Plastuit voor vrouwen, zo gebruik je hem

Sinds 1999 is de plastuit in Nederland verkrijgbaar. Inmiddels zijn er vele varianten te koop, maar de P-mate was toch de eerste. De plastuit is ideaal tijdens reizen, op de camping of een festival. Hoe gebruik je dit op de juiste manier? Lees meer over deze hygiënische oplossing.

Eerste plastuit bij Paul de Leeuw

Tijdens een aflevering van Paul de Leeuw in 1999 was er een bijzondere gast aanwezig: Simone Zijp, ook wel liefkozend Moon Zijp genoemd. Simone kwam met een bijzonder voorwerp in het programma: de plastuit. Tot grote hilariteit van het publiek demonstreerde Simone voor het oog van de camera hoe de plastuit werkte, door zelf staand te gaan plassen.

Inmiddels zijn we zo gewend geraakt aan dit voorwerp dat het hartstikke populair is. Je hebt wegwerp plastuiten maar ook herbruikbare modellen.

Geschiedenis van de plastuit

Misschien leuk om te weten maar de plastuit was sinds 1982 al in Frankrijk bekend. In 1988 ontwikkelde Simone Zijp de plastuit verder, gemaakt van gips of rubber. Rond 2000 richtte Zijp samen met Erwin Böck het bedrijf P-Company op, de afkorting van Plastuit-Company. Toen begon in grote aantallen de productie van de kartonnen plastuit.

Pinkpop was het eerste festival waar de plastuit werd gepresenteerd, met aangepaste plaszuilen voor dames. Ook in drogisterijen was de plastuit al te verkrijgen.

P-Company failliet

Wat zo mooi begon eindigde in een faillissement. Het bedrijf P-Company kon de grote vraag naar de P-Mate, zoals de plastuit genoemd werd, niet bijbenen. De schulden stapelde zich op en eind 2005 moest het bedrijf faillissement aanvragen.

Het product zelf was een goede vinding en verkocht goed. Al snel meldde zich een overnamekandidaat. De nieuwe “eigenaar” van de P-Mate was Port-O-Let Services uit Best, een bedrijf dat zich bezighield met de sanitaire voorzieningen op grote festivals. Inmiddels zie je op de P-Mate de naam ‘Travelsafe’ staan.

Plastuit kopen

Een plastuit kopen doe je gewoon online. Er is voldoende aanbod, zowel de originele plastuit als nieuwe merken. Je moet een keuze maken tussen een herbruikbare of een wegwerp plastuit. De meeste producten zijn herbruikbaar. Je kunt ze dus gewoon afspoelen of afwassen.

Een plastuit kopen hoeft je niet veel te kosten. Voor € 3 tot € 5 is de herbruikbaar plastuit ook nog eens een goede investering.

Bekijk plastuit

Plastuit voor vrouwen, in welke situatie?

Wanneer gebruik je de plastuit voor vrouwen? Vooral op festivals is dit een handig en hygiënisch voorwerp. Je hoeft niet in een lange rij voor het damestoilet te staan. Je bespaart er ook een hoop tijd mee. Daarnaast hoef je niet boven een vieze toiletbril te hangen.

Heb je last van een vorm van reuma of artrose? Dan is het ook nog eens lastig om hurkend in het gras te plassen. Of om boven een toiletbril te hangen. De plastuit voor vrouwen is een ideale oplossing. Uiteraard ook handig wanneer er geen toilet aanwezig is. Natuurlijk mag wildplassen niet maar soms zit er niets anders op.

Zo gebruik je de plastuit

Goed, je hebt de plastuit voor vrouwen gekocht. Nu is het even ontdekken hoe dit precies werkt. Het is het beste om eerst thuis te oefenen, bij voorkeur onder de douche. De eerste keer kun je namelijk knoeien of lekken. Door thuis te oefenen leer je staand te plassen zonder dat er ongelukjes gebeuren.

Hoe plastuit gebruiken? Knoop eerste de broek los en schuif het ondergoed opzij. De plastuit heeft een duidelijke boven- en onderkant. Het is belangrijk dat je de bovenkant (de plasgoot) met het smalle gedeelte naar voren plaatst. Houd de plastuit iets naar beneden gericht.

Druk de bovenkant goed aan zodat er niks langs kan lopen. Nu moet je ontspannen en plassen. Aan de bovenkant zit een rand waarmee je jezelf droog veegt. Zo heb je geen wc-papier nodig.

De benen gesloten houden tijdens gebruik

Een veel gemaakte fout is de benen openen tijdens het plassen. Dit doen mannen maar bij de plastuit voor vrouwen moet je dit juist niet doen. Wanneer je de benen opent ontstaat er namelijk een opening tussen de huid en de plastuit. Hierdoor ga je lekken.

Zittend plassen met de plastuit

Lukt het niet om staan te plassen doordat je gespannen bent? De plastuit voor vrouwen is ook geschikt om zittend te plassen. Richt de plastuit naar voren en plaatst het smalle gedeelte zoals in bovenstaande stappen.

De plastuit voor vrouwen schoonmaken

Na gebruik schud je de plastuit even uit. Door het speciale rubber blijven er geen druppels achter. Eenmaal thuis is het belangrijk om de plastuit uit te spoelen. Je kunt hem ook steriliseren. Hierbij leg je hem even in kokend water. Het materiaal kan hier goed tegen dus de plastuit zal er echt niet slechter van worden.

Plastuit Action of Kruidvat

Zoek je een plastuit bij de Action of een plastuit Kruidvat? De Action heeft deze heel soms in het assortiment. Bij Kruidvat is de kans groter dat je een plastuit vindt maar ook dan ben je afhankelijk van het aanwezige assortiment.

Je kunt net zo makkelijk een plastuit online bestellen. Je betaalt hier rond de € 3,50 voor met gratis verzending. Bij Kruidvat of Action betaal je net zoveel, alleen is online bestellen een stuk makkelijker.

Bekijk nieuwere plastuiten

Houd er ook rekening mee dat er regelmatig nieuwe modellen op de markt komen. Deze zijn dan weer wat beter dan de vorige versie, maar niet allemaal.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique