Nierstenen, hoe kom je ervan af?

Nierstenen, hoe kom je ervan af? Ze kunnen voor behoorlijk wat pijn tijdens het plassen zorgen. Maar ook in het dagelijks leven heb je last van. Er kan zelfs bloed tijdens het plassen waarneembaar zijn. Hoe kom je aan nierstenen maar nog belangrijker: hoe kom je er weer vanaf? Lees er meer over.

Ontstaan van nierstenen (oorzaak)

Wat is de oorzaak van nierstenen? Hiervoor moet je weten hoe dit precies ontstaat. Heb je wel eens net onder de toiletrand een gele aanslag van urine gezien? Deze aanslag verhardt zich uiteindelijk. Het krijgt dan een meer bruine kleur. Het probleem is dat je deze aanslag niet zo makkelijk weg krijgt: het is keihard.

Urine kristalliseert makkelijk door de zouten die erin zitten. Maar ook een teveel aan afvalstoffen in de urine zorgt voor die uitharding. Maak je niet druk, in het menselijk lichaam kristalliseert urine niet zo makkelijk. Dit komt door de eiwitten en suikers die in de urine zitten.

Soms krijgt urine toch de kans om te kristalliseren. Dit komt door slecht oplosbare of afvalstoffen. Er ontstaan dan kristallen, ook wel nierstenen genaamd, die steeds groter kunnen worden doordat nieuwe aanslag van slecht oplosbare zouten zich hecht aan de reeds bestaande nierstenen. Nierstenen zitten in de nierbekken of in de urineleider.

Symptomen: nierstenen zijn erg pijnlijk

Wie wel eens nierstenen heeft gehad weet hoe pijnlijk deze kunnen zijn. Zolang je kleine nierstenen hebt dan merk je hier vrij weinig van. Je plast ze gewoon uit. Hooguit voel je een keer een prikkelend gevoel.

Grotere nierstenen kun je niet zomaar uitplassen. Vaak komen ze in de urineleider vast te zitten. De urine kan hierdoor niet goed worden afgevoerd waardoor de nieren voller komen te zitten. Hierdoor ontstaat er een stuwing, wat een pijnaanval veroorzaakt.

In het begin merk je hier nodig nog vrij weinig van. Het begint vaak met een lichte pijn in de onderrug. Die pijn wordt met de tijd steeds heftiger en komt vaker voor. Je ervaart dan ook pijn aan de zijkant van de buik, de lies, de geslachtsorganen of de bovenbenen. Bij hevige pijnaanvallen loop je veel rond of kuip je over de grond van de pijn. Dat is echt geen pretje.

Bekijk middel tegen nierstenen

Overige klachten

Er kunnen ook andere klachten ontstaan bij nierstenen. Soms ervaar je misselijkheid en moet je zelfs overgeven. Ook moet je vaker plassen. Dit plassen is pijnlijk en er kan bloed aanwezig zijn. Het bloed ontstaat wanneer de nierstenen de nier of urinewegen beschadigd hebben.

Bloed in de urine is bijna altijd een teken dat er iets mis is. Je moet hier dus ook niet zomaar mee rond blijven lopen. Heb je bloed in de urine in combinatie met bovenstaande klachten, bezoek dan zeker de huisarts.

Diagnose nierstenen

Soms denk je dat de klachten vanzelf verdwijnen. Inderdaad kunnen symptomen tijdelijk minder worden, maar dit wil niet zeggen dat de nierstenen ook weg zijn. Grote nierstenen plas je namelijk niet uit. Alleen met hulp verdwijnen de nierstenen.

Voor een diagnose verwijst de huisarts door naar een uroloog in het ziekenhuis. Een onderzoek bestaat uit een kijkonderzoek, röntgenfoto of echografie. Met een totaalplaatje kan de uroloog een diagnose stellen.

Behandeling van nierstenen

Nierstenen, hoe kom je er vanaf? Een eerste behandeling bestaat uit het toedienen van medicijnen. Dit werkt in op de spieren van de urinewegen, waardoor deze ontspannen. De urinewegen worden wat ruimer. Hierdoor is het makkelijker om de nierstenen uit te plassen. In veel gevallen is deze behandeling voldoende en ben je snel van de klachten af.

Het verguizen van nierstenen

Helaas is het niet altijd mogelijk om met bovenstaande behandeling van de nierstenen af te komen. Wanneer de niersteen te groot is dan kun je deze niet uitplassen, zelfs niet met wat ruimere urinewegen. De arts zal de niersteen dan verguizen.

Zo is er een methode waarbij de niersteenvergruizer schokkend teweegbrengt. Als gevolg hiervan valt er niersteen in kleine stukjes uiteen. Die kleine brokjes kun je alsnog uitplassen. Een behandeling met een niersteenvergruizer werd vroeger veel toegepast. Tegenwoordig kom je dit niet meer in alle ziekenhuizen tegen.

Het weghalen van de niersteen

Nierstenen, hoe kom je er vanaf? Lukt het niet om ze te vergruizen of is deze behandeling niet gewenst? Dan kan de uroloog gebruik maken van een holle naald. Dit wordt in het nierbekken gebracht. Vervolgens wordt middels die holle naald de niersteen eruit getrokken. Ook is het mogelijk om met een boortje de niersteen te verpulveren.

Voorkomen: voldoende water drinken

Kun je nierstenen voorkomen? Ja, in veel gevallen wel. Het is belangrijk om minimaal 1,5 l water per dag te drinken. 2 l water zou helemaal perfect zijn. Meer is niet nodig om nierstenen te voorkomen.

Neem geen koolzuurhoudende dranken of zoete sappen. Hier zitten afvalstoffen in waardoor er juist weer nierstenen ontstaan. Ook het eten van te veel vlees veroorzaakt nierstenen.  Wees ook voorzichtig met vitamine C, dit geeft een verhoogde kans op het krijgen van nierstenen. Ditzelfde geldt voor een overdosering van vitamine D.

Ben je een niersteenpatiënt en ontstaan er vaker nierstenen? Dan moet je zelfs 2.5 tot 3 liter water per dag drinken. Overdrijf het drinken echter niet: te veel grote hoeveelheden water achter elkaar kan een watervergiftiging veroorzaken.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique