleren, maar hieronder vind je al wat mogelijke oorzaken.

Een rode vlek op de huid

Iedereen heeft wel eens een rode vlek op de huid, dat is vaak onschuldig. Daar maar eens aan een rode vlek door het douchen, het gebruik van cosmetica of door zonlicht. Maar rode vlekken kunnen ook door stress of spanning ontstaan.

Heb je een rode vlek op de huid, wordt die groter en verdwijnt de vlek niet? Dan is er vaak toch meer aan de hand. Wat moet je doen? Bekijk welke oorzaken er zijn en de mogelijke behandeling.

Ontsteking van de bloedvaatjes (vasculitis)

Je kunt zomaar ineens heel veel rode vlekken op de ledematen, de romp of het gezicht zien. Gaat het om rode vlekken, mogelijk bulten/ zwellingen en heb je last van andere klachten zoals spierpijn en gewrichtspijn? Dit kan te maken hebben met een ontsteking van de bloedvaatjes.

Vaak begint het met vermoeidheid, griepachtige verschijnselen en het ontstaan van rode puntjes op de huid. De rode vlek op de huid wordt groter, waarbij er vaak heel veel vlekjes aanwezig zijn. De arts schrijft antibiotica of een afweerremmend middel zoals prednison voor.

Rosacea met felrode verkleuring

Bij de huidaandoening rosacea zijn bloedvaatjes abnormaal verwijd. Hierdoor ontstaan er felrode vlekken die je vooral op de wangen en de neus ziet. Mogelijk ontstaat deze huidziekte door bepaalde voedingsmiddelen, alcohol, geneesmiddelen maar ook zaken als stress en hormonen.

Vaak zie je rode vlekken op de huid die groter worden, maar er kunnen ook blaasjes of zwellingen ontstaan. Soms voelen de vlekken branderig aan. Vaak bestaat behandeling uit een zalf maar soms ook antibiotica. Verder hangt de behandeling van de klachten af.

Rode vlek op huid wordt groter: psoriasis

Psoriasis is een chronische huidziekte waarbij teveel huidcellen worden aangemaakt. Hierdoor ontstaat er een ontsteking van de huid. Dit kenmerkt zich door rode vlekken maar ook door verdikkingen. Mogelijke oorzaken zijn griep, keelontsteking en stress. Ook bepaalde medicatie kan dit veroorzaken. Daarnaast komt het vaker binnen bepaalde families voor.

Bij psoriasis zie je voornamelijk wit schilferende plakkaten waarbij de ondergrond rood is. Deze plekken kunnen jeuken of pijnlijk zijn. Soms zie je puskopjes zitten. Behandeling gebeurt met een crème of zalf, lichttherapie of corticosteroïden. Er wordt ook wel gebruik gemaakt van teer, speciaal schuim of andere middelen. Zelf kun je een psoriasis crème gebruiken.

Bekijk psoriasis crème

Dauwworm bij kinderen en volwassenen

Dauwworm is hetzelfde als atopisch eczeem. Het enige verschil is dat dauwworm bij baby’s en jonge kinderen voorkomt en atopisch eczeem bij oudere kinderen en volwassenen. De kenmerken zijn echter wel hetzelfde.

Dauwworm ontstaat door een allergie, erfelijkheid of door irriterende stoffen. Ook temperatuurinvloeden veroorzaken dauwworm. Er ontstaan rode vlekken op de huid. Vaak zie je deze in het gezicht en op het hoofd (tussen de haren). De huiduitslag is vaak vochtig en jeukt. Hierdoor gaat de baby krabben, wat de klachten natuurlijk verergert.

Dauwworm wordt net als eczeem met speciale crèmes of zalven behandeld. Ook teerproducten of corticosteroïden werken goed. Ter ondersteuning gebruik je eczeem crème, die je gewoon zelf (online) koopt.

Naar de eczeem zalven

Erythema annulare centrifugum

Een moeilijke benaming voor een huidafwijking dat met een rood stipje of een rood bultje begint. Dit breidt zich verder uit naar een grote rode vlek op de huid. In slechts twee weken tijd wordt deze vlek 6-8 cm groot. Het kan om een enkele rode vlek op de huid gaan maar ook om meerdere vlekken.

Dit heeft verschillende oorzaken zoals schimmels, hormonale stoornissen of het gebruik van bepaalde medicatie. Ook Q-koorts, ziekte van Pfeiffer of een urineweginfectie kan de oorzaak zijn. Daarnaast zijn er nog veel meer oorzaken die je niet allemaal kan weten.

Een behandeling is bij deze huidaandoening niet altijd nodig. Bij jeuk is het soms wel beter om een jeukstillend middel te nemen.  Gebruik hiervoor een jeuk crème.

Rode vlek op huid wordt groter: andere oorzaken

Je hebt een rode vlek op de huid en die wordt groter. Wanneer je een van bovenstaande oorzaken niet herkent dan kan er ook wat anders aan de hand zijn. Veel voorkomende oorzaken zijn eczeem, contacteczeem, netelroos of subacute cutane lupus erythematosus (SCLE).

Misschien heb je last van zonnebrand. Dit ontstaat door Uv-straling van de zon waarbij de huid met een rode verkleuring reageert. In principe is deze rode verkleuring een beschadiging van de huid. Het is heel belangrijk om je huid tegen zonnebrand te beschermen. Doe je dit niet dan loop je meer risico op het ontwikkelen van huidkanker.

 Gebruik altijd een zonnebrand crème met een beschermingsfactor die bij jouw huidtype past. Voor baby’s en mensen met een zeer lichte huid betekent dit beschermingsfactor (SPF) 30-50. Bij een getinte huid kun je beschermingsfactor 10-15 nemen.

Naar de best verkochte zonnebrandproducten

Smeer je meerdere keren per dag met een zonnebrandcrème in. Zo bescherm je de huid optimaal. Bij een hoge zonkracht is het beter om de schaduw op te zoeken of beschermende kleding aan te doen.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique