Muizenkeutels gevonden? Hopelijk niet in je keukenkastje, in bed of ergens anders in huis. Muizenkeutels zijn namelijk een bron van besmettelijke ziekten. Bijvoorbeeld de hantavirusinfectie en salmonella. Pak muizenkeutels dus niet zomaar vast maar haal ze zorgvuldig weg.
Muizenkeutels of rattenkeutels
Het is even goed kijken want gaat het nu om muizenkeutels of rattenkeutels? Beiden is even erg: zowel muizen als ratten zijn verantwoordelijk voor verschillende infectieziekten. De keutels van deze dieren lijken op elkaar. Toch zijn die van ratten een stuk groter.
Muizenkeutels zijn vaak donker tot zwartgekleurd (ingedroogd). Verse muizenkeutels zijn glanzend en meestal lichtbruin tot bruin van kleur.
Muizenkeutels hebben de grootte van een rijstkorrel en zijn soms moeilijk vindbaar. Zo op het eerste oog lijkt het om wat vuiligheid ze gaan. Kijk nog maar eens goed want waarschijnlijk zijn het toch echt muizenkeutels!
1 muis in huis of meerdere?
Maak je geen illusie: bij 1 muis in huis heb je vrijwel altijd meerdere muizen. Dit komt omdat muizen in familiegroepen leven. Een muis alleen komt zelden voor of het moet om het allerlaatste lid van een familie zijn. Maar dan nog zul je de pech hebben dat het hier om een zwanger vrouwtje gaat. Voordat je het weet heb je het hele huis weer vol muizen.
Waarom muizenkeutels zo slecht zijn
Je zou denken dat je muizenkeutels wel eventjes snel opruimt. Zo gepiept en het heeft verder geen gevolgen. Maar let op, muizenkeutels zijn een bron van verschillende virussen en bacteriën. Het zijn dan ook muizenkeutels die verantwoordelijk zijn voor ernstige infectieziekten.
De meest voorkomende ziekten die door muizenkeutels (en ook rattenkeutels) worden verspreid zijn:
- Salmonella
- Hantavirus
- Rattenbeetziekte
Laten we eens gaan kijken hoe muizenkeutels voor infectie zorgen en wat de ziekte precies inhoudt.
Salmonella: darminfectie
De salmonellabacterie komt veel in rauwe levensmiddelen voor. Het gaat hierbij om levensmiddelen van dierlijke afkomst zoals eieren, zuivelproducten en vlees. Bij besmetting met de salmonellabacterie kun je rekenen op een darminfectie. Voor de meeste mensen verloopt dit met milde klachten die na een aantal dagen vanzelf verdwijnen.
Helaas kan salmonella bij ouderen of mensen met een verminderd afweersysteem voor ernstige klachten zorgen. Jaarlijks sterven er ook wat ouderen aan de salmonellabacterie. Helaas maar waar: muizenkeutels bevatten ook vaak de salmonellabacterie.
Hantavirus is een besmettelijke ziekte
Het hantavirus wordt overgebracht door muizenkeutels en rattenkeutels. Muizen en ratten worden zelf niet ziek van dit virus maar kunnen via de uitwerpselen wel mensen besmetten. De meeste mensen krijgen gelukkig geen tot milde klachten. De klachten lijken nog het meest op een griep inclusief koorts, hoofdpijn, spierpijn en misselijkheid.
Soms ontstaan er meer ernstige klachten waaronder hoge koorts, pijn in de buik en braken. De nieren werken niet goed. Helaas is er geen behandeling of inenting tegen dit virus. Het is een kwestie van goed uitzieken. Wanneer de nieren minder werken is het soms wel nodig om in het ziekenhuis te worden opgenomen.
Rattenbeetziekte is zeldzaam
De rattenbeetziekte komt weinig voor. Het gaat hier om een infectieziekte die in veel gevallen door ratten maar ook door andere knaagdieren wordt overgebracht. De veroorzaker is de streptobacillus (bacterie). De rattenbeetziekte kenmerkt zich door koorts, gewrichtspijn en rillingen
In veel gevallen geneest de patiënt, soms ontstaat er een hersenvliesontsteking of ontsteking van de hartkleppen. Zelden is de rattenbeetziekte dodelijk.
Muizenkeutels opruimen
Wanneer je bovenstaande leest begrijp je vast wel waarom muizenkeutels zo gevaarlijk zijn. Muizenkeutels opruimen doe je dan ook heel zorgvuldig. Raak keutels van muizen nooit met de blote handen aan! Mocht dit toch per ongeluk gebeuren dan is het belangrijk dat je de handen ontzettend goed wast. Dit betekent met water en zeep gedurende minimaal 20 seconden.
Tref je muizenkeutels aan neem dan een vochtig doekje. Haal de muizenkeutels met dit vochtig doekje weg (zonder de keutels met de handen aan te raken). Gooi zowel de keutels als het doekje direct in een plastic zak en knoop dit goed dicht.
Veeg muizenkeutels nooit met stoffer en blik op. De kans is namelijk groot dat droge keutels virussen of bacteriën verspreiden, daarom gebruik je dus een vochtige doek.
De vloer goed schoonmaken
Na het opruimen van de muizenkeutels is het belangrijk dat je de vloer goed schoonmaakt. Hiervoor gebruik je eerst een normaal zeepsopje. Vervolgens maak je de vloer nog een keer schoon, dit keer met bleekwater.
Helaas kun je niet alle vloeren met bleekwater behandelen. Een echte houten vloer zal hiervan uitslaan terwijl je een vloerbedekking ook niet met bleekwater kunnen behandelen (je krijgt dan een bleke plek in de vloerbedekking).
Wat moet je dan doen? Maak de vloer zo vaak mogelijk schoon en maak telkens een nieuw sopje aan. Gooi gebruikte sponzen of doekjes direct weg.
Muizenkeutels en ventileren
Muizenkeutels opruimen en de vloer goed schoonmaken, wat moet je nog meer doen? Wanneer alles schoon is ga je de ruimte ventileren. Zet de ramen en deuren gedurende 30-60 minuten tegen elkaar open. Verlaat vervolgens de ruimte, dit geldt ook voor aanwezige huisdieren.
Na 30-60 minuten kun je ramen en deuren weer sluiten. Als het goed is de hele ruimte nu weer ontsmet en hopelijk vrij van virussen en bacteriën die door muizenkeutels verspreid worden.
Muizenkeutels gegeten, wat nu?
Je kunt het je eigenlijk niet voorstellen maar je kunt per ongeluk een muizenkeutel gegeten hebben. Of een jong kind of huisdier eet muizenkeutels op. Hoe gevaarlijk is het eten van muizenkeutels? Helaas kun je hier ziek van worden. Denk maar aan salmonella, dit veroorzaakt een darminfectie. Soms ontstaan er meer klachten of zelfs de ziekte van Weil.
Houd jezelf of degene die muizenkeutels heeft gegeten de komende tijd goed in de gaten. Het kan dat er griepachtige verschijnselen binnen 2-12 dagen optreden. Wanneer het hier om milde verschijnselen gaat dan is er niet veel aan de hand van: genezing vindt vanzelf plaats. Alleen bij ernstige klachten is het raadzaam om een arts te waarschuwen. Vermeld dat er muizenkeutels zijn gegeten! Afhankelijk van de klachten vindt er een behandeling plaats.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique