Pijn achter het borstbeen: dit kan het zijn

Heb je pijn achter het borstbeen? Het kan hierom een stekende of zeurende pijn gaan. Soms denk je dat deze pijn afkomstig is van het hart (wat goed mogelijk is). Gelukkig heeft het in veel gevallen een andere oorzaak. Ontdek de oorzaken en symptomen van pijn onder ’t borstbeen.

Hier zit je borstbeen

Voordat je spreekt over pijn achter het borstbeen moet je natuurlijk wel weten wat het borstbeen precies is. Het borstbeen bevindt zich in het midden van de borstkas. Dit is het gebied waar de sleutelbenen en de ware ribben vastzitten.

Je kunt je borstbeen heel goed van buitenaf voelen. Druk maar eens midden op de borst, tussen de tepels en precies in het midden. Je voelt dan een soort verharde de smalle plaat: dit is het borstbeen.

Pijn achter het borstbeen: of toch eronder?

Heb je het over pijn onder het borstbeen of bedoel je achter het borstbeen? Hier is namelijk wel verschil tussen. Wanneer je het over pijn onder het borstbeen hebt dan bedoel je eigenlijk aan de onderkant oftewel de onderste punt van het borstbeen.

Vaak bedoelen we met pijn onder het borstbeen toch pijn achter het borstbeen. Of pijn aan het borstbeen. Dat kan natuurlijk ook. Hoe dan ook, pijn achter het borstbeen is vooral heel vervelend en heeft verschillende oorzaken. Kijk maar eens hieronder.

Een gekneusde, ontstoken of gescheurde tussenribspier

Noem het pijn achter het borstbeen of pijn aan het borstbeen: vaak ontstaat dit door een gekneusde tussenribspier. De tussenribspieren liggen tussen de ribben en maken uitzetten van de borstkas (ademhaling) mogelijk.

Een of meerdere tussenribspieren kunnen ontstoken, gekneusd of zelfs gescheurd raken. Dit veroorzaakt een pijn. Deze pijn is links of rechts van het borstbeen voelbaar, maar soms kruipt de pijn achter het borstbeen. Diep ademhalen is vaak pijnlijk haar.

Wanneer je iets aan de tussenribspier het dan geneest dit vanzelf. Je kunt wel pijnstillers of ontstekingsremmers innemen. Let erop dat je niet oppervlakkig gaat ademhalen, hier kun je een longontsteking van krijgen.

Bekijk de pijnstillers

Last van brandend maagzuur

Pijn achter het borstbeen kan ook door brandend maagzuur ontstaan. De oorzaak voor brandend maagzuur is een niet goed werkende sluitspier van de maag. Vaak komt dit door medicatiegebruik, bepaalde voedingsmiddelen maar ook ouderdom. Niet altijd is er een oorzaak te vinden.

Bij brandend maagzuur krijg je vooral vlak na de maaltijd last van oprispingen. Je hebt een zure smaak in de mond. Soms voel je een duidelijke pijn achter het borstbeen. Soms wordt deze pijn verward met een hartaanval.

Langdurig brandend maagzuur kan maagklachten of slokdarmklachten veroorzaken. Heb je last van pijn onder het borstbeen als gevolg van brandend maagzuur neem dan maagzuurremmers.

Naar de maagzuurremmers

Klachten van de luchtwegen

Bij een ontsteking aan de luchtwegen of een luchtwegaandoening merk je vaak klachten als hoesten en pijn bij het ademhalen. Zelfs bij voorzichtig ademhalen kan er pijn onder ’t borstbeen voelbaar zijn. Een normale verkoudheid of griep geneest vaak uit zichzelf. Voldoende rust en eventueel een paracetamol en je voelt je na een paar dagen gelijk een stuk beter.

Een meer ernstige ontsteking van de luchtwegen of een luchtwegaandoening moet natuurlijk wel worden behandeld. Ben je benauwd of kortademig, moet je veel hoesten en heb je last van vermoeidheid? Laat het dan zeker door een arts nakijken.

Syndroom van Tietze

Best veel mensen hebben last van het syndroom van Tietze zonder dat ze dit zelf in de gaten hebben. Het is nu wel de meest voorkomende oorzaak van pijn achter het borstbeen. Wat houdt het syndroom precies in? Het gaat om een chronische ontsteking van het kraakbeen in de borstkas. Vaak heb je pijn bovenop  het borstbeen of aan de linker- of rechterkant.

Naast pijn kan er ook een zwelling optreden. Mogelijk heb je last van een chronische doffe pijn maar deze pijn kan ook scherp of stekend zijn. Diep ademhalen kan de pijnklachten verergeren. Aan het syndroom van Tietze is niet veel te doen, behalve pijnstilling. Neem bij ernstige klachten bij voorkeur paracetamol in, dit is bij goed gebruik een veilige pijnstiller.

Gekneusd of gebroken borstbeen

Door een harde klap tegen de voorkant van het borstbeen kan deze kneuzen of breken. Dit kan behoorlijk pijn doen, voelbaar op, achter of onder het borstbeen. Tegen een kneuzing is helaas niet zoveel te doen, dit geneest uiteindelijk vanzelf. Wel zal de arts pijnstillers voorschrijven. Wanneer je geen pijnstillers neemt dan ben je door de pijn geneigd om oppervlakkige adem te halen. Dit kan weer een longontsteking tot gevolg hebben.

Een gebroken borstbeen is ernstiger. Vaak ontstaat er nog ander letsel zoals gescheurde bloedvaten, kneuzing van het hart of een klaplong. Je voelt vooral een hevige pijn en druk op de borstkas. Soms ben je benauwd, kortademig of doet het ademhalen pijn. In ernstige gevallen treden er hartritmestoornissen op.

Professionele hulp is bij een gebroken borstbeen natuurlijk vereist.

SCCH – chronische botontsteking

Bij pijn achter het borstbeen kun je ook last hebben van SCCH. Dit is een chronische botontsteking waarbij het lichaam plaatselijk teveel bot aanmaakt. Dit komt voor aan de bovenste ribben, het borstbeen en de sleutelbeenderen. Soms doen ook de kaak en de wervels mee.

Het gaat hier om een zeldzame ziekte die in Nederland bij minder dan 150 mensen voorkomt. De arts schrijft ontstekingsremmende pijnstillers voor. Verder medicatie die de versnelde botopbouw moet afremmen.

Hartklachten en pijn achter het borstbeen

De schrik van iedereen: hartklachten (pijn aan het hart). Pijn achter het borstbeen kan namelijk hartklachten verraden. Bij hartproblemen heb je niet alleen pijn onder het borstbeen maar ook uitstralingspijn naar de linkerarm, de kaak, de schouder of de nek. De tong kan een andere kleur krijgen, net als de nagels. Verder ontstaan er klachten zoals duizeligheid, misselijkheid, kortademigheid, zweten en een versnelde ademhaling.

De klachten wisselen per patiënt, waarbij vrouwen vaak hele andere klachten hebben dan mannen. Bij hartklachten is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp in te schakelen. Bel bij voorkeur het alarmnummer (112).

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique