Mondkapje maken? Dat doe je gewoon zelf!

Bij een grote virusuitbraak raken de mondkapjes snel uitverkocht. Zelf een mondkapje maken is dan ook een goede oplossing, wat moet je anders? De vraag is hoe je een goed mondkapje maakt dat jou voldoende beschermt. Ook niet onbelangrijk: biedt het eigenlijk wel voldoende bescherming?

De functie van mondkapjes

Je hebt medische mondkapjes en normale mondkapjes. De eerste groep (medisch) zijn getest voor gebruik binnen de medische wereld. Het zijn dan ook ziekenhuizen, artsen en tandartsen die dit ter bescherming dragen.

Mondkapjes zijn onderverdeeld in verschillende beschermingscategorieën. Voor ziekenhuizen is het belangrijk om een mondkapje met beschermingsfactor FFP2 of FFP3 te hebben. Een mondkapje met klasse FFP1 beschermt onvoldoende tegen virussen.

De grote vraag naar mondkapjes

Eind 2019 breekt in de Chinese stad Wuhan het coronavirus uit, dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt. Bij 80% van de besmette personen verloopt de ziekte mild. Helaas wordt 20% van de patiënten (ernstig) ziek en moet in het ziekenhuis worden opgenomen. In totaal belandt 5% op de intensive care.

Het coronavirus verspreidt zich wereldwijd en is hiermee een pandemie. Dit heeft ertoe geleid dat de vraag naar mondkapjes enorm is toegenomen. Veel particulieren kopen massaal in. Hierdoor is er een flink tekort in ziekenhuizen en bij huisartsen ontstaan. Het gevolg: zelf mondkapjes maken is de nieuwe trend.

Hoe goed beschermt een zelfgemaakte mondkapje?

Zelf een mondkapje maken is prima voor thuisgebruik en om jezelf en je naasten te beschermen. Vanwege gebrek aan mondkapjes worden ook zelfgemaakte exemplaren aan huisartsen en tandartsen gegeven. Hebben deze zelfgemaakte mondkapjes wel een beschermende functie?

In principe niet. De mondkapjes beschermen niet 100% tegen het virus maar vormen wel een extra bescherming. Stel dat je naar de winkel gaat en je raakt daar van alles met je handen aan (deurklink, boodschappenkarretje, geld). Het virus kan op je handen zitten. Wanneer je de handen  naar het gezicht brengt kun je besmet raken. Een mondkapje zorgt er in ieder geval voor dat niet met je handen het gezicht aanraakt.

Zelf een mondkapje maken heeft nog een functie: bij hoesten of niezen verspreid je het virus niet zo snel. Dit komt omdat het virus zich via vocht verspreidt. Deze vochtdruppeltjes blijven nu in het mondkapje hangen.

Mogelijk biedt een zelfgemaakte mondkapje ook bescherming tegen het virus van buitenaf. Vooral wanneer je gebruik maakt van een extra filter is de bescherming wat hoger.

Mondkapje maken: de benodigdheden

Voor het zelf maken van een mondkapje heb je bij voorkeur een naaimachine nodig. Daarnaast heb je voldoende dat doelen stof nodig. Gebruik geen zijde, wol, synthetische materialen of andere dunne stoffen. Wil je een mondkapje maken bekijk dan of je nog een oude theedoek hebt gelegen: dit is een stevige en dikke stof. Ook een oude katoenen laken voldoet.

Als filtermateriaal heb je een stofzuigerzaak of een papieren zakdoek nodig. Verder lint (geen elastiek), voldoende naaigaren en een stofschaar.

Zelf een mondkapje maken – dit is het naaipatroon en de werkwijze

Op het internet circuleren verschillende naaipatronen voor het maken van een mondkapje rond. Op deze website vindt je een goed naaipatroon inclusief handleiding of werkwijze. Het betreft hier een PDF-bestand, dit kun je downloaden of direct uitprinten.

Het wordt overigens aangeraden om de patroondelen op ware grootte te printen. Zo kun je deze op de stof vastspelden en de gewenste vorm in de stof uitknippen.

Tips met betrekking tot het gebruik van het mondkapje

Zelf een mondkapje maken kan voor volwassenen of kinderen. Het is leuk om voor kinderen een vrolijk gekleurde stof te gebruiken.

Tips met betrekking tot het gebruik van het mondkapje

  • Draag het zelfgemaakte mondkapje niet om in de buurt van besmette personen te komen
  • Houd er rekening mee dat dit mondkapje geen garantie geeft op bescherming tegen besmetting
  • Was het mondkapje minimaal één keer per dag op een kookwasprogramma uit
  • Vervang het filter in het mondkapje telkens wanneer je deze opnieuw gebruikt

Omdat je de zelfgemaakte mondkapjes dagelijks moet wassen is het aan te raden om voor elk persoon minimaal drie mondkapjes te maken. Zo heb je altijd voldoende voorraad.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique