Piepende ademhaling: dit is de oorzaak

Een piepende ademhaling is nooit goed. De kans is groot dat je zuurstof tekortkomt, dit heeft weer ernstige gevolgen. Vaak wordt een piepende ademhaling door (acute) bronchitis veroorzaakt. Je krijgt het ook benauwd en moet hoesten. Maar er kan natuurlijk ook iets anders aan de hand zijn.

Een piepende ademhaling herkennen

Bij een piepende ademhaling is er een duidelijk geluid hoorbaar. Sommige mensen piepen niet maar maken een zwaar hijgend of rochelend geluid. Dit geluid is bij inademing hoorbaar. Maar het kan ook dat er een ratelend geluid bij uitademen aanwezig is.

Bijkomende klachten zijn benauwdheid, kortademig zijn, vermoeidheid, hoesten, soms pijn op het borstbeen en soms ook koorts.

Verschillende oorzaken

Wanneer je het over een piepende ademhaling hebt dan wordt heel vaak aan bronchitis of astma gedacht. Geen onlogische gedachte want dit is een van de meest voorkomende oorzaken. Toch zijn er nog andere aandoeningen en ziekten die voor een piepende ademhaling zorgen. Hieronder de meest voorkomende oorzaken inclusief behandeling.

Let op: wat je hieronder leest is geen medisch advies. Natuurlijk ga je met langdurige of ernstige klachten naar de huisarts of specialist. Onderstaande informatie helpt je wel om te begrijpen wat er aan de hand kan zijn.

Bronchitis – ontsteking van de bronchiën

Bij bronchitis zijn de kleine buisjes van de longen, dit noem je de bronchiën, ontstoken. Vaak is een virus de veroorzaker, bijvoorbeeld een verkoudheidsvirus of een griepvirus. Soms is het juist een bacterie die voor bronchitis zorgt.

Mensen met astma of de longziekte COPD hebben een grotere kans op bronchitis. Dit geldt ook voor mensen die roken.

De symptomen van bronchitis zijn:

 • Slijm ophoesten
 • Piepende ademhaling
 • Vermoeidheid
 • Benauwdheid
 • Pijn achter het borstbeen (bij hoesten)
 • Soms koorts

Bronchitis gaat meestal vanzelf over, dit duurt ongeveer twee weken. Paracetamol is handig bij een ziek gevoel. Wanneer een bacterie de veroorzaker is dan helpen antibiotica. Bij benauwdheid is soms een inhalatiemiddel nodig.

Astma – ziekte van de longbuisjes

Astma lijkt op bronchitis maar het is toch wat anders. Bij astma zijn de longen overgevoelig en trekken de spiertjes rond de long bij is samen. Hierdoor worden ze nauwer en krijg je minder adem. Vaak ontstaat astma kinderleeftijd waarbij je overgevoelig bent voor bepaalde prikkels.

Dit zijn de symptomen van astma:

 • Benauwdheid
 • Piepende ademhaling
 • Hoesten en slijm
 • Vermoeidheid
 • Verminderde conditie

Het is bij astma belangrijk dat je niet rookt of meer rookt. Voorkom prikkels, beweeg voldoende en probeer af te vallen. Astma wordt vaak behandeld met medicatie.

Middelen die tegen astma werken

COPD – ernstige longziekte

Bij COPD zijn de longen ernstig beschadigd. Vaak ontstaat dit door roken waarbij de luchtwegen blijvend zijn vernauwd. COPD is ongeneeslijk.

Zo herken je COPD:

 • Hoesten en slijm
 • Piepende ademhaling
 • Kortademig
 • Vermoeidheid
 • Verminderde conditie
 • Benauwdheid

Stoppen met roken is de eerste behandeling. Hiermee voorkom je dat de longen nog verder achteruitgaan. Daarnaast zijn een gezonde voeding en beweging onmisbaar. Bepaalde medicatie vermindert de klachten.

Piepende ademhaling door corona

Eind 2019 is er een nieuw coronavirus opgedoken, verantwoordelijk voor de ziekte COVID-19. Bij de meeste mensen ontstaan er na besmetting lichte tot matige symptomen. Een kleine groep krijgt meer ernstige klachten waaronder een piepende ademhaling, kortademigheid, pijn aan de longen en een aangetaste spraak. Ook keelpijn, hoofdpijn, bindvliesontsteking en diarree zijn symptomen.

De meeste mensen krijgen echter alleen last van een droge hoest, vermoeidheid en koorts. Bij deze milde klachten geneest de ziekte vanzelf.

Een piepende ademhaling door corona moet altijd behandeld worden. In ernstige gevallen is beademing nodig. Hierbij wordt de patiënt soms in een kunstmatige coma gebracht.

Een longontsteking

Door een virus of bacterie kan er een longontsteking ontstaan. Hierbij zijn de longblaasjes en kleinere luchtwegen ontstoken. Bekende symptomen zijn benauwdheid met soms een piepende ademhaling, koorts, vermoeidheid en vooral hoesten.

Het is bij een longontsteking belangrijk om voldoende te rusten en te drinken (water). Probeer niet te roken. Soms dient de arts antibiotica toe. Niet goed uitzieken of een slecht behandelde longontsteking kan uiteindelijk tot een longvliesontsteking of bloedvergiftiging leiden.

Piepende ademhaling roken

Als laatste de piepende ademhaling door roken. Door de teer in sigaretten worden trilhaartjes in de longen aangetast. Dit is ernstig want die trilhaartjes moeten de longen schoonhouden. Wanneer trilhaartjes hun werk niet meer goed kunnen doen dan gaat de kwaliteit van de longen achteruit.

Een piepende ademhaling door roken is een veel voorkomend probleem. Bijkomende klachten zijn hoesten, slijm opgeven en benauwdheid. Later kan er astma en zelfs COPD of longkanker ontstaan. De enige oplossing: stoppen met roken. Desnoods met hulpmiddelen.

Bekijk nicotinevervangers

Het is altijd beter om te stoppen met roken, op welke leeftijd dit ook is. Bedenk dat je ook op oudere leeftijd je gezondheid nog kunt verbeteren. Vooral wanneer je last hebt van benauwdheid, veel slijm ophoesten of een piepende ademhaling is het belangrijk om de sigaretten links te laten liggen. Het verbetert je gezondheid enorm.

Piepende ademhaling baby of kind

Merk je een piepende ademhaling bij baby of kind op? In veel gevallen is dit onschuldig. Wanneer baby normaal eet, drinkt en slaapt dan is er niet veel aan de hand. Houd ook de gewichtstoename en de alertheid in de gaten.

Wanneer baby of kind het benauwd krijgt, niet wil drinken of eten maar ook de alertheid verliest of zelfs suf is, ga dan langs de (huis)arts. Dit geldt ook wanneer er naast een piepende ademhaling koorts en benauwdheid optreedt. De kans is aanwezig dat baby of kind het RS-virus of een longontsteking heeft opgelopen. Soms is er sprake van pseudokroep, dit moet je niet verwarren met astma.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique