Net zwanger en onzeker, hoe erg is dat? Maak je niet druk, dit is een vrij normaal verschijnsel. Zo kan er onzekerheid bestaan over de groei van de baby, een miskraam, of je wel echt zwanger bent en of je de opvoeding van een kind aankan. Een echo kan helpen bij wat meer vertrouwen, maar vaak slaat de onzekerheid daarna weer toe. Bij de meeste vrouwen verdwijnt deze onzekerheid na de eerste 12 weken zwangerschap.
Zwangerschapstest gedaan
Vanaf de eerste dag overtijd kun je een zwangerschapstest doen. Sommige testen kunnen zelfs al eerder gedaan worden vanwege hun hoge gevoeligheid. Maar beter is om te wachten tot de eerste dag dat je overtijd bent. Dit heeft te maken met het feit dat de teleurstelling bij te vroeg testen soms erg groot kan zijn.
Wist je dat de helft van alle zwangerschappen al in de eerste week verloren gaan? Niet om je onzeker te maken maar wel om ervoor te zorgen dat jij je hier bewust van bent. Vaak is er nog geen menstruatie opgetreden, en valt de prille miskraam precies samen met de te verwachtte menstruatie. Wie al erg vroeg test, kan dus aardig teleurgesteld raken wanneer het misgaat.
De meeste zwangerschapstesten geven een prima resultaat vanaf de eerste dag dat je overtijd bent. Wanneer het resultaat negatief is en de menstruatie blijft toch uit, is het raadzaam of na twee tot drie dagen opnieuw een test uit te voeren. Bij een positief resultaat kan blijdschap al heel snel omgaan in angst of onzekerheid. En dat is een logische reactie!
Net zwanger en onzeker: bang voor een miskraam
De grootste zorg die vrouwen hebben is de angst voor een miskraam. Vooral tijdens de eerste twaalf weken van de zwangerschap is de kans op een miskraam het hoogst. Bedenk dat je geen invloed kan uitoefenen of de zwangerschap goed verloopt of voortijdig eindigt. Natuurlijk leef je wel gezond.
Bloedverlies tijdens de zwangerschap is een verschijnsel dat rond de innesteling vaker voorkomt. Ook hierdoor kan er weer onzekerheid ontstaan. Vaak gaat het om een roze tot weinig rode afscheiding. Maar sommige vrouwen bloeden tijdens de innesteling wel wat meer.
Wanneer het bloeden niet gepaard gaat met buikkrampen, is er nog geen sprake van een miskraam. Een dreigende miskraam kondigt zich vaak aan door meer bloedverlies.
Een echo laten maken
Net zwanger en onzeker, misschien wil je een echo laten maken. Met een echo is de baby zichtbaar door middel van geluidsgolven. De meeste vrouwen krijgen hun eerste echo tussen de 8 en 12 weken zwangerschap. Een vroege echo, rond de 6 weken zwangerschap, is alleen mogelijk wanneer deze inwendig gemaakt wordt. Tijdens de echo kan de verloskundige de groei en ontwikkeling van de baby volgen. Vanaf zes weken is er ook een kloppend hartje te zien.
Voor veel vrouwen is het kloppend hartje een geruststelling. Dat is ook zo, want de foetus maakt het op dat moment goed. Maar let op, want een kloppend hartje geeft geen garantie dat de baby de volgende dag of de volgende week ook nog leeft.
Dit klinkt misschien heel cru, maar de verloskundige kan alleen een beoordeling van het moment maken en niet in de toekomst kijken. Gelukkig is het gevaar voor een miskraam na zes weken alweer veel lager dan met vier weken zwangerschap.
Aftellen tot de 12 weken
Je bent net zwanger en onzeker, waarschijnlijk tel je af totdat je 12 weken zwanger bent. Voor velen is dit een magische grens. Kijk maar eens naar de volgende cijfers.
Tussen de 7 en 9 weken zwangerschap is de kans op een miskraam ruim 10 procent, het gemiddelde van het aantal miskramen. Met 10 weken is dit 8 procent, met 12 weken nog maar 7.5 procent. Met 16 weken zwangerschap is deze kans nog maar 4 procent. Vanaf 16 weken is de kans op een miskraam te verwaarlozen.
Met 12 weken zwangerschap is de baby helemaal klaar met de aanleg. Het gaat de rest van de zwangerschap alleen nog maar groeien. De kans dat er nu iets misgaat is dan ook een stuk kleiner geworden. Het is dan ook logisch dat veel vrouwen bij 12 weken zwangerschap opgelucht ademhalen.
Bang voor de bevalling
Nog zo een onzekerheid: de bevalling. Ook wanneer je net zwanger bent kun je al met de bevalling bezig zijn. Wie nog nooit eerder is bevallen weet ook niet wat haar te wachten staat. Vaak ontstaat onzekerheid of angst voor de bevalling pas in het laatste trimester van de zwangerschap, maar sommige vrouwen piekeren al heel vroeg tijdens de zwangerschap hierover.
Op internet zijn soms de wildste indianenverhalen te lezen. In de praktijk valt dit echter wel mee, en de meeste vrouwen doorstaan de bevalling goed. Bij ernstige angst kan er vooraf besproken worden of pijnstilling zinvol is.
De opvoeding van je kindje
Een kindje op komst. Sommigen vragen zich af of ze de opvoeding wel aankunnen. Een kind wordt immers niet geboren met een gebruiksaanwijzing en iedere moeder (en ook vader) heeft het zelf uit moeten zoeken. Gelukkig kan iedereen wel terugvallen op iemand: de eigen ouders, familie, vrienden, collega’s, de kraamhulp, het consultatiebureau, de jeugdarts, het kinderdagverblijf etc. Daarnaast zullen de meeste jonge moeders merken dat het allemaal vanzelf gaat.
Genieten en plannen
De beste manier om niet teveel te piekeren is te genieten van de zwangerschap. Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, want net zwanger en onzeker is een veel voorkomend probleem. Het helpt al wanneer iemand, naast de eigen partner, ook van de zwangerschap af weet. Het is niet nodig om dit tot 12 weken geheim te houden.
Niet alleen over de zwangerschap praten maar ook alvast rondkijken voor wat babyspulletjes is een leuk tijdverdrijf. Er hoeven nog geen concrete spullen gekocht te worden, maar plannen hoe de babykamer eruit komt te zien of welke wandelwagen de voorkeur heeft, zorgt ervoor dat er wat positiever tegen de zwangerschap wordt aangekeken.
Een babyshower
Tegenwoordig wordt er ook steeds vaker een babyshower georganiseerd. Dit is een feestje ter voorbereiding op het moederschap. Vaak wordt deze twee maanden voor de uitgerekende datum gehouden, maar in principe kan dit gedurende de gehele zwangerschap plaatsvinden.
Bekijk alles voor de babyshower
Ook een babyshower met vriendinnen helpt om over je onzekerheid heen te stappen. Blijf je onzeker? Bespreek dit met de verloskundige.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique