Ontstoken tandvlees, wat te doen?

Bijna iedereen krijgt er wel eens mee te maken: ontstoken tandvlees. Het ziet er rood en gezwollen uit. Je ervaart ook pijn of een kloppend gevoel. Ontstoken tandvlees, wat te doen? Gelukkig kun je hier zelf iets tegen doen, desnoods met ondersteuning van de tandarts of mondhygiëniste. Goed poetsen is een vereiste, maar er zijn ook nog andere dingen die je kunt doen.

Een tandvleesontsteking

Je wordt niet zomaar van de ene op de andere dag wakker met een tandvleesontsteking. Ontstoken tandvlees ontstaat langzaam, vaak in de loop van enkele weken. De veroorzaker is bacteriën in de mond. Wanneer je iets eet blijft er wat van voedselresten in de mond achter. Dit vermengt zich met speeksel en bacteriën. Er ontstaat een kleverig laagje, tandplak genoemd.

Tandplak kun je makkelijk wegpoetsen of met de vingernagel weghalen. Wanneer je tandplak niet dagelijks weggepoetst dan wordt dit steeds harder. Na een tijdje ontstaat er tandsteen, een zeer harde laag die je niet weg kunt poetsen. Nadeel van tandsteen is dat zich hier bacteriën in verzamelen. Ook verspreidt tandsteen vaak een nare lucht uit de mond.

Het ontstaan van gingivitis

De bacteriën in tandsteen kruipen onder het randje van het tandvlees (pockets). Hier veroorzaken ze gingivitis oftewel een tandvleesontsteking. Dit merk je doordat je tandvlees makkelijk bloedt, er rood uitziet en ook opzwelt. Wanneer je niets aan ontstoken tandvlees doet gaat de ontsteking veel verder en ontstaat er parodontitis.

Ontstoken tandvlees, wat te doen?

Help je hebt ontstoken tandvlees, wat te doen? Gelukkig kun je heel goed zelf iets aan ontstoken tandvlees doen. Dit begint met goed poetsen en regelmatig naar de tandarts gaan. Let ook op je voeding. Daarnaast zijn er nog wat andere dingen die je bij ontstoken tandvlees kunt doen. Hieronder vind je alle belangrijke tips.

Tip 1: twee keer per dag elektrisch poetsen

Het is heel belangrijk dat je twee keer per dag het hele gebit poetst. De meeste mensen poetsen alleen de kauwoppervlakken (bovenkant) van tanden en kiezen. Toch moet je ook het tandvleesrandje erbij nemen. Zet de kop van de tandenborstel in een hoek van 45° op het tandvlees randje. Wanneer je goed kijkt zie je dat hierdoor de borstelharen tot onder het randje komen.

Poets elektrisch, dit is altijd beter dan een handtandenborstel. Er zijn verschillende onderzoeken naar het elektrisch poetsen gedaan. Uit deze onderzoeken blijkt dat je elektrisch veel effectiever poetst. Bovendien ben je dan ook geneigd om met meer aandacht te poetsen.

Bekijk elektrische tandenborstels

Bij ontstoken tandvlees doet het poetsen pijn en gaat het tandvlees bloeden. Toch is het belangrijk om dit vol te blijven houden, anders verdwijnt de ontsteking niet.

Tip 2: ruimte tussen tanden en kiezen schoonmaken

Vergeet niet de ruimte tussen de tanden en kiezen dagelijks schoon te maken. Dit kan voordat je gaat slapen, dit is meer dan voldoende. Gebruik voor het schoonmaken ragertjes, tandenstokers of flossdraad. Weet je niet wat het beste bij jou past, vraag dan advies aan de tandarts of mondhygiëniste.

Zorg dat je alle tandplak tussen tanden en kiezen weghaalt. Ter controle kun je even op de tandenstoker of het ragertje kijken of hier ook tandplak aan zit. Haal dit gelijk even weg of gebruik een nieuwe tandenstoker, rager of stukje flossdraad. Wees voorzichtig met het gebruik van deze producten. Wanneer je hard drukt of uitschiet kun je het tandvlees beschadigen.

Tip 3: spoelen met zoutwater

Ontstoken tandvlees, wat te doen? Het helpt om ontstoken tandvlees te spoelen met zoutwater. Dit maak je eenvoudig zelf, je hebt hier alleen water en keukenzout of zeezout voor nodig. Neem hiervoor een klein frisdrankflesje (leeg natuurlijk). Vul dit voor 1/10 deel met keukenzout of zeezout. Vul de rest aan met lauw water.

Schud het mengsel goed, het zout moet helemaal in het water oplossen. Vervolgens neem je een slok zoutwater in de mond en spoelt hier 20-30 seconden mee. Spuug het water uit en spoelt nog eens na met gewoon water. Herhaal dit 3-4 keer per dag.

Wat is het effect van spoelen met zoutwater? Zout doodt bacteriën, reinigt de mond en voorkomt infecties. Spoelen met zoutwater is dan ook ideaal bij ontstoken tandvlees maar ook wanneer je last hebt van aften, een vieze adem of aanwezig tandplak.

Spoel niet langer met zoutwater dan ook nodig is. Zout heeft namelijk een schurend effect en kan het tandglazuur aantasten.

Tip 4: spoelen met kamillethee

Wist je dat kamillethee ontstekingsremmend werkt? Dit geldt overigens ook voor andere producten met kamille, maar kamillethee is het meest geschikt om de mond mee te spoelen. Het wordt al eeuwenlang tegen ontstekingen gebruikt!

Maak een kop zeer sterke kamillethee. Je zult het theezakje dus enige tijd in moeten laten trekken. Zorg ook dat de kamillethee voldoende is afgekoeld. Vervolgens een slok kamillethee nemen en hier gedurende 30-60 seconden meespoelen. Uitspugen en klaar. Herhaal dit 3-4 keer per dag.

Tip 5: een mondspoelmiddel

Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van een speciaal mondspoelmiddel. Ontstoken tandvlees, wat te doen wanneer er zoveel middelen verkrijgbaar zijn? Ga altijd voor een mondspoelmiddel waarin waterstofperoxide of chloorhexidine zit. Dit bevat bestanddelen dat bacteriën doodt. Veel andere middelen zijn niet geschikt voor het spoelen bij ontstoken tandvlees.

Naar waterstofperoxide mondspoeling

Tip 6: oil pulling

Sommige mensen hebben baat bij oil pulling (niet bwezen), dit noem je ook wel olie trekken. Neem een tot twee keer per dag een eetlepel koudgeperste olijfolie in de mond. Trek en duw dit gedurende 15 minuten langzaam door de mond. Dit werkt ontgiftend en zorgt ervoor dat je sneller van ontstoken tandvlees af bent. De olijfolie daarna altijd uitspugen, niet doorslikken.

Tip 7: naar de mondhygiëniste

Je hebt ontstoken tandvlees, wat te doen wanneer bovenstaande tips niet helpen? Wanneer de tandvleesontsteking lang aan blijft houden dan is het beter om een afspraak te maken bij de mondhygiënist. Tijdens een behandeling worden alle pockets, dat zijn die ruimtes tussen tandvlees en tanden, schoon gemaakt. Hierdoor verdwijnen de bacteriën.

Na de behandeling kan het tandvlees nog gevoelig zijn. Ook is de kans aanwezig dat het tandvlees zich wat terugtrekt. Dit zal ook gebeuren wanneer je geen behandeling laat uitvoeren. Teruggetrokken tandvlees groeit niet opnieuw aan. Wanneer je heel vaak ontstoken tandvlees hebt dan zul je merken dat je tandvlees zich steeds meer terugtrekt, wat weer voor andere problemen zorgt.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique