Bijna alle zwangere vrouwen zijn er bang voor, ontlasting tijdens de bevalling. Toch is het iets dat bij ruim de helft van alle vrouwen voorkomt. Poepen tijdens de bevalling is iets dat gênant klinkt maar wel een nuttig doel heeft. Je maakt namelijk de darmen leeg. Dit is nodig om de doorgang voor de baby makkelijker te maken. Na de bevalling kan het zijn dat je enige tijd geen ontlasting meer hebt. Ook dit is een normaal verschijnsel.
Bevallen doet pijn
Eerst maar wat weetjes over de bevalling. Het is een feit: bevallen doet pijn. In Nederland bevalt ruim 75 procent van de vrouwen zonder pijnstilling. In Amerika ligt dit cijfer een stuk lager: daar bevalt slechts 15 procent van de vrouwen zonder pijnstilling. De helft van alle vrouwen is alle pijn direct vergeten zodra ze het kind in de armen heeft. Bij slechts 10 procent van de vrouwen blijft de herinnering aan de pijn langere tijd aanwezig.
Schreeuwen doen we bijna niet
Nederlandse en Belgische vrouwen zijn keihard: ze maken amper geluid tijdens de bevalling. Doe jij dat terug? Dan hoor je bij de kleine 5% van alle bevallende vrouwen. Opvallend is dat Marokkaanse en Turkse vrouwen anders omgaan met pijn. De meeste allochtone vrouwen schreeuwen (flinke) tijdens de bevalling.
Ontlasting tijdens de bevalling: in ruim de helft van alle gevallen
Het meest genante wat je kunt overkomen: poepen tijdens de bevalling. Tijdens de ontsluitingsweeën kan je al last hebben van aandrang. Het is dan ook verstandig om hieraan toe te geven. Wees niet bang om naar het toilet te gaan: de baby zal echt niet zomaar eruit floepen en in de toiletpot terecht komen.
Sommige vrouwen krijgen last van diarree tijdens de ontsluitingsfase. De darmen worden dan ook geleegd. Daarnaast worden sommige vrouwen misselijk en moeten ze braken.
Tijdens de eerste persweeën zal de helft van alle vrouwen ontlasting verliezen. Vaak merk je hier zelf niets van. De verloskundige zal het ook direct opruimen.
Oorzaak van poepen tijdens de bevalling
Het verliezen van ontlasting tijdens de bevalling is een normaal verschijnsel. De darmen moeten leeg gemaakt worden om de doorgang voor de baby te vergemakkelijken. Wanneer je tijdens de ontsluitingsweeën niet in de gelegenheid bent geweest om de darmen leeg te maken, zal dit vanzelf tijdens de eerste perswee gebeuren.
Toch heeft vooraf naar het toilet gaan geen garantie. Er kan altijd wat ontlasting in de darmen achterblijven en tijdens het persen alsnog naar buiten komen.
De verloskundige is erop voorbereid
Geen enkele verloskundige zal schrikken van de ontlasting die naar buiten komt. Dit is een normaal verschijnsel en de verloskundige houdt er al rekening mee. Zij zal de ontlasting dan ook direct opvangen en opruimen. Daarom wordt er dus een wegwerpmatje onder je billen gelegd. Zorg dat je dit in huis hebt, bestel tijdig je kraampakket.
Klysma voordat je gaat bevallen
Soms wordt er eerst een klysma toegediend. Dit gebeurt vooral wanneer de bevalling wordt ingeleid. Inleiden kan om diverse redenen. Bijvoorbeeld omdat de bevalling medisch moet worden bijgestaan, omdat het te lang duurt of omdat de baby in nood is. Het inleiden gebeurt met behulp van het toedienen van hormonen, waardoor de weeën worden opgewekt. Hierdoor kan er soms een weeënstorm ontstaan.
Een klysma zorgt ervoor dat de darmen snel geleegd worden. Daarom wordt dit nog voor het inleiden van de bevalling. Hoe werkt dit precies? Bij een klysma worden de darmen gespoeld. Er wordt een dun slangetje of spuitje (zonder naald)/ buisje ingebracht waardoor er water de darmen instroomt. Dit water zal er snel weer uitlopen, en neemt alle ontlasting mee. Dit lijkt nog het meest op waterige diarree.
Nadelen van een klysma
Een klysma kan hevige krampaanvallen veroorzaken. Sommige vrouwen gebruiken een klysma dan ook om de bevalling op te wekken. Toch is dit natuurlijk niet de methode en ook niet aan te raden.
Een klysma kan voor sommige vrouwen beschamend zijn. Vaak mag je niet meer naar het toilet en zit je op een po om de waterige ontlasting kwijt te raken. Bovendien kunnen de darmkrampen in combinatie met de ontsluitingsweeën erg pijnlijk of vervelend zijn.
Niet kunnen poepen na de bevalling
Tijdens de bevalling zijn de darmen volledig leeggemaakt. Het is dan ook niet vreemd dat je de eerste tijd geen ontlasting meer hebt. Het duurt enige tijd voordat zich weer nieuwe ontlasting aandient.
Misschien ben je naar de bevalling ook wel bang om te poepen. Het voelt allemaal pijnlijk en kwetsbaar aan. Daarnaast kunnen hechtingen pijnlijk zijn.
Wanneer poepen na de bevalling niet lukt
De kraamhulp zal erop toe zien dat er tijdig ontlasting komt. Wanneer dit te lang duurt, zal de ontlasting te veel gaan indikken. Hierdoor wordt het ontlasten steeds moeilijker. Neem voor de eerste keer naar het toilet gaan de tijd. Dit kan vreemd aanvoelen. Je voelt het trekken, soms pijn, en je kunt bang zijn om de hechtingen eruit te persen. Dit laatste zal niet gebeuren, tenzij de verloskundige de hechtingen niet goed heeft gezet. Dit komt in ons land gelukkig heel weinig voor.
Hechtingen zullen na een aantal dagen trekkerig aanvoelen en gaan jeuken. Dit heeft niets met je stoelgang te maken. De meeste hechtingen zijn oplosbaar en hoeven dus niet verwijderd te worden. Hierdoor kan er af en toe een draadje in het toilet terecht komen of in het ondergoed zitten. Dit is niks om je zorgen over te maken.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique