Net zwanger en nu al klachten? Pijn bij plassen begin zwangerschap komt vaker voor. Toch wil dit niet zeggen dat dit een normaal verschijnsel is. Waarschijnlijk is er sprake van overgevoeligheid of een blaasontsteking. Ook kunnen er bekkenklachten aanwezig zijn.
Brandend gevoel of pijn tijdens het plassen
Pijn bij plassen begin zwangerschap hoeft niet altijd met de zwangerschap zelf te maken hebben. Er kan sprake zijn van een branderig of zeurend gevoel. Veel zwangere vrouwen ervaren dat ze vaker moeten plassen dan normaal. Hieronder de meest voorkomende oorzaken voor pijn tijdens plassen (zwanger).
Zwangerschapsklachten
Vaker moeten plassen is een normaal zwangerschapsverschijnselen en hoort dan ook tot de zwangerschapsklachten. Meer of vaker plassen tijdens de zwangerschap wordt veroorzaakt door een toename van HCG (zwangerschapshormoon). Dit hormoon zorgt ervoor dat er meer bloed naar de nieren stroomt. Dit heeft een voordeel: de nieren kunnen hierdoor efficiënter werken. Nadeel is dat ze ook meer urine gaan produceren. Het gevolg: vaker aandrang.
Er is nog een reden voor vaker plassen tijdens de zwangerschap. Dit heeft te maken met een stijging van het bloedvolume, dat gedurende de zwangerschap met ruim 50% toeneemt. De nieren moeten dit extra vocht verwerken, wat ook weer voor een hogere aandrang zorgt.
Pijn bij plassen door een blaasontsteking
Zwangere vrouwen zijn extra gevoelig voor het krijgen van een blaasontsteking. Dit wordt ook wel een urineweginfectie genoemd. De meest bekende symptomen van een blaasontsteking zijn:
- Een branderig gevoel of pijn bij het plassen
- Vaak kleine beetjes plassen
- Pijn in de onderrug of onderbuik
- Soms bloed in de urine
Zonder behandeling kan er uiteindelijk een nierbekkenontsteking is ontstaan. Behandeling bestaat uit het toedienen van antibiotica. Hiermee verdwijnen de klachten snel. Wel is het belangrijk om een antibioticakuur helemaal af te maken.
Schimmelinfectie
Bij een schimmelinfectie (vrouw) verschijnt er meer afscheiding dan normaal. Deze afscheiding heeft soms een gele, groene of grijze kleur. Ook kan deze wat vreemd ruiken. Vaak treedt er jeuk en roodheid op. In sommige gevallen ontstaan er klachten tijdens het plassen. Een schimmelinfectie is goed te behandelen. De huisarts schrijft een schimmeldodend middel voor.
Endometriose
2 tot 10% van de vrouwen krijgt te maken met endometriose. Hierbij bevindt zich op baarmoederslijmvlies lijkend weefsel buiten de baarmoeder. het weefsel zit op de eierstokken, darmen, blaas of urineleiders. tijdens de menstruele cyclus doet dit weefsel gewoon mee. Dit leidt tot diverse klachten zoals heftige pijn in de buik of het bekken. Ook symptomen van pijn bij het plassen zijn aanwezig.
Vrouwen met endometriose ervaren een verminderde vruchtbaarheid. Toch kan een zwangerschap wel ontstaan. Tijdens de zwangerschap zijn de klachten minder erg aanwezig. Helaas is endometriose moeilijk te behandelen, ook omdat het vaker terugkomt. bij pijn helpen pijnstillers.
Andere behandelingen bestaan uit hormoontherapie of een operatieve ingreep. Middels een kijkoperatie of buikoperatie is het mogelijk om endometriose, verklevingen of cysten te verwijderen.
Bekkeninstabiliteit
Tijdens de zwangerschap wordt het bekken soepeler. Dit is nodig om de geboorte straks goed te laten verlopen. In sommige gevallen wordt het bekken te soepel, waardoor er bekkeninstabiliteit ontstaat. Dit kan erg pijnlijk zijn, en verergert bij traplopen.
Kenmerkend voor vrouwen met bekkeninstabiliteit is het waggelende loopje, vergelijkbaar met een eenden- of ganzenpas. In ernstige gevallen komt de vrouw in een rolstoel terecht. Met fysiotherapie kun je de klachten verminderen. In de meeste gevallen verdwijnt aan de zwangerschap gerelateerde bekkeninstabiliteit na de bevalling.
Pijn bij plassen begin zwangerschap: andere oorzaken
Bovenstaande oorzaken hebben niet altijd met een zwangerschap te maken. Toch kan er sprake zijn van pijn bij plassen aan het begin van de zwangerschap. Soms lijkt de vrouw pijn te voelen, maar is de blaas alleen gevoelig. door zwangerschapshormonen en de groeiende baarmoeder moet de vrouw vaak kleine beetjes plassen. Deze continue aanwezige aandrang kan veel op pijn lijken.
In andere gevallen is pijn niet afkomstig vanuit de blaas of urinewegen, maar heeft het met de vrouwelijke organen te maken. Zo kan een schimmelinfectie roodheid en gevoeligheid veroorzaken. Dit uit zich door een branderig en pijnlijk gevoel bij het plassen.
Bloed bij de urine
Pijn bij plassen begin zwangerschap of op een later moment verdwijnt soms vanzelf. Het kan echter ook verergeren, soms met bloed bij de urine. Hierbij is de urine roze tot rood gekleurd. De kleur is afhankelijk van de hoeveelheid bloed in de urine.
Bloed in de urine komt vaker bij een blaasontsteking of nierbekkenontsteking voor. Het wordt ook gezien bij blaasstenen en nierstenen. Wanneer een blaassteen of niersteen vast komt te zitten, veroorzaakt dit hevige koliekachtige pijnen. grote blaasstenen of nierstenen worden door middel van medicatie vergruisd. In ernstige gevallen is een operatie nodig.
Blaaskanker: symptomen en behandeling
Soms ontstaat bloed in de urine als gevolg van blaaskanker. In het begin zijn symptomen nog niet direct merkbaar. Later ontstaan er klachten zoals pijn bij plassen, vaak aandrang en kleine beetjes plassen. bloed in de urine is een bijkomend verschijnsel. Blaaskanker verdwijnt niet vanzelf en moet altijd behandeld worden. Neem bij aanhoudende klachten daarom contact op met de huisarts, ook wanneer er sprake is van een zwangerschap.
Behandeling van blaaskanker bestaat uit chemotherapie, bestraling of een of meerdere operaties. Een en ander is afhankelijk van de ernst van blaaskanker.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique