Pijn in oog (alsof er iets in zit)

Pijn in het oog heeft verschillende oorzaken. Soms lijkt het alsof er iets in zit, zoals een vuiltje of splinter. Dit kan natuurlijk daadwerkelijk zo zijn, maar ook alleen dit gevoel veroorzaken. Hieronder de meest voorkomende oorzaken van pijn in oog alsof er iets in zit.

Anatomie van het oog

Het is belangrijk om te kijken naar de anatomie van het oog. Zo is ook duidelijk waarom er pijnklachten optreden.

De oogbal heeft een doorsnede van 2,3 centimeter en bestaat uit kwetsbare zachte materialen. Ter bescherming liggen de oogbollen in de oogkassen. Hier zijn ze met zes spieren aan de oogkas verbonden. De oogbol zelf bestaat uit glasvocht.

Aan de buitenkant (voorkant) het bindvlies (conjunctiva) met het oogwit. De voorkant bestaat uit hoornvlies met hierachter de iris. Aan de achterzijde ligt het netvlies, waar het licht en het beeld opvalt.

Een kleine beschadiging van het oog kan pijnlijk zijn en in ernstige gevallen tot verlies van het zicht leiden.

Bindvliesontsteking van het oog

Een bindvliesontsteking staat ook wel bekend onder de naam conjunctivitis of oogontsteking. Vaak ontstaat het door een virus of bacterie, maar ook door een allergie. Bij een bindvliesontsteking zien de ogen er rood uit en gaan tranen. Verder pijn in oog alsof er iets in zit, zoals een vuiltje of haartje.

Een bindvliesontsteking geneest binnen 1 tot 2 weken. Soms schrijft de arts een speciale zalf voor, waarmee de klachten snel verminderen.

Uitdroging van het hoornvlies

Bij vermoeidheid of een verminderde productie ontstaat er pijn in oog, alsof er iets in zit. Hierdoor gaan we over de ogen wrijven. De verminderde traanproductie ontstaat vooral wanneer we slaap krijgen en eerder bij ouderen. Ook een droge omgeving kan hiervoor zorgen.

Speciale oogdruppels of oogspray helpen tegen droge en geïrriteerde ogen.

Bestel oogdruppels of oogspray

Vuiltje in het oog

Pijn in het oog kan natuurlijk ook door een vuiltje of splinter veroorzaakt worden. Het kan zelfs om een klein insect gaan. De ogen voelen pijnlijk aan en gaan tranen. Vaak wordt het oog ook nog eens rood.

Met een nat wattenstaafje of de punt van een zakdoek kan geprobeerd worden om het vuiltje te verwijderen. Dit gebeurt altijd richting de ooghoek, dus naar binnen toe. Ook spoelen met water kan het probleem verhelpen. Er is speciale oogspoeling verkrijgbaar, geschikt voor het verwijderen van vuil en splinters.

Bekijk de oogspoeling

Beschadiging van het hoornvlies

Een voorwerp (vingernagel, splinter) kan het hoornvlies beschadigen. Een hoornvliesbeschadiging kan behoorlijk wat pijnklachten met zich meebrengen. Daarnaast ontstaat er overgevoeligheid voor licht, roodheid en tranende ogen. Ook is het gevoel alsof er een stofje in het oog zit aanwezig.

Het is bij een hoornvliesbeschadiging belangrijk om dit door een arts te laten onderzoeken. Deze verwijdert aanwezig vuil en schrijft een antibioticazalf voor. Genezing vindt binnen een week plaats, soms duurt dit langer. In ernstige gevallen raakt het hoornvlies geïnfecteerd, waardoor het gezichtsvermogen achteruit gaat. Daarom is het belangrijk om bij een hoornvliesbeschadiging nooit in de ogen te wrijven.

Pijn in oog alsof er iets in zit: andere oorzaken

Er zijn natuurlijk altijd andere oorzaken voor een pijnlijk oog te vinden. Soms gaat het om een vrij onschuldige oorzaak, zoals een wimperhaartje in het oog. Ook koortsuitslag kan pijn of een zanderig gevoel veroorzaken. Bescherm de kwetsbare ogen goed. Zet in de zomer een UV beschermende zonnebril op.

Een zonnebril beschermt niet alleen tegen schadelijke uv-straling, maar ook tegen stof of insecten. Dat is mooi meegenomen.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique