Prostaatklachten: oorzaak en behandelen

Prostaatklachten komen voor in de vorm van prostaatkanker of een vergrote prostaat. Vaak zijn symptomen als pijn bij het plassen of moeilijk kunnen plassen het meest voorkomend. Welke prostaatklachten zijn er en hoe ziet de behandeling eruit? Alles over prostaatklachten voorkomen, behandeling, medicijnen en nog veel meer.

Dit is de prostaat

De prostaat is een onderdeel van het mannelijk voortplantingsorgaan. Het is ongeveer zo groot als een walnoot. Hij heeft de vorm van een appel, en ligt als een ring om de plasbuis heen, net onder de blaas. Vanaf de puberteit gaat de prostaat groeien. De prostaat maakt het lichaamseigen vocht sperma aan, waarin de zaadcellen in leven worden gehouden en vervoerd worden naar buiten toe.

Aandoeningen aan de prostaat

Prostaatklachten komt vooral bij mannen vanaf 50 jaar oud voor. Dit komt omdat de prostaat rond deze leeftijd groeit.

Ongeveer een-derde van de mannen boven de 50 jaar krijgt plasproblemen, wat wordt veroorzaakt door een vergrote prostaat. Ook prostaatkanker komt vrij veel voor. Van alle mannen tussen de 50 en 60 jaar heeft 10-30 % prostaatkanker. Van mannen tussen de 70 en 80 jaar heeft 50-70% prostaatkanker. Soms is er een prostaatontsteking, of een goedaardige vergroting. Bij veel prostaatklachten komen ook erectieproblemen voor.

Prostaatklachten voorkomen

Kun je prostaatklachten voorkomen? Ja, gedeeltelijk wel. Allereerst is het belangrijk om regelmatig te bewegen en punt neem daarnaast selenium en lycopeen via de voeding. Wanneer je deze stof en niet voldoende via de voeding binnenkrijgt kun je het beste voor een supplement gaan.

Bekijk selenium (seleen)

Gezond eten en voldoende bewegen, hiermee kun je prostaatklachten voorkomen. Grotendeels, want prostaatklachten helemaal voorkomen kan niemand. Ook een goede tip: neem prostaat capsules. Die helpen bij goed kunnen plassen.

Naar prostaat capsules

Moeilijk kunnen plassen door prostaatklachten

De prostaat ligt om de plasbuis heen. Omdat de prostaat groeit kan hij de plasbuis te strak omklemmen waardoor de urine moeilijker door de plasbuis heen kan. De klachten uiten zich in het moeilijk kunnen plassen. Soms een kleine straal of wat druppels plassen. Maar ook het gevoel dat de blaas niet geleegd wordt.

Andere symptomen zijn een branderig gevoel tijdens het plassen, de plas moeilijk op kunnen houden en ’s nachts vaak moeten plassen.

Wanneer de klachten geen problemen opleveren hoeft er geen behandeling plaats te vinden. Met medicijnen zijn deze prostaatklachten vaak te verhelpen. Er zijn prostaatverkleiners waardoor de prostaat wat geruimd. Maar er zijn ook zogenaamde ruimteschepper waardoor de spieren ontspannen. Zo komt er weer ruimte voor de plasbuis vrij.

Prostaatklachten & pijn: een prostaatontsteking

Last van prostaatklachten & pijn? Een mogelijke oorzaak is een prostaatontsteking. Een ontsteking aan de prostaat ontstaat door bacteriën, vaak als gevolg van een blaasontsteking. Bij een prostaatontsteking treden plasklachten op.

Er is hevige aandrang tot plassen, het plassen gaat moeizaam en is pijnlijk en er kan plots koorts optreden. Soms is er bloed in de urine aanwezig. Prostaatklachten & rugpijn is ook een teken van een ontsteking.

Behandeling van deze ontsteking bestaat uit antibiotica. Soms is massage van de prostaat nodig. Dit wordt vooral gedaan bij chronische prostaatontsteking. De arts kan deze uitvoeren of voordoen, zodat je dit zelf thuis kan uitvoeren.

Goedaardige vergroting van de prostaat – prostaatklachten behandeling

Prostaatklachten kan ook uit een goedaardige vergroting van de prostaat bestaan. Als eerste treden er plasklachten op. Een vergroting wordt behandeld middels medicatie.

Wanneer een eerste behandeling bij deze prostaatklachten niet werkt dan is een operatieve behandeling mogelijk.

Een operatieve methode is Trans Urethrale Resectie van de Prostaat. Hierbij wordt een verwarmd draadje via de plasbuis ingebracht. Zo kan een deel van de prostaat verwijderd worden. Een andere methode is laserbehandeling, die hetzelfde werkt als hierboven maar dan via laserlicht. Als gevolg daarvan verschrompelt een deel van de prostaat.

Dan is er nog de vaportrodemethode. Prostaatweefsel wordt verdampt met behulp van elektrische stroom, dit gaat ook via de plasbuis. Tenslotte kan een operatie via de buikwand, indien de prostaat te groot is voor voorgaande methoden. Hierbij wordt de prostaat uitgepeld via een snede in de onderbuik.

Prostaatklachten medicijnen

Bij prostaatklachten zijn er verschillende medicijnen beschikbaar. Deze helpen bij een vergrote prostaat. De behandelende arts kan uit meer dan 10 verschillende soorten medicatie kiezen. Dit zijn:

  • Avodart
  • Cardura XL
  • Cialis
  • Combodart
  • Hytrin
  • Omnic
  • Proscar
  • ProstaforceMed
  • Silodyx
  • Vesomni
  • Xatral XR 10

Bovenstaande medicatie is niet voor iedereen geschikt. Ook moet rekening worden gehouden met mogelijke bijwerkingen. Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde medicijnen. Het is dan belangrijk om direct melding te maken van de bijwerkingen. Om deze en andere redenen bepaalt de arts welke prostaatklachten medicijnen het meest geschikt zijn.

Het kan dat prostaatklachten medicijnen onvoldoende werken. De arts bekijkt dan of andere medicijnen dan wel werken. In sommige gevallen is een andere behandeling nodig. Bijvoorbeeld een operatieve ingreep. De arts bespreekt dit altijd met de patiënt.

Prostaatkanker

Tot 70% van de mannen tussen de 70-80 jaar krijgt prostaatkanker. Doordat deze kanker langzaam groeit zullen de meeste mannen hier geen last van krijgen.

De oorzaak van prostaatkanker is vaak niet duidelijk. In West-Europa en de VS komt het vaker voor dan in andere landen. Ook is het soms erfelijk bepaald.

De symptomen van prostaatkanker zijn in het begin nauwelijks merkbaar. Soms wat problemen met plassen en moeilijker op kunnen houden.

Behandeling van prostaatkanker

De behandeling van prostaatkanker hangt helemaal af van de conditie van de patiënt en van het stadium waarin de kanker zich bevindt. Wanneer er geen uitzaaiingen zijn kan de behandeling plaats vinden met inwendige straling. Hierbij worden er kleine radioactieve bronnetjes in de prostaat gebracht. Dit kan alleen in het beginstadium van prostaatkanker.

Bij uitwendige straling wordt de straal zo dicht mogelijk op de kanker gericht. Nadeel hiervan is vaak dat ook gezonde cellen worden aangetast. Wanneer de tumor alleen in de prostaat zit, kan ook de prostaat verwijderd worden.

Wat is er mogelijk wanneer er sprake is van prostaatkanker met uitzaaiingen? Behandeling richt zich dan op verlichting van de klachten. Bij zeer oude patiënten is behandeling soms ook niet mogelijk. Bijvoorbeeld omdat een operatie een te groot risico met zich meebrengt.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique