Pijn aan de longen: dit zijn mogelijke oorzaken

Heb je bij pijn aan de longen last van het coronavirus, een bacteriële infectie of is het ernstiger? Verschillende oorzaken zorgen voor pijnklachten. In dit artikel vind je de meest voorkomende oorzaken. Let op: blijven de klachten lang aanhouden of wordt de pijn ernstig, bezoek dan altijd een arts.

Omschrijving van pijn aan de longen

Hoe voelt dat eigenlijk, pijn aan de longen? De symptomen zijn voor iedereen anders. Over het algemeen voel je een pijn bij inademen en/of uitademen. Het kan ook dat je te maken krijgt met benauwdheid. Je kunt de longen niet goed met lucht vullen en in sommige gevallen heb je het gevoel dat je stikt.

Pijn aan de longen kan alleen bij in- en uitademen voorkomen maar ook continu aanwezig zijn. De symptomen hangen van de oorzaak af.

Pijn aan de longen door een virus

In 2020 heerst het coronavirus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt. Hoort pijn aan de longen bij het corona virus? Ruim 80% van de patiënten krijgt milde klachten zoals hoesten, veel pijn, hoofdpijn en koorts. In 20% van de gevallen ontstaan er ernstige klachten. Het virus gaat in de longen zitten en veroorzaakt pijn aan de longen.

Dit is ernstiger dan een normale longontsteking. De longblaasjes raken ontstoken met klachten als benauwdheid en pijn op de borst (pijn aan de longen) tot gevolg.

Een virale longinfectie kan natuurlijk ook door een ander virus worden veroorzaakt. Ook hierbij zijn de klachten het zelfde, hoewel in veel gevallen milder dan bij het coronavirus. Het vervelende aan een virale longinfectie is dat dit moeilijk te behandelen is. Er bestaan geen medicijnen die een virus doden. Behandeling bestaat uit het toedienen van zuurstof, mogelijk virusremmende medicijnen.

Ook pleuritis veroorzaakt ook pijn

Bij pleuritis is het longvlies of het borstvlies ontstoken. Dit ontstaat vaak als gevolg van een longontsteking, longembolie maar ook longziekten zoals COPD. Symptomen bestaan uit benauwdheid bij inspanning en een droge hoest. Vaak ontstaat er ook koorts en een scherpe pijn op de longen (pijn op de borst links of rechts). Deze pijn is vooral merkbaar bij diep inademen.

Bij pijn krijg je pijnstillers voorgeschreven. Soms ontstaat er een grote vochtophoping waardoor er druk op de longen komt. In dit geval vindt er drainage plaats.

Longontsteking en pijn aan de longen

Een veel voorkomende oorzaak van pijn aan de longen is een longontsteking. Deze ontsteking kan door een virus of bacterie worden veroorzaakt. Alleen bij een bacteriële infectie is behandeling met antibiotica mogelijk. Antibiotica werkt dus niet tegen een virus!

Een longontsteking kenmerkt zich door een verminderde eetlust, een ziek gevoel, koorts, spierpijn en pijn op de borst. Vooral ademen is pijnlijk.

Longkanker: oorzaken en symptomen

Waarom de een longkanker krijgt en de ander niet is onduidelijk. Wel zijn er risicofactoren waardoor de kans op longkanker groter is. Deze risicofactoren zijn onder andere roken, blootstelling aan radioactieve straling of contact met asbest, nikkel en chroom.

Bij longkanker ontstaat er niet direct pijn aan de longen. Pas tegen de tijd dat de tumor ontdekt wordt, ontstaan er ook klachten als pijn en benauwdheid. Vaak beginnen de klachten met hoesten, soms zit hier bloed bij. Later ontstaat er heesheid, moeite met slikken of pijn in de borst of op de rug. Wanneer de tumor zich verder door het lichaam uitbreidt komen symptomen als benauwdheid, geelzucht en botpijn voor.

Genezing is lastig. Bij de diagnose longkanker is de kans op genezing rond de 15%. Hoe later de tumor ontdekt wordt, hoe lager deze kans is. Daarom is het zo belangrijk om longkanker te voorkomen.

Met klachten naar de huisarts

Het is niet altijd nodig om met pijn aan de longen naar de huisarts te gaan. Soms ontstaat deze pijn door een stevige verkoudheid en veel hoesten. Het kan ook bij een ernstige griep horen, maar ook bij een infectie met het coronavirus.

Wanneer de pijn ernstiger wordt, bij hoge koorts of wanneer de klachten niet overgaan is het wel verstandig om een huisarts te raadplegen. Deze zal soms doorverwijzen naar het ziekenhuis (een specialist). Afhankelijk van de oorzaak vindt er een behandeling plaats.

Pijn aan de longen bij een kind herkennen

Oudere kinderen en volwassenen kunnen heel goed aangeven wat ze voelen. Het probleem is dat baby’s en jonge kinderen dit niet kunnen. Hoe weet je of een baby pijn aan de longen heeft? Over het algemeen zal de baby of het jonge kind veel huilen, mogelijk heeft het koorts en wil het niet drinken (of weinig). Het kind kan ook last krijgen van benauwdheid en een piepende ademhaling.

Neem bij dit soort klachten altijd contact op met de huisarts of de kinderarts.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique