Pijn aan implantaat, het is echt mogelijk

Veel tandartsen zullen je vertellen dat pijn aan een implantaat onmogelijk is. Toch kan er wel degelijk sprake zijn van implantaatpijn. Deze pijn voel je voornamelijk in het kaakbot en kan richting de wangen en zelfs tot achter de ogen trekken. Bekijk de oorzaken van pijn aan het implantaat en wat je hier zelf tegen kunt doen.

Dit is een implantaat

Een implantaat is een kunstwortel van een tand of kies. Dit is bedoeld ter vervanging van de oorspronkelijke wortel. Er zijn verschillende oorzaken waarom een implantaat nodig is. Zo kan een tand of kies nooit zijn doorgebroken, getrokken zijn door een ontsteking of er is iets anders aan de hand. Bovenop het implantaat wordt een kroon geplaatst: dit is het zichtbare gedeelte van de tand of kies. Soms is een implantaat bedoeld om een klikgebit (kunstgebit) vast te houden.

Doet een implantaat zijn pijn?

Een implantaatbehandeling is niet pijnlijk, dit wordt namelijk onder een goede verdoving gedaan. Toch kan het plaatsen van een implantaat vervelend aanvoelen. Omdat er geklopt en geboord wordt kan dit dreunen tot bovenaan in het hoofd gevoeld worden. In sommige gevallen ontstaat er (ernstige) hoofdpijn.

Nadat de verdoving is ingewerkt wordt er een sneetje in het tandvlees gemaakt. Zo kan de kaakchirurg het kaakbot bereiken. Het is nodig om in het kaakbot een gaatje te boren. Dit gaatje moet 7-16 mm lang zijn en een doorsnede van 3-5 mm hebben. In het gaatje wordt het implantaat geplaatst. Hierna wordt de wond afgesloten middels een tijdelijke genezingskap. De wond wordt gedicht, vaak met oplosbare hechtingen.

Pijn aan implantaat na het plaatsen

De eerste tijd kun je pijn aan het implantaat voelen. Dit is niet direct pijn aan het implantaat zelf maar aan de wond. De eerste dagen kan de pijn zeer hevig zijn. Het is dan aan te raden om pijnstillers te nemen. De pijn verdwijnt na ongeveer een week, maar kan soms ook langer aan blijven houden.

Heel soms ontstaat er een ontsteking van de wond of aan het net geplaatste implantaat. Deze ontsteking veroorzaakt een doffe en kloppende pijn. Het is belangrijk om direct contact op te nemen met de behandelende arts of specialist.

Pijn aan implantaat dat er al langer zit

Heb je het implantaat al langer zitten? Na zes weken zou je nergens meer last van moeten hebben. Maar het kan nog tot zes maanden duren voordat het implantaat is vastgegroeid in het kaakbot. Het is dus helemaal niet vreemd dat je tot zes maanden pijn aan het implantaat ervaart.

Zit het implantaat er minimaal zes maanden in en heb je er misschien al een kroon op zitten? Dan zou dit geen pijn meer moeten doen. Toch kun je nog steeds last hebben van implantaatpijn. Dit is een verschijnsel dat niet door tandartsen erkend wordt. Maar het kan wel degelijk!

De oorzaak van implantaatpijn

Vroeger werd gezegd dat bot geen zenuwen bevat en dat je dus ook geen botpijn kan hebben. Inmiddels weten we wel beter: in het binnenste van het bot bevinden zich zenuwen en bloedvaten. Pijn in het kaakbeen (kaakbot) kan wel degelijk gevoeld worden. Dit ontstaat natuurlijk niet zomaar. Ervaar je implantaatpijn, dan heeft dit in veel gevallen met een ontsteking te maken. In sommige gevallen wordt er geen oorzaak gevonden.

Tip: bekijk speciale implantaatborstel

Dit moet je doen bij een ontsteking

Het is belangrijk om een implantaat goed te onderhouden. Maak de ruimte rondom het implantaat twee keer per dag schoon. Zit er een kroon op het implantaat, poets deze dan gewoon met de andere tanden en kiezen mee. Vergeet vooral het randje van het tandvlees niet. Ook de ruimte tussen de tanden en kiezen maak je dagelijks goed schoon.

Bij een slechte mondhygiëne kan er een ontsteking van het implantaat ontstaan. Een ontstoken implantaat herken je aan pijn. Deze pijn kan tot heel diep in het hoofd doordringen. Vaak voel je het  in de wangen en zelfs achter de ogen. Helaas heeft niet iedereen last van pijnklachten. Het kan dus zo zijn dat een ontstoken implantaat lange tijd gemerkt wordt. Andere symptomen zijn bloedend tandvlees en gevoeligheid bij het eten van harde voedingsmiddelen.

Een infectie bij een implantaat moet behandeld worden. Doe je dit niet, dan kan het implantaat vroeg of laat verloren gaan. Wat je zelf kunt doen is een goede mondverzorging en niet roken. Behandeling bestaat uit reiniging van het implantaat. Gebruik ook tijdelijk een desinfecterende mondspoelmiddel of een speciale gel.

Implantaatpijn zonder duidelijke oorzaak

Helaas hebben heel wat mensen met een implantaat last van pijn zonder dat hier een oorzaak voor gevonden wordt. Vervelend, want hierdoor is er ook geen behandeling mogelijk. Toch is er een oplossing: spoelen met melk.

Dit klinkt een beetje vreemd maar bij veel mensen met pijn aan het implantaat werkt dit echt. Spoel twee keer per dag de mond met melk. Kies hierbij voor halfvolle of vollemelk, magere melk is veel te waterig. Spoel gedurende 5 minuten en spuug hierna de melk uit.

Blijft dit minimaal twee weken lang volhouden. Bij veel mensen verdwijnt hierdoor de pijn aan het implantaat. Hoe dit kan? Dit is nog niet helemaal duidelijk. Mogelijk neutraliseert melk alles, maar het kan ook een pijnstillend en zelfs een helend effect hebben. Of je er nu gelooft of niet: het is het proberen waard, je wordt er niet slechter van.

Het implantaat laten verwijderen

Soms is de pijn aan het implantaat zo hevig dat je er vanaf wil. Er zijn dan ook verschillende mensen die het implantaat laten verwijderen. In veel gevallen verdwijnt hiermee de pijn. Helaas, in sommige gevallen blijft de pijn aanwezig. Het probleem ligt dan toch ergens anders.

Na het verwijderen van het implantaat zal het ontstane gat op een andere manier gevuld moeten worden. Dit kan bijvoorbeeld middels een brug.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique