Ervaar je pijn in de heup bij het liggen? Dit heeft verschillende oorzaken. Misschien is het iets onschuldigs, maar er kan ook sprake zijn van serieuze heupklachten. Behandeling is dan zeker nodig. Hieronder de 5 meest voorkomende oorzaken van pijn in de heup.
Zo ziet de heup eruit
Je weet waar de heup zit, maar hoe ziet deze er exact uit? Het bekken bestaat uit een rechter- en linkerheup. Dat is het uitstekende gedeelte aan de zijkant van je lichaam ter hoogte van de onderrug/ heup. Vrouwen zetten vaker de wasmand of hun kind op de heup: wel zo gemakkelijk.
De heup bestaat uit drie samengegroeide benen. Dit zijn het darmbeen, het zitbeen en het schaambeen. Samen vormen ze één botstuk.

Heupbrace
Goed aan te passen, ter ondersteuning van de heup en verlichting van pijn.
Pijnklachten aan de heup
Bij pijnklachten aan de heup is dit voelbaar rondom het botuitsteeksel. De pijn kan uitstralen naar het bovenbeen of de onderrug. Vaak voel je de pijn tijdens het lopen of wanneer je op de aangedane heup ligt.
Pijn in heup bij liggen: 5 oorzaken
Heb je pijn in een heup bij het liggen? Dan is er sprake van drukpijn. Mogelijk voel je deze pijn ook wanneer je op de heup drukt of duwt. Misschien zijn de klachten ook aanwezig tijdens het lopen, maar dit hoeft niet perse. Wil je weten waar deze pijnklachten vandaan komen en wat je moet doen? Hieronder de vijf meest voorkomende oorzaken van pijn in de heup bij liggen.
1. Artrose – slijtage van het kraakbeen
Een van de meest voorkomende oorzaken van heuppijn is artrose. Dit is slijtage van het kraakbeen in de gewrichten. Vaak ontstaat dit door ouderdom. Het kraakbeen wordt dan dun, brokkelt af of kan zelfs helemaal verdwijnen.
De eerste klachten beginnen met pijn en stijfheid, vooral bij het bewegen. Vaak is er ook sprake van startpijn. Dit is pijn aan de heup wanneer je opstaat (na het liggen of zitten). Wanneer artrose verder vordert wordt het bewegen steeds pijnlijker. Ook liggen op de heup is pijnlijk.
Behandeling bestaat uit een aangepaste levensstijl en pijnstillers of ontstekingsremmers. Soms vindt er een operatie plaats. Veel mensen hebben baat bij inname van glucosamine, hoewel dit niet bij iedereen werkt.
2. Slijmbeursontsteking
Ben je nog jong, dan is de kans klein dat je artrose hebt. Heb je pijn aan de heup bij liggen? Dan kan het ook om een slijmbeursontsteking gaan. Vaak is dit het gevolg van overbelasting. Soms gaat het om een reumatische aandoening.
Symptomen van een slijmbeursontsteking: zwelling, pijn, stijfheid en warmte. Druk of lig je op de heup, dan verergeren de pijnklachten.
Een slijmbeursontsteking geneest vanzelf, mits je voldoende rust neemt. Soms helpen ontstekingsremmers zoals ibuprofen.
3. Peesontsteking – blessure
Een peesontsteking staat ontstaat vaak als gevolg van een blessure. Het kan ook dat je teveel herhaalde bewegingen hebt gemaakt. Soms is osteoporose de onderliggende oorzaak, dit laatste komt vooral bij ouderen voor.
Heb je last van een peesontsteking? Dan voel je pijn rondom de heup. Mogelijk ziet de huid er rood uit en voelt deze warm aan. De pijnklachten verergeren wanneer je op de heup ligt of beweegt. Heel soms hoor je een krakend geluid.
Behandeling bestaat uit voldoende rust. Door te koelen verminder je de zwelling en pijn. Gebruik hier altijd de juiste producten voor zoals een coolpack of hot/ cold gelpack. Dit laatste is zeer handig tegen verschillende blessures en ontstekingen.
Gebruik eventueel pijnstillers of ontstekingsremmers. Soms zal de huisarts een ontstekingsremmende injectie toedienen.
4. Het trochanatair pijnsyndroom
Misschien heb je nog nooit van het trochanatair pijnsyndroom gehoord. Het gaat hier om pijnklachten aan de buitenkant van de heup. Verschillende oorzaken zijn de boosdoener waaronder een peesontsteking, beschadiging, slijmbeursontsteking of een opeenhoping van kalk in de pees. Niet altijd is de oorzaak bekend.
Je hebt last van pijn aan de zijkant van de heup, vaak ook pijn wanneer je hierop ligt. De pijn straalt soms uit naar het bovenbeen, zelfs tot aan de knie.
Blijven de pijnklachten lang aanhouden, dan zal de arts de heup onderzoeken. Het is belangrijk om matig te blijven bewegen, zonder zware overbelasting. In veel gevallen gaat het trochanatair pijnsyndroom vanzelf over. Je mag pijnstillers of ontstekingsremmende medicijnen gebruiken. Soms helpt een injectie of fysiotherapie. Alleen in zware gevallen is een operatie nodig.
5. Heupdysplasie (HD)
De aandoening heupdysplasie ken je vast wel van bepaalde hondenrassen. Toch kan dit ook bij mensen voorkomen. Oorzaak is een erfelijke aanleg maar ook een stuitligging tijdens de zwangerschap. Hierdoor verloopt de ontwikkeling van de heup niet goed. De kom van de heup ligt dan niet diep genoeg, waardoor deze gemakkelijk ontwricht.
Baby’s en jonge kinderen met heupdysplasie kunnen de benen niet goed naar buiten draaien. Ook beweegt het kind de benen niet symmetrisch. Volwassenen met heupdysplasie ervaren vaak pijn, zowel tijdens het lopen als liggen op de heup.
Behandeling vindt plaats met een beugel of bandage. De baby ligt dan continu in spreidstand, waardoor de heupkom zich kan aanpassen. Fysiotherapie kan helpen om de spieren te versterken, waardoor het gewricht minder snel uit de kom schiet.
Andere oorzaken van pijn bij liggen op de heup
Dit waren de meest voorkomende oorzaken van pijn bij op de heup liggen. Mogelijke andere oorzaken zijn bekkeninstabiliteit, een klikkende heup of een beknelde zenuw. Laat een arts de heup onderzoeken, dat geeft meer duidelijkheid.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique