Plankton pannenkoek zelf maken

Je hebt vast wel de reclames over de plankton pannenkoek voorbij zien komen. Het ging hier om een reclamestunt van QMusic en JCDecaux. Nee, de plankton pannenkoek is geen product dat vrij verkrijgbaar is. Kun je de plankton pannenkoek zelf maken? Dat laat ik jou vandaag zien!

Over de plankton pannenkoek

In februari 2020 verschenen er radiospotjes en buitenreclame over de plankton pannenkoek. Twee mediabedrijven wilden de aandacht op de kracht van reclame vestigen. Met een hoop teleurgestelde consumenten als gevolg: de plankton pannenkoek is namelijk nergens verkrijgbaar.

Dit had je natuurlijk ook zelf kunnen bedenken want deze pannenkoek zou lichtgevend zijn. Dit zou betekenen dat óf het plankton nog zou leven óf dat er gebruik is gemaakt van lichtgevende deeltjes die niet eetbaar zijn.

Dit is plankton

Wat is plankton en kun je dit eten? Ja, plankton is eetbaar want veel zeedieren leven hiervan.

Plankton zijn kleine organismen die vaak zwevend in het water leven. Ze verplaatsen zich met behulp van stromingen. Plankton is er in alle soorten en maten. Vaak gaat het om een eencellige algen, bacteriën maar ook kwallen. Sommige kwallen kunnen tot wel een meter groot worden terwijl ze toch echt tot het plankton behoren.

Krill is een garnaalachtig zeediertje dat tot het zoöplankton behoort. Zoöplankton voedt zich niet met fotosynthese zoals normale plankton maar eten andere planktonsoorten.

Zelf plankton pannenkoek maken

Wil je zelf een plankton pannenkoek maken? In dit geval zou je het beste voor krill kunnen kiezen: kleine schaaldiertjes die in de koude wateren van Antarctica voorkomen. Krill is dus ook plankton!

Is het veilig om krill te eten? Ja, deze schaaldieren leven in een schone omgeving. Dit is ook de reden waarom er vaak gebruik wordt gemaakt van krillolie. Dit bevat veel omega-3 vetzuren, dat natuurlijk ontzettend gezond is.

Je kunt dus heel goed een plankton pannenkoek met krill of krillolie maken. Of het ook lekker is? Ik betwijfel het! Een pannenkoek met vis gaat nog maar een pannenkoek met schaaldieren is toch minder smakelijk. Het recept? Gewoon een normale pannenkoek maken en hier krill doorheen doen of eroverheen strooien.

Plankton pannenkoek met kwallen

Kwallen behoren ook tot het plankton, al lijkt dit misschien wat vreemd. Kun je kwallen eten? De kwallen die je op Nederlandse stranden vindt zijn veel te zout om te eten. Maar de kwallen uit Aziatische wateren zijn wel eetbaar. Soms zijn er toko’s in Nederland die Aziatische kwallen verkopen.

Leg de kwal gedurende 30 minuten in water, dit haalt het zout eruit. Snijd de kwal in kleine reepjes en garneer deze over je pannenkoek. Het lijkt mij totaal niet lekker maar sommigen houden ervan. En ach, je moet alles eens geprobeerd hebben. Veel plezier met je plankton pannenkoek!

Bijzondere pannenkoeken

Vind je de plankton pannenkoek bijzonder? Dat is hij ook! Maar er zijn natuurlijk nog veel meer bijzondere pannenkoeken. Bijvoorbeeld de pannenkoek met champignonroomsaus (inclusief verse champignons). Of wat dacht je van de avocado pannenkoek waarbij je gebruik maakt van advocatenstukjes, gemberpoeder en kokosolie?

Nog meer bijzondere pannenkoeken: met zalm en spinazie, met roomkaas en walnoten of met limoen en frambozen. Je kunt het zo gek niet bedenken, alles wat eetbaar is kun je op een pannenkoek uitproberen.

Zijn pannenkoeken gezond?

Hoe gezond zijn pannenkoeken nou echt? Dat ze lekker zijn dat staat buiten kijf, alhoewel dat natuurlijk ook wel ervan afhangt wat je erop doet. Pannenkoeken bestaan uit een mengsel van bloem, melk en eieren. Per 100 g bevat een pannenkoek 203 kilocalorieën en 8 g eiwitten. Voor jouw beeldvorming: een pannenkoek weegt iets minder dan 100 g.

Wanneer je pannenkoeken belegt met fruit in plaats van poedersuiker dan wordt het gelijk al een stuk gezonder. Ook doen: verse of gebakken groenten op de pannenkoek. Heerlijk, vezelrijk en natuurlijk boordevol belangrijke vitaminen.

Wil je pannenkoeken echt gezond maken? Vervang dan de witte bloem voor volkorenmeel. Maar let op, hiermee wordt een pannenkoek ook heel machtig. Eet je er normaal 3 dan krijg je er met volkorenmeel misschien maar anderhalf op.

Pannenkoek recept (basisrecept)

Of je nu voor een plankton pannenkoek, met groenten of eentje met kaas en spek gaat: je maakt het allemaal vanuit het basis pannenkoek recept.

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 500 ml melk
  • 2 eieren
  • Snufje zout
  • Boter of margarine

Meng in een kom de bloem, de helft van de melk en de twee eieren door elkaar. Gebruik hiervoor een keukenmixer. Voeg een snufje zout toe en giet, terwijl je blijft mixen, langzaam de rest van de melk toe.

Bekijk keukenmixers

Verwarm een koekenpan en smelt een beetje boter of margarine hierin. Verdeel wat beslag over de bodem van de pan. Bak 2-3 minuten totdat de bovenkant er droog uitziet. Draai de pannenkoek om en bak de andere kant durende 1-2 minuten.

Wanneer je kaas of spek toevoegt dan kun je dit direct meebakken. Maar wanneer je van vers fruit gebruik maakt dan leg je dit pas op het laatst als garnering op de pannenkoek. Smakelijk eten!

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique