Pijn in de plasbuis: ontdek de oorzaak

Pijn in de plasbuis komt vaker voor na het fietsen of tijdens de zwangerschap. Natuurlijk kan dit ook andere oorzaken hebben. Vaak duidt dit wel op een ontsteking van je plasbuis. Heel vervelend want dit kan flink pijn doen. Bovendien komt er soms gele pus of helder slijm uit. Snel die oorzaak vinden, dan weet je ook wat je ertegen kunt doen.

Over de plasbuis

Bij pijn in de plasbuis ervaar je vaak pijn bij het plassen, wanneer je gaat zitten of tijdens het lopen. Waar zit je plasbuis eigenlijk? Dit is de buis die van de blaas naar het plasgaatje loopt. Bij mannen zit het plasgaatje aan het uiterste puntje van het geslachtsorgaan, bij vrouwen bevindt zich dit tussen de geslachtsorganen.

Mannen hebben een langere plasbuis dan vrouwen. Bij mannen is deze ongeveer 20 cm lang en bij vrouwen tussen de 2,5 en 4 cm.

Pijn in de plasbuis na fietsen

Veel mensen klagen over pijn in de plasbuis na fietsen. Dit ontstaat door het zadel en druk op de prostaat. Doordat de prostaat geïrriteerd raakt zwelt deze wat op. De zwelling zorgt weer voor een vernauwing van de plasbuis. Dit veroorzaakt niet alleen pijn, ook kun je moeilijker plassen.

Het is dus zeker waar dat fietsen plasproblemen kan veroorzaken. Mensen die vaak fietsen en een verkeerd zadel of een onjuiste zithouding hebben kunnen zelfs chronische plasproblemen krijgen.

Wat kun je doen bij pijn in de plasbuis na fietsen? Eenvoudig: schaf een speciaal fietszadel aan. Fiets niet langer door dan dat dit comfortabel aanvoelt. Vaak heb je zelf wel in de gaten hoe lang je kunt fietsen zonder dat er pijnklachten optreden.

Bekijk speciale fietszadels

Pijn in plasbuis na bevalling

Vrouwen hebben een kortere plasbuis, dat is een feit. Dit verklaart ook waarom vrouwen sneller een blaasontsteking krijgen: bacteriën bereiken eerder de blaas. Zwangere vrouwen hebben nog sneller last van een blaasontsteking. Symptomen van een blaasontsteking zijn:

  • Pijn bij het plassen
  • Een branderig gevoel
  • Vaak kleine beetjes plassen
  • Soms bloed bij de urine

Het kan zelfs voorkomen dat als gevolg van een blaasontsteking rugpijn ontstaat. Pijn in de plasbuis na de bevalling komt ook regelmatig voor. Dit komt omdat er tijdens de bevalling veel druk op de blaas en plasbuis komt te staan. Deze pijnklachten verdwijnen vanzelf weer. Toch kan het ertoe leiden dat er een vorm van (lichte) incontinentie ontstaat. In dit geval is het aan te raden om eens langs de bekkenfysiotherapeut te gaan.

Oorzaak: nierstenen of blaasstenen

Een bekende oorzaak van pijn in de plasbuis is de aanwezigheid van nierstenen of blaasstenen. Veel mensen hebben hier last van. Deze stenen ontstaan door kristalvorming, de kristallen zijn niet goed oplosbaar. Wanneer kristallen zich ophopen dan ontstaan er blaasstenen of nierstenen.

Het lichaam probeert nierstenen of blaasstenen uit te drijven. Dit moet via de plasbuis naar buiten komen. Natuurlijk veroorzaakt dit pijn, vaak in koliekaanvallen. Deze pijn kan ook ontstaan wanneer de nierstenen of blaasstenen in de plasbuis blijft vastzitten. Hierdoor raakt de blaas of de nier steeds verder gevuld met urine, dit noem je stuwing en veroorzaakt veel pijn.

Nierstenen of blaasstenen die het lichaam niet zelf kan afvoeren kunnen vergruisd worden. Dit gebeurt met medicatie, maar soms is een operatie nodig.

Schimmelinfectie en pijn in de plasbuis

Helaas kan een schimmelinfectie ook pijn in de plasbuis veroorzaken. Bij vrouwen kenmerkt een schimmelinfectie zich door meer afscheiding dan normaal; wit, geel of groen van kleur. Bovendien doet het plassen pijn.

De symptomen van een schimmelinfectie bij mannen zijn pijn in de plasbuis of pijn bij het plassen en een afscheiding. Een schimmelinfectie is goed te behandelen met medicatie. Wel is het belangrijk dat dit tijdig gebeurt. Wacht dus niet te lang met dit soort klachten en bezoek de huisarts.

Een prostaataandoening

Soms wordt pijn in de plasbuis door een prostaataandoening veroorzaakt. Denk hierbij aan een vergroting van de prostaat, een prostaatontsteking of prostaatkanker. Dit soort zaken komt vooral bij mannen boven de 50 jaar voor. Symptomen zijn vaak moeten plassen, waarbij de urinestraal moeilijk op gang komt. Vaak wordt de urinestraal onderbroken of is erg zwak.

Ook een branderig gevoel tijdens het plassen en pijn zijn veelvoorkomende symptomen. Soms kan de patiënt helemaal niet meer plassen. Dit veroorzaakt natuurlijk stuwing en nog meer pijn.

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Vaak bestaat de behandeling uit medicatie of een operatieve ingreep. Bij prostaatkanker kan er ook aan chemotherapie of bestraling worden gedacht.

Pijn in de plasbuis? Laat dit nakijken

Wanneer je na het fietsen pijn voelt dan weet je in ieder geval waar dit aan ligt. In dit geval is het ook verstandig om voor een ander fietszadel te gaan. Ervaar je andere klachten? Dan is het toch verstandig om dit eens na te laten kijken.

Wat gebeurt er tijdens een onderzoek? De huisarts bespreekt de klachten. Hierbij is het belangrijk dat je alle klachten goed omschrijft: maak eventueel thuis een lijstje. Soms onderzoekt de arts de prostaat, hierbij is het nodig om het onderlichaam te ontbloten. Er kan ook een urineonderzoek plaatsvinden. Je krijgt een buisje of potje mee naar huis en moet de (ochtend)urine inleveren.

In complexe gevallen zal de huisarts doorverwijzen naar een specialist. De onderzoeken zijn misschien niet zo prettig maar wel noodzakelijk.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique