Een narcist heeft een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Er wordt veel gesproken over narcisme. Het gedrag is niet altijd goed te begrijpen. In een relatie kan narcisme tot grote problemen leiden. Ook op de werkvloer of in persoonlijke of familierelaties is het moeilijk om met een narcist om te gaan. In deze blogpost veel info over de narcist.
Oorzaak narcisme
Een narcistische persoonlijkheidsstoornis of NPS kent verschillende oorzaken. Nog steeds wordt hier veel onderzoek naar gedaan. Mogelijk speelt verwaarlozing of trauma in het verleden een rol. Andere zijn van mening dat het narcisme genetisch bepaald is. Duidelijk is dat narcisten een grote eigenliefde hebben. Ze hebben een idealiserend zelfbeeld en lijden aan verschillende tekortkomingen.
Kenmerken van een narcist
Narcist wat is dat? Kenmerkend aan de narcistische persoonlijkheid is de oppervlakkige charme. Hij heeft een snelle babbel. Met zijn charme weet hij anderen goed te overtuigen. In werkelijkheid is de narcist dominant en soms zelfs vijandig. Zijn ware aard komt pas na enige tijd naar boven.
Ook heeft de narcistisch persoon een gebrekkig geweten. Hij voelt zich zelden schuldig over zijn gedrag en handelen. Om zijn zin door te drijven of om op te vallen gebruikt een narcist veel leugens. Deze leugens gaan soms over onbelangrijke zaken. De leugens zorgen ervoor dat een narcist zich beter voelt.
Respectloos en agressief gedrag
Narcisten zijn respectloos naar anderen toe. Dit komt goed tot zijn recht binnen een liefdesrelatie. Ook zal deze persoon binnen een relatie erg dominant zijn. Hierbij vernedert hij of zij de partner, de kinderen of andere personen om zich heen. Manipuleren is een van de wapens van de narcist. Hij of zij is arrogant en straalt zelfvertrouwen uit. In werkelijkheid hebben narcisten weinig zelfvertrouwen. Dat weten ze zeer goed te verbergen.
Worden narcisten tegengesproken, dan kunnen ze agressief reageren. Wraak speelt een belangrijke rol in het leven van deze personen. Een verbroken relatie kan grote gevolgen hebben voor de ex-partner. Hierdoor kunnen er zelfs gevaarlijke situaties ontstaan. Ook aan verantwoordelijkheid ontbreekt het.
Naar beste boeken over narcisme
Positieve of negatieve aandacht
Dankzij het groot ego en het laag zelfvertrouwen is iemand met een narcistische persoonlijkheid continue op zoek naar aandacht. Dit zal in eerste instantie positieve aandacht zijn. Wanneer de narcist deze niet krijgt, is hij of zij tevreden met negatieve aandacht. De roep om aandacht uit zich in het vernederen en kleineren van anderen. Ook opscheppen over zaken of alles beter weten zijn kenmerkend.
Relatie met een narcist
Er is al veel over geschreven, relaties met narcisten. Maar narcist, wat is dat daadwerkelijk? Hoewel de narcistische persoonlijkheid kenmerken sterk kunnen verschillen, is duidelijk dat ze niet in staat zijn om liefde te geven of te ontvangen. Het ontbreekt aan empathie of inlevingsvermogen. Hierdoor heeft een narcist geen bezorgde gevoelens over de partner. Voor de partner is een relatie met een narcist zeer vermoeiend of zelfs uitputtend. Bij conflicten kruipt de narcist in de slachtofferrol. De andere partner is het altijd schuld. Is er een derde van de partij, dan zal de narcistische partner er alles aan doen om 2 mensen tegen elkaar uit te spelen.
Narcisten zijn ziekelijk jaloers. Wanneer de partner ook maar in een andere richting kijkt, ontstaat er bij de narcist een gevoel van jaloezie en afgunst. Deze ziekelijke jaloezie kan een grote druk op de relatie zetten.
Hoe ga je om met een narcist?
In discussie treden met een narcist heeft weinig zin. Iemand met een narcistische persoonlijkheid zal altijd zijn zin doordrijven. Ook wil hij of zij het gelijk krijgen. Het beste is om narcisten te mijden. Kom je hier toch mee in aanraking, dan is het beter om ze naar de mond te praten. Streel hun ego en zeg wat ze willen horen. De kans is groot dat de narcist tegen je op gaat kijken. Houd er rekening mee dat deze methode slechts kortdurend werkt. Ook is er de kans dat de narcist om nog meer aandacht gaat vragen.
Daarnaast is het belangrijk om kritiek niet openlijk te leveren. Omzichtig kritiek leveren is de beste manier. De narcist aanspreken kan het beste in de ik vorm. Zinnen als ik voel me niet zo prettig door jouw reactie, werken vaak beter als een rechtstreekse aanval.
Anderen gaan voor een tegenovergesteld aanpak. Door hun ego juist niet te strelen. Hiermee wordt vermeden dat de narcist meer wil. Er zijn veel soorten narcisten. Ieder heeft een andere aanpak nodig. Het is soms even zoeken naar de beste methode.
Narcisme behandelen
De diagnose narcistische persoonlijkheidsstoornis kan alleen gesteld worden na een onderzoek. Dit onderzoek gebeurt door een psycholoog, psychiater of psychotherapeut. Narcisten ontkennen hun problemen en projecteren hun tekortkomingen op anderen. Hierdoor is het vaak moeilijk om ze te overtuigen van behandeling. De behandeling is een langdurig traject, waarbij de kans op genezing niet 100% is.
Behandeling van een narcistische persoonlijkheid bestaat uit therapie. Hierbij is er een onderscheid tussen therapie met goedkeuring en zonder goedkeuring. In de laatste geval is het vaak de partner die de narcist aanmeldt voor therapie. In veel gevallen wil de narcist zich niet laten behandelen of werkt niet goed mee.
Hoeveel mensen hebben een narcistische persoonlijkheid?
Uit onderzoek blijkt dat 5 tot 7% van de bevolking kenmerken van de narcistische persoonlijkheidsstoornis vertoont. Vooral onder mensen tussen de 20 en 29 jaar komt narcisme het vaakst voor.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique