Het doorkomen van verstandskiezen kan helaas ook voor problemen zorgen. Je zou de eerste en zeker niet de laatste zijn die hiermee te maken krijgt. Daarnaast kan deze kies ontstoken raken. Herken jij de ontstoken verstandskies symptomen? Vaak niet, want een ontsteking wordt al snel verward met pijn die bij het doorbreken hoort. In dit blog lees je er meer over.
Over de verstandskies
In een volwassen gebit zitten normaal gesproken via verstandskiezen. Deze kies bevindt zich achter de tweede molenaar (kies) en is dus de laatste in de rij. Omdat verstandskiezen pas op volwassen leeftijd doorkomen danken ze hun naam eer aan. Er werd namelijk lange tijd gedacht dat het verstand ook pas op volwassen leeftijd kwam.
Niet bij iedereen breken alle verstandskiezen door. Tijdens het doorbreken kan deze in de verkeerde richting groeien of slechts half doorbreken. Daarnaast zijn er verstandskiezen die nooit doorbreken. Het half of schreef doorbreken kan vroeg of laat voor een ontsteking zorgen.
Ontstoken verstandskies symptomen
Hoe weet je of de verstandskies ontstoken is? Dat merk je vaak vanzelf wel, al is het alleen al door de pijn. Hieronder vind je de meest voorkomende ontstoken verstandskies symptomen.
Pijn: een veelgehoorde klacht. De pijn is vooral aanwezig wanneer je de ontstoken verstandskies aanraakt, bijvoorbeeld tijdens het eten. Maar de pijn kan ook continu aanwezig zijn. Vaak spreek je dan van een doffe en kloppende pijn.
Vieze smaak: ook dit komt regelmatig voor. Je ervaart dan een vieze smaak in de mond, ondanks dat je de tanden goed poetst. Die vieze smaak wordt veroorzaakt door bacteriën. Deze bacteriën produceren gassen, vergelijkbaar met scheten van mensen. Dat is ook precies waarom je zo een vieze smaak in de mond hebt.
Stinkende adem: dit gaat vaak gepaard met een vieze smaak in de mond. Die stinkende adem wordt veroorzaakt door de gassen die bacteriën produceren. Dat je adem stinkt heb je vaak zelf niet in de gaten. Anderen merken dit wel, maar niet iedereen durft hier ook iets van te zeggen.
Zwelling in de kaak: een van de ontstoken verstandskies symptomen is een zwelling van de kaak. Hierbij ervaar je pijn bij het slikken. Ook merk je dat de mond niet zo ver open kan.
Het gaat niet altijd om een ontstoken verstandskies
Bij pijn aan de verstandskies wordt vaak gedacht dat deze ontstoken is. Toch hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Er zijn namelijk nog diverse andere oorzaken, kijk maar eens hieronder.
Ontstoken tandvlees
Alle tanden en kiezen worden omgeven door tandvlees. Het is belangrijk dat je het tandvleesrandje meepoetst, dit doe je door de borstelkop van de tandenborstel schuin op de rand te zetten. Wanneer je het tandvlees randje niet regelmatig poetst dan blijft hier tandplak achter. Hierin zitten bacteriën die onder de tandvleesrand dringen. Hier veroorzaken ze een ontsteking.
Een tandvleesontsteking herken je aan rood en gezwollen tandvlees. Daarnaast kan dit behoorlijk pijn doen. Deze pijn kan zelfs naar binnen trekken, hierdoor voel je het overal.
Omdat de verstandskies helemaal achteraan in de mond zit is het vaak lastig om deze goed schoon te houden. Hierdoor ontstaat er makkelijker een tandvleesontsteking. Bij een tandvleesontsteking is het belangrijk om dit door een mondhygiëniste te laten behandelen, tenzij je er zelf goed bij kan.
Ontstoken tandvlees voorkom je door dagelijks goed te poetsen. Doe dit bij voorkeur met een elektrische tandenborstel, dit werkt veel effectiever. Maak ook de ruimte tussen tanden en kiezen goed schoon.
Bekijk elektrische tandenborstels
Half doorgebroken verstandskies
Sommige verstandskiezen breken slechts gedeeltelijk door. Een half doorgebroken verstandskies zorgt ervoor dat het tandvlees makkelijk ontstoken raakt. Daarnaast blijft er bij een half doorgebroken verstandskies altijd een ruimte open waardoor bacteriën makkelijk naar binnen dringen.
Wanneer de verstandskies niet verder doorbreekt is het soms beter om deze weg te laten halen. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving.
Pijn door een cyste
Er kan ook sprake zijn van een aanwezige cyste. Dit is een holte die gevuld is met vocht, lucht of een lichaamstof. Een cyste zie je voornamelijk bij de verstandskiezen in de onderkaak voorkomen. Het probleem met een cyste is dat deze het doorbreken van de verstandskies tegenhoudt. Van de cyste zelf heb je in veel gevallen helemaal geen last.
De cyste kun je wel weg laten halen. Vaak wordt dan tegelijkertijd de verstandskies weggehaald, maar niet in alle gevallen. De tandarts bekijkt vooraf of dit wel nodig is.
Ontstoken verstandskies door cariës
Je kent inmiddels de ontstoken verstandskies symptomen, maar er zijn verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld cariës, dit zijn gaatjes die in het tandbeen ontstaan. Cariës is bijna altijd het gevolg van een slechte mondhygiëne. Bacteriën in aanwezig tandplak vormen uit de suikers die in voeding zit een bepaald soort zuur. Dit zuur tast het glazuur aan. Uiteindelijk wordt het onderliggende dentine opgelost.
Naar mondspoeling bij ontsteking
Bij slecht poetsen en veel suiker eten kan er vroeg of laat een gaatje ontstaan. Dit gaatje is een open deur voor bacteriën. Zonder behandeling zullen bacteriën steeds dieper naar binnen dringen. Hierbij veroorzaken ze een ontsteking van binnenuit.
Cariës is makkelijk te behandelen. Hierbij wordt het gaatje met vulmateriaal dichtgemaakt. Wanneer hier te lang mee wordt gewacht en er ontstaat een ontsteking in het binnenste van de tand of kies, dan is een wortelkanaalbehandeling nodig.
Verstandskies laten trekken of niet?
De vraag is of je een verstandskies moet laten trekken of toch liever niet. Dit hangt helemaal van het onderliggende probleem af. Gaat het om een ernstige ontsteking, dan is de verstandskies niet altijd te redden. In dit geval is het beter om hem te laten trekken.
Verstandskiezen die niet helemaal doorbreken zullen vroeg of laat voor problemen zorgen. Het kan ook dat de verstandskies wel doorbreekt maar de verkeerde groeirichting neemt. Hierdoor duwt deze tegen de naastliggende kies aan. Ook dan is het beter om de verstandskies te laten trekken.
De tandarts bepaalt dus of de verstandskies laten trekken echt nodig is. Zorg zelf dat je er op tijd bij bent. Heb je het idee dat de verstandskies ontstoken is, neem dan zo snel mogelijk contact op met de tandarts. Veel tandartsen hebben naast het reguliere spreekuur nog speciale bezoektijden, bijvoorbeeld vroeg in de ochtend.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique