Je zal het maar hebben: niet kunnen ontspannen tijdens zwangerschap. Veel vrouwen vragen zich af of stress een miskraam of vroeggeboorte kan veroorzaken. Gelukkig komt het zelden voor. Maar niet kunnen ontspannen tijdens de zwangerschap brengt wel andere zorgen met zich mee.
Stress of angst wanneer je zwanger bent
Het is echt heel vervelend: niet kunnen ontspannen tijdens de zwangerschap. Vaak komt dit door stress of angst. Je maakt je bijvoorbeeld zorgen over de groei van de baby of je bent bang voor de bevalling. Maar het kan ook dat je stress ervaart door de babykamer die nog niet af is. Of doordat je ruzie met je partner hebt.
Veel zwangere vrouwen ervaren stress of angst. Dit is iets dat er een beetje bijhoort, maar het moet wel binnen de perken blijven.
Hoe gevaarlijk is niet kunnen ontspannen tijdens de zwangerschap?
Kan stress een miskraam of vroeggeboorte veroorzaken? Er wordt wel eens gezegd dat veel stress heel vroeg in de zwangerschap tot een miskraam kan leiden. Bij sommige vrouwen is dit inderdaad het geval. Toch zijn er ook heel veel zwangere vrouwen die in het begin veel stress hebben. En waarbij de zwangerschap gewoon goed blijft gaan.
Dit zelfde geldt voor een vroeggeboorte. Stress in de eerste zes maanden van de zwangerschap verhoogt het risico op een vroeggeboorte. Hier is daadwerkelijk onderzoek naar gedaan. Maar er zijn ook genoeg vrouwen met stress die gewoon op tijd bevallen.
Dus ja, stress kan het risico op een miskraam of vroeggeboorte verhogen. Niet kunnen ontspannen is vaak een gevolg van stress.
Zo kun je wel ontspannen
Niet kunnen ontspannen tijdens de zwangerschap is niet alleen een risico, ook is het gewoon hartstikke vervelend. Je voelt namelijk de hele tijd een druk of een zenuwachtig gevoel. Hierdoor kun jij je overdag niet concentreren en kom je ’s nachts moeilijker in slaap. Misschien word je wel meerdere keren per nacht wakker.
Gelukkig zijn er een aantal tips waarmee je tijdens de zwangerschap beter kunt (leren) ontspannen. Hieronder vind je de vijf belangrijkste tips.
Tip 1: let op je houding
Tijdens de zwangerschap wordt je buik een stuk zwaarder. Hierdoor heb je de neiging om naar voren te gaan hangen. Dit is niet alleen belastend voor je rug maar je merkt het uiteindelijk ook in je nek, je heupen, je schouders en je benen. Lichamelijke klachten zorgt ervoor dat je gaat verstijven, waardoor jij je gestrest voelt.
Let elke dag op je houding. Houd je rug zo recht mogelijk. Draag eventueel een ondersteunende buikband, dit verbetert je houding.
Bekijk de beste ondersteunende buikbanden
Tip 2: beweeg voldoende
Iedereen weet dat we minimaal een half uur per dag moeten bewegen. Eigenlijk is dit voor de mens nog te weinig, maar het is in ieder geval een begin. Ook als je zwanger bent moet je voldoende bewegen. Zo blijven je conditie goed en je spieren sterk. Maar nog belangrijker: bewegen ontspant je geest.
Ervaar je stress of voel jij je zenuwachtig of angstig, ga dan elke dag een half uur tot een uur wandelen of fietsen. Door beweging komen er bepaalde hormonenvrij. Deze zorgen ervoor dat je je gelukkiger voelt. Lukt het niet om dagelijks naar buiten te gaan? Fiets dan elke dag op een hometrainer of gebruik een crosstrainer.
Tip 3: even lekker winkelen
Welke vrouw houdt er niet van een dagje shoppen? Niet kunnen ontspannen tijdens de zwangerschap is hier goed mee te verhelpen. Je komt even helemaal los van je thuissituatie. Plan een shop middag met je partner of vriendinnen. Ga op zoek naar modieuze kleding, babyspulletjes, cosmetica of de lekkerste chocolade.
Vind je shoppen te vermoeiend? Tegenwoordig winkel je ook online. Bijvoorbeeld bij bol.com, waar je duizenden producten onder een dak vindt. Ga er goed voor zitten met een lekker kopje thee en een koekje. Even tijd voor jezelf.
Tip 4: een ontspannen bad en massage
Kun je echt niet ontspannen ga dan eens in een warm bad. Voeg hier geurende badolie aan toe. Populaire badolies zijn de Badedas classic (echt ontspannend) of Kneipp badolie. Na een half uurtje in bad voel jij je helemaal zen.
Naar de best verkochte badolie
Ga hierna nog voor een ontspannen massage. Dit kan je partner doen. Zorg er wel voor dat je partner je zwangere buik niet aanraakt of deze niet te hard indrukt, dit kan erg vervelend aanvoelen. Gebruik voor een massage altijd een goede massage olie.
Tip 5: op de bank met een boek, film of serie
Vergeet af en toe alles en iedereen om je heen. Neem een moment voor jezelf waarbij je even geen partner, moeder, huisvrouw of werknemer bent. Een uurtje per dag op de bank met een goed boek. Of kijk naar een goede film of mooie serie. Vermijd zware onderwerpen zoals bevalling, ziekte, financiële problemen of andere ellende.
Vooral boeken, films en series waarbij je moet lachen (glimlachen mag ook) zijn goed voor je gemoedstoestand. Een roman doet het ook altijd goed.
Hier zitten echt wat tot bordjes tussen waarbij je helemaal weg kunt dromen. Enne… zit dan ook gelijk even je smartphone uit of op stil.
Nog meer ontspanningstips
Concentreer je eens goed op je ademhaling. Adem in door de neus en uit door de mond. Zorg ook dat je voldoende slaapt, minstens zes uur per dag. Zwangere vrouwen hebben vaak meer slaap nodig.
Slaap je ’s nachts slecht, schaam je er dan niet voor om overdag een dutje te doen. Hier laad je weer helemaal van op. Je zult merken dat je de dag dan beter doorkomt en ook meer kunt ontspannen.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique