Ai, je hebt last van ontstoken tandvlees. Dit is erg pijnlijk, er zitten namelijk veel zenuwen in het tandvlees. Je kunt ook last hebben van bloedingen en pijn tijdens het eten. Ontstoken tandvlees spoelen zorgt voor een beter en sneller herstel. Hier heb je een aantal huismiddeltjes voor, maar je kunt ook een kant-en-klaar middel kopen. Kijk maar eens hoe je het tandvlees moet spoelen en wat je hiervoor gebruikt.
De oorzaak van ontstoken tandvlees
Voordat je ontstoken tandvlees gaat spoelen is het handig om de oorzaak te kennen. Een tandvleesontsteking ontstaat namelijk niet zomaar. De meest voorkomende oorzaak is een slechte mondhygiëne. Telkens na het eten (en drinken) blijft er een laagje tandplak op tanden en kiezen achter. Dit is een kleverig laagje dat uit voedselresten, speeksel en bacteriën bestaat.
Wanneer je tandplak niet dagelijks wegpoetst dan wordt het steeds harder. Uiteindelijk is het tandsteen, dit krijg je zelf niet weg. In tandsteen zitten bacteriën die makkelijk onder het randje van het tandvlees terechtkomen. Hier veroorzaken ze een ontsteking. Je tandvlees ziet er dan rood en gezwollen uit. Het kan ook heel makkelijk gaan bloeden, soms doet het zelfs pijn.
Ontstoken tandvlees spoelen
Heb je last van een tandvleesontsteking? Dit merk je doordat het bij aanraking gaat bloeden. Je kunt er ook last van hebben tijdens het eten. Soms is de ontsteking zo ernstig dat je continu een kloppende pijn voelt. Dit is natuurlijk geen pretje, daarom moet je zo snel mogelijk van die tandvleesontsteking afkomen.
Goed poetsen en de ruimte tussen tanden en kiezen schoonmaken is de eerste behandeling. Hiernaast kun je ontstoken tandvlees spoelen. Hier zijn diverse middelen voor. Je hebt huismiddeltjes maar ook speciale spoelmiddelen. Bekijk hieronder de mogelijkheden.
Gebruik van zoutwater
Als eerste kun je ontstoken tandvlees spoelen met zoutwater. Dit is een eeuwen oudmiddeltje dat vaak ook nog eens effectief werkt. Natuurlijk mag een tandarts nooit beweren dat dit voor 100% tegen ontstoken tandvlees werkt. Toch blijkt in de praktijk dat veel mensen hier baat bij hebben.
Het voordeel van ontstoken tandvlees spoelen met zoutwater is dat het heel goedkoop is, je maakt het zelf. Bovendien heb je dit ook altijd bij de hand. Iedereen heeft wel een zoutvaatje in het keukenkastje staan.
Je maakt het heel eenvoudig. Neem een leeg frisdrankflesje van 500 ml. Vul dit voor 1/10 deel met keukenzout of zeezout. De rest vul je aan met gewoon kraanwater, maar je kunt ook afgekookt water gebruiken. Je moet flink schudden om het zout op te laten lossen. Ben je er niet zeker van of het zout goed oplost, meng dit dan met lauw water in plaats van koud water.
Neem een klein slokje van het zoutwater (niet doorslikken) en spoel dit gedurende 20 seconden door de mond. Hierna uitspugen. Het is aan te raden om na het spoelen nog eens na te spoelen met gewoon water. Het ontstoken tandvlees spoelen met zoutwater doe je drie keer per dag. Ondertussen wel goed blijven poetsen.
Ontstoken tandvlees spoelen met kamille
Ook dit helpt: ontstoken tandvlees spoelen met kamille. Het is al langer bekend dat kamille ontstekingsremmend werkt. Het gaat hier dan om de echte kamille, deze bevat een aantal werkzame bestanddelen. In dit onderzoek vind je meer over die bestanddelen en het werkingsmechanisme.
Hoe werkt dat, ontstoken tandvlees spoelen met kamille? Zet vooraf kamillethee. Dit is niet moeilijk, kamilletheezakjes kun je in nagenoeg iedere supermarkt kopen. Je kunt het ook online bestellen, hierbij heb je dan ook nog eens keuze uit verschillende (biologische) varianten. Over het algemeen zijn deze sterker.
Laat de kamillethee goed intrekken, deze moet dus echt sterk zijn. Niet eerder spoelen dan dat deze is afgekoeld tot een lauwe of koude thee. Neem een slok kamillethee in de mond en spoel hier gedurende 30 seconden mee. Uitspugen, hierna hoef je niet na te spoelen.
Ontstoken tandvlees spoelen met waterstofperoxide
Is het verstandig om ontstoken tandvlees te spoelen met waterstofperoxide? Ja, maar alleen wanneer je de juiste mondspoeling koopt. Waterstofperoxide zit namelijk in verschillende producten, sommige van deze producten mag je niet gebruiken om de mond mee te spoelen.
Waterstofperoxide is bedoeld ter bestrijding van tandvleesontstekingen en infecties in de mond of keel. Afhankelijk van het concentraat moet je eerst veranderen en of kun je dit direct gebruiken. Wanneer je waterstofperoxide mondspoeling koopt is deze in bijna alle gevallen kant en klaar.
Het bevat een concentratie van 1% waterstofperoxide. Afhankelijk van het product heb je ook nog eens keuze uit verschillende smaken. Neem 10-15 ml van de mondspoeling en spoel hier gedurende een tot 2 minuten goed mee. Hierna uitspugen, zeker niet doorslikken.
Je mag ontstoken tandvlees spoelen met waterstofperoxide zo lang als nodig is, maar niet langer dan 7 dagen achter elkaar. Gebruik het ook niet vaker dan vier keer per dag. Houd er rekening mee dat je door waterstofperoxide last kan krijgen van een andere smaaksensatie. Dit is slechts tijdelijk en stopt na het gebruik van deze mondspoeling.
Naar waterstofperoxide mondspoeling
Mondspoeling ontstoken tandvlees kopen
Wanneer je last hebt van ontstoken tandvlees brengt dit veel ongemak met zich mee. Mondspoeling tegen ontstoken tandvlees kopen zorgt vaak voor verwarring. Er zijn namelijk veel mondspoelingen die helemaal niet tegen ontstoken tandvlees helpen. Punt de mondspoeling moet bacteriën doden, anders is dit niet effectief. De meeste mondspoelingen verminderen alleen tandplak, niets meer en niets minder.
Wil je mondspoeling tegen ontstoken tandvlees kopen? Ga dan voor een mondspoeling met waterstofperoxide of chloorhexidine. Dit is online, bij de drogist of apotheek verkrijgbaar.
Overigens is het net zo goed om het tandvlees te spoelen met zoutwater, probeer het maar eens een tijdje. Het is en blijft belangrijk om twee keer per dag te poetsen en hierbij ook het tandvleesrandje mee te nemen. Want dat is waar de bacteriën zich onder bevinden. Zet de kop van de tandenborstel daarom altijd in een hoek van 45° op het tandvleesrandje. Zo kunnen de borstelharen net onder dat randje komen.
Blijven de klachten aanhouden, breng dan een bezoek aan de mondhygiëniste of tandarts. Deze kan het gebit goed schoonmaken waarna de klachten snel zullen verdwijnen.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique