Pijn linker zij – mogelijke oorzaken

Heb je pijn in de linker zij? Dit noem je ook wel flankpijn. Pijn aan de linkerkant kan soms duiden op een aandoening van de milt of de alvleesklier. Maar het kan ook afkomstig zijn van de linkernier. Daarnaast zijn er natuurlijk nog heel veel andere oorzaken. Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken van pijn in de linker zij.

De zijkant van het lichaam

Wanneer je spreekt over pijn linker zij dan gaat het dus altijd om de zijkant (linkerkant) van je lichaam. De pijn kan ook uitstralen naar de buik of de rug. Dit noem je dan niet direct buikpijn of rugpijn maar uitstralende pijn vanaf de zijkant.

Let goed op het gebied dat pijn doet. Heb je last van pijn in de linker zij lager dan de middel of zit het hoger? Het kan natuurlijk ook precies rond de middel zelf zitten. Omdat er verschillende aandoeningen en ziekten zijn die deze pijn kunnen veroorzaken vind je hieronder de meest voorkomende oorzaken.

Pijn linker zij door een miltaandoening

De milt is een orgaan dat links van de maag zit. Je vindt hem direct onder het middenrif en even voor de duidelijkheid: je hebt maar één milt. Dit orgaan maakt onderdeel uit van het lymfesysteem en zuivert als het ware het bloed.

De milt is erg kwetsbaar, bij een stomp tegen de buik kan dit orgaan beschadigen. Een gescheurde milt is herkenbaar aan pijn in de linkerschouder en in de buik, een gespannen buik, lage bloeddruk en een snelle hartslag.

Soms wordt gezegd dat pijn in de linker zij (steken in de zij) veroorzaakt worden door samentrekking van de milt. Het klopt dat de milt bij zuurstoftekort extra bloedcellen in de bloedbaan brengt. Dit effect is vrij klein waardoor niet duidelijk is of de milt ook echt pijn bij zuurstoftekort kan veroorzaken.

Pijn in zij door een niersteen

Pijn in de linker zij kan ook door een of meerdere nierstenen worden veroorzaakt. Er ontstaat dan een krampachtige pijn in de zijkant van het lichaam. Overige symptomen zijn misselijkheid, braken en soms bewegingsdrang. Dit laatste komt omdat de pijn afneemt zodra je beweegt.

De pijn in de zij ontstaat door het samenknijpen van de urineleiders. Deze proberen op deze manier de niersteen uit te drijven. De spieren van de urineleiders raken uiteindelijk vermoeid en verslappen. Dit verklaart waarom de pijn in de zij uiteindelijk afneemt, zelfs wanneer de niersteen nog aanwezig is.

Een nierbekkenontsteking

Soms is er sprake van een nierbekkenontsteking, ook dit veroorzaakt pijnklachten. Wanneer de ontsteking aan de linkerkant zit dan ervaar je pijn in de linker zij. Vaak krijg je meer pijn nadat je veel hebt gedronken. Ook alcohol drinken kan tot verergering van de pijnklachten lijden.

Pijn linker zij door een eileiderontsteking

Dit stukje geldt uiteraard alleen voor vrouwen. Wanneer de linker eileider ontstoken is dan geeft dit pijnklachten. Verder ontstaat deze pijn ook bij aanwezigheid van een cyste in de eierstok. Wanneer deze cyste verdraait dan is de pijn hevig aanwezig.

Scheur in de lichaamsslagader

Vooral bij zestigplussers kan er een scheur in de lichaamsslagader ontstaan. Dit geeft directe pijn in de zij, zowel links of rechts. Waar de pijn zit is een beetje afhankelijk van waar de scheur zich bevindt.

Ontsteking in de ribben

 De ribben zitten boven het middenrif en beschermen het hart en de longen. Soms ontstaat er een ontsteking in de ribben. Vaak gaat het dan om een ontsteking bij de aanhechting van de ribben, ter hoogte van het borstbeen. Een ontsteking geeft pijn midden op de borst maar kan ook naar de linker- of rechterzijde uitstralen. Daarnaast kan de ontsteking ook aan de zijkant zelf zitten.

Een probleem met de alvleesklier

Nog een bekende oorzaak van pijn in de linker zij: een probleem met de alvleesklier. Vaak gaat het dan om een chronische of een acute alvleesklierontsteking. De pijn is niet alleen voelbaar in de linkerzij maar zal ook vaak uitstralen naar de rug of de linkerschouder.

Een chronische ontsteking van de alvleesklier kan jarenlang aan blijven houden voordat iemand hiermee naar de huisarts gaat. Periodes van acute aanvallen wisselen zich af met perioden met minder pijn.

Galstenen en lever aan de rechter zij

Bij pijn in de linker zij is er in ieder geval niets mis met de lever. Ook galstenen die hevige pijnen veroorzaken zijn bij pijn in de linker zij niet aanwezig. Bij galstenen of lever is de pijn juist in de rechter zij voelbaar. Het is dus even goed opletten waar de pijn precies zit.

Pijn linker zij en zwanger

Je hoort het vaker: pijn linker zij & zwanger. Wat hebben deze twee met elkaar te maken? In principe zou een zwangerschap geen pijn moeten doen, afgezonderd van wat bandenpijn en bekende zwangerschapskwaaltjes. Pijn in de linker zij tijdens de zwangerschap duidt soms op nierstuwing.

Een andere oorzaak van pijn in de linker zij tijdens de zwangerschap is toch te bekende bandenpijn. Vooral bij hoesten, niezen, bukken en tillen treden deze pijnklachten op. Bij aanhoudende bandenpijn is het soms beter om gebruik te maken van een ondersteunende buikband. Deze buikband is vooral praktisch tijdens werkzaamheden of wanneer je een paar uur eruit moet. Draag thuis te buikband zo min mogelijk, anders verslappen de spieren teveel.

Bekijk de buikband voor zwangere vrouwen

Pijn linker zij en misselijk

Heb je niet alleen pijn in de linker zij maar ben je er ook nog eens misselijk bij? Het zou dan zomaar om een alvleesklierontsteking kunnen gaan. Het is belangrijk om met het soort klachten zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de huisarts. Deze zal vaak doorverwijzen naar het ziekenhuis.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique