Met het ouder worden is het risico op een miskraam groter. Toch komt een miskraam bij jonge vrouwen ook voor. Het kan zelfs meerdere keren achter elkaar gebeuren. De oorzaak is niet altijd even duidelijk. Wanneer je als jonge vrouw vaker een miskraam krijgt, dan verkleint dit de kans op een goede zwangerschap. Daarom is het goed om te proberen de oorzaak toch te achterhalen.
Cijfers over miskramen
1 op de 10 zwangerschappen eindigt in een miskraam, dat is wat je altijd hoort. Dit is gedeeltelijk waar. Het klopt dat bij 1 op de 10 zwangerschappen een miskraam optreedt. Dit zijn echter de zwangerschappen die bekend zijn, dus waarvan we zeker weten dat er sprake is van een zwangerschap.
In werkelijkheid komt een miskraam veel vaker voor dan je denkt. Dit gebeurt in ruim de helft van alle zwangerschappen. Een miskraam ontstaat dan ook het vaakst tijdens een hele prille zwangerschap, nog voordat je weet dat je zwanger bent.
Kans op een miskraam
Direct na de bevruchting is de kans op een miskraam het grootst: ruim 90 procent. Van een miskraam spreek je pas wanneer bekend is dat je zwanger bent: vanaf 4 weken zwangerschap dus (gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie). Na twee miskramen wordt de kans op een derde miskraam groter: deze loopt dan op tot 25 procent. Na drie miskramen loopt dit op tot ruim 40 procent.
Leeftijd is bepalend
Een miskraam bij jonge vrouwen komt minder vaak voor. Over het algemeen is de leeftijd van de vrouw bepalend voor de kans op een miskraam. Hoe ouder de vrouw, hoe groter de kans op een miskraam. Dit heeft te maken met het feit dat bij oudere vrouwen vaker genetische afwijkingen bij de foetus ontstaan.
Hoe werkt dit precies? De eicellen van oudere vrouwen zijn niet meer optimaal. Beschadigingen in het DNA treden eerder op. Dit vergroot de kans op een afwijking bij de foetus. Gemiddeld bedraagt de kans op een miskraam tussen de 4 en 10 weken zwangerschap ongeveer 10 procent. Voor vrouwen tussen de 20 en 24 jaar bedraagt dit 9 procent, voor vrouwen tussen de 40 en 45 jaar bedraagt dit 50 procent. Voor vrouwen vanaf 45 jaar bedraagt dit percentage maar liefst 75 procent.
Het is dus duidelijk dat de kans op een miskraam vooral samengaat met de leeftijd van de vrouw. De leeftijd van de man is licht bepalend maar vaak niet doorslaggevend. Daarnaast zijn er ook veel andere oorzaken te vinden voor een miskraam. Vooral wanneer een miskraam bij jonge vrouwen vaker dan tweemaal achter elkaar voordoet, kan er een andere oorzaak voor zijn. Niet altijd kan deze oorzaak ook opgespoord worden.
Jonge vrouwen en miskramen
Bij oudere vrouwen die meer dan tweemaal een miskraam achter elkaar hebben wordt de oorzaak vaak gezocht in de leeftijd, vooral wanneer de vrouw ouder is dan 40 jaar. De kans op een miskraam is dan toch 50 procent. Bij jonge vrouwen is de kans op meerdere miskramen achter elkaar normaal gesproken veel kleiner. Leeftijd speelt hier geen rol, wel andere oorzaken. Hieronder vind je enkele oorzaken.
Afwijking aan de baarmoeder
Een veel voorkomende oorzaak voor meerdere miskramen bij jonge vrouwen is een afwijking aan de baarmoeder. Hierdoor is het voor de bevruchte eicel moeilijk tot onmogelijk om in te nestelen. Bij drie miskramen achter elkaar zal de gynaecoloog een inwendig onderzoek verrichten. Afwijkingen komen hierbij aan het licht. Deze zijn soms goed te verhelpen maar niet altijd.
Denk maar aan verklevingen. Dit kan operatief verwijderd worden maar door littekenweefsel blijft de kans op een miskraam wel vergroot. Vleesbomen kunnen ook goed verwijderd worden, alhoewel ze niet altijd een miskraam veroorzaken. Dit hangt af van de grootte, de locatie en de hoeveelheid vleesbomen.
Een vormafwijking is vaak moeilijk te behandelen. Een tussenschot in de baarmoeder kan voor meerdere miskramen zorgen. Behandeling hiervan geeft nog onvoldoende bewijs dat het de kans op een miskraam vermindert. In de meeste gevallen zal een afwijking aan de baarmoeder pas problemen gaan opleveren wanneer de zwangerschap verder dan twee maanden oud is. Extra begeleiding tijdens de zwangerschap maar vooral ook tijdens de bevalling is dan belangrijk.
Problemen met de hormoonhuishouding
Jonge vrouwen die achter elkaar een miskraam krijgen hebben vaak problemen met de hormoonhuishouding. Deze kan door verschillende oorzaken flink ontregeld zijn. Helaas wordt er niet altijd een oorzaak gevonden.
Een tekort of een teveel van bepaalde hormonen kan voor een miskraam zorgen. Vaak heb je dan last van stemmingswisselingen, is de menstruatie onregelmatig en word je moeilijk zwanger. Meerdere miskramen achter elkaar is dan een bekend verschijnsel. Toch is de kans op een normaal verlopende zwangerschap zeker wel aanwezig.
De eerste problemen treden al in de puberteit op, maar soms ook pas na een eerste probleemloze zwangerschap. De arts probeert middels een hormoonbehandeling de balans hierin te herstellen. Hier is enige tijd foor nodig: minimaal drie maanden. Sommige vrouwen zijn al jaren onder behandeling zonder enig resultaat, terwijl anderen snel geholpen zijn. Bespreek altijd de verwachtingen en het toekomstbeeld met de arts. Praat vooral veel met de eigen partner. Problemen met de hormonen werken niet alleen door op jezelf maar ook op je partner.
Antistoffen tegen de zwangerschap
Misschien ook antistoffen tegen je eigen zwangerschap kan hebben? Het afweersysteem van het lichaam werkt normaal gesproken goed. Indringers zoals bacteriën en virussen worden herkend en er worden antistoffen tegen aangemaakt. Hierdoor worden de indringers aangevallen of verdrongen. Ook giftige stoffen worden op deze manier herkend.
Soms herkent het afweersysteem (immuunsysteem) een zwangerschap niet als veilig en zal antistoffen gaan aanmaken tegen de zwangerschap. Het gevolg is dat de bevruchte eicel, embryo of foetus als indringer wordt herkend en afgestoten. Een miskraam is hier het gevolg van.
In principe zijn er twee typen immuun afwijkingen: het aanmaken van antistoffen tegen niet-lichaamseigen stoffen (het gedeelte embryo/foetus dat afkomstig is van de man wordt aangevallen) en de aanmaak van antistoffen tegen lichaamseigen stoffen. In beiden gevallen wordt de zwangerschap afgebroken door het lichaam.
Wanneer je een immuun afrekening hebt dan zal elke zwangerschap opnieuw worden aangevallen en afgebroken. Dit verkleint de kans op een normale zwangerschap enorm. Houd rekening met een kans van 5-15%. Behandeling vindt plaats middels prednison, heparine, aspirine of andere middelen. Na behandeling is de kans op een goed verlopende zwangerschap veel groter: 60 tot 70 procent.
Miskraam bij jonge vrouwen: blijf er niet mee rondlopen
Zoals je kunnen lezen komt een miskraam bij jonge vrouwen vaker voor dan je denkt. Dit brengt natuurlijk veel frustratie een angst met zich mee. Soms voel je schaamte of onzekerheid. Dit is niet nodig en je moet je zeker niet meer rond blijven lopen.
Hoe lukt het niet om je gevoelens te verwerken, neem dan contact op met de huisarts. Kan je doorverwijzen van een specialist. Het is wel belangrijk dat je aangeeft hoe vaak en wanneer je de miskramen hebt (gehad). Een miskraam, gevolgd door een goedlopende zwangerschap en na die zwangerschap toch weer een miskraam telt niet als twee miskramen achter elkaar.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique