Mijn haar groeit niet (snel)

Sommige vrouwen zijn gezegend met een lange en dikke bos haar. Ik niet. Mijn haar groeit niet of niet snel genoeg. Misschien herken jij dit wel. Kun je het haar sneller laten groeien? Ik was hier erg benieuwd naar. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een aantal hulpmiddeltjes.

Waarom je haar niet zo snel groeit

Bij de ene vrouw groeit het haar sneller dan bij de ander. Dit heeft enerzijds met erfelijke factoren te maken. Aan de andere kant speelt ook je leeftijd in rol. Om te weten hoe snel je haar groeit moet je eerst ontdekken hoe de haargroeicyclus eruit ziet:

Anagene fase (groeifase)

Dit is het eerste gedeelte van de haargroeicyclus. Tijdens de anagene fase delen cellen zich snel. Hierdoor wordt het haar steeds langer. 80 tot 90% van alle haarzakjes bevinden zich in de groeifase. Deze fase duurt gemiddeld 2 tot 7 jaar.

Catagene fase (overgangsfase)

Deze korte fase duurt twee tot drie weken. Het haar stopt met groeien en wordt losgekoppeld van de bloedtoevoer. Hierdoor wordt het haar erg zwak.

Telogene fase (rustfase)

De derde fase is de telogene fase. Deze duurt ongeveer 3 maanden. Tijdens de rustfase doet het verzwakte haar helemaal niks. Ondertussen begint er in het haarzakje een nieuwe haar te groeien. 10 tot 15% van het haar bevindt zich in de rustfase.

Exogene fase (uitvalfase)

De laatste fase is de haaruitvalfase. De rustende haar valt uit en maakt plaats voor de nieuwe haar. Op dat moment herhaalt de hele cyclus zich.

Mijn haar groeit niet snel, waar ligt dat aan? Zoals je ziet duurt de anagene (haargroei) fase 2 tot 7 jaar. Stel dat deze fase bij jou 7 jaar duurt en je haar groeit gemiddeld 1 centimeter per maand. Dit zou betekenen dat jouw haar in totaal bijna 84 cm lang wordt! Heb je een anagene fase van slechts 2 jaar, dan wordt je haar nooit langer dan 24 cm. Daar is je antwoord op de vraag waarom je haar niet snel groeit of lang wordt.

Naar haargroei serum

Mijn haar groeit niet: klopt dit wel?

Misschien heb je het idee dat jouw haar helemaal niet groeit. Bij een korte haargroeicyclus kan dit inderdaad zo lijken. Vrouwen om jou heen krijgen lang haar en dat van jou komt niet verder tot je schouders. Heel frustrerend, maar verder weinig aan te doen.

Sta je vaak voor de spiegel en denk je: mijn haar groeit niet snel? Dit kun je heel eenvoudig zelf controleren. Verf jij je haar? Let dan eens op de uitgroei. Is deze uitgroei 1 centimeter per maand, dan groeit je haar net zo hard als bij andere vrouwen. Er zijn natuurlijk bepaalde gevallen waarbij je haar écht niet meer groeit. Dat laat ik je hieronder zien.

Wanneer je haar helemaal niet meer groeit

Soms lo de. Alis er geen haargroei in de follikels mogelijk. Dit leidt ertoe dat dat haar wel uitvalt maar er geen nieuwe haren verschijnen. Na een periode ontstaan de eerste kale plekken. Ruim 85% van de mannen krijgt voor hun 50e jaar te maken met haar verlies. In 95% van de gevallen is dit genetisch bepaald. Haaruitval of (beginnende) kaalheid kan zowel bij mannen als vrouwen verschillende oorzaken hebben:

  • Alopecia androgenetica: erfelijke haaruitval veroorzaakt door overgevoeligheid voor het hormoon DHT. Komt niet alleen bij mannen maar ook bij vrouwen vanaf 40 jaar voor. Vrouwen dat hun haardos dunner wordt en niet meer zo lang groeit.
  • Stress: een van de grootste oorzaken voor plotseling en extreem haarverlies.
  • IJzertekort: bij een serieus ijzertekort kan er sterke haaruitval optreden. IJzertekort is vast te stellen via een bloedonderzoek.
  • Vitaminegebrek: bij een (ernstig) tekort aan bepaalde vitamine kan het haar uitvallen. Dit zien we bij een tekort aan vitamine B en vitamine D. Ook vitamine E en zink bevorderen een gezonde haargroeicyclus.
  • Medicijngebruik: sommige medicijnen veroorzaken haaruitval. Dit is onder andere bekend van de anticonceptiepil, antibiotica, bètablokkers en antidepressiva. Ook chemotherapie veroorzaakt vaak haaruitval.
  • Schildklierproblemen: bij een verminderde werking van de schildklier kan je haar uitvallen.
  • Slechte conditie van de hoofdhuid: in sommige gevallen is een slechte doorbloeding van de hoofdhuid de oorzaak van haaruitval.
  • Haarziekten: Er zijn veel verschillende soorten haarziekten die haaruitval tot gevolg hebben.

Haar sneller laten groeien

Er is veel op het internet over te vinden: haar sneller laten groeien. Is dit echt mogelijk? Daar was ik ook wel benieuwd naar. Er zijn diverse methoden en producten die beloven jouw haar sneller te laten groeien. Ik heb ze voor jou verzameld (en soms uitgeprobeerd). Lees mijn haar sneller laten groeien ervaring.

Producten om je haar sneller te laten groeien

Met welke producten kun je jouw haar sneller laten groeien? Dit begint met een gezonde voeding. Ik heb een tijd last gehad van overmatig haaruitval. In combinatie met mijn leeftijd en een toch al dunne haardos begon dit op te vallen. Bloedonderzoek wees uit dat ik een laag vitamine D gehalte had. Eet gezond en gevarieerd laat desnoods eens een keer je bloedprikken.

Bekijk vitamine D

Er zijn geen producten die je haar laten groeien. Wel zijn er producten die je haar beschermen tegen hitte of uitdrogen. Hierdoor blijft het langer mooi.

Medicijnen tegen haaruitval

Haaruitval veroorzaakt door een haarziekte kan soms goed behandeld worden met medicijnen. Minoxidil is een middel tegen haarverlies en alleen op recept verkrijgbaar. Het werkt effectief maar alleen wanneer het continu gebruikt wordt. De resultaten zijn dus niet blijvend. Naast minoxidil zijn er andere haargroeimiddelen die niet allemaal even effectief zijn.

Haar laten groeien met rijstwater

Er zijn veel huismiddeltjes om je haar te laten groeien. Mijn haar groeit niet: werkt rijstwater? Gefermenteerd rijstwater zou de haargroei stimuleren. Dit klopt niet helemaal: rijstwater verzorgt je haar van buitenaf. Hierdoor krijgt het een mooie glans en ziet het er voller uit (zelf geprobeerd). Je haar gaat er echter niet sneller van groeien. Dit is namelijk genetisch bepaald.

Ondersteboven hangen

Ik heb het echt gedaan: je haar sneller laten groeien door ondersteboven te hangen. Een eeuwenoude methode. Misschien groeit je haar tijdelijk wat sneller maar heeft het meer met de seizoenen te maken. Mij heeft het niet geholpen: behalve dan wat hoofdpijn. Deze methode is ook nooit wetenschappelijk bewezen.

Haar laten groeien met castor olie, knoflook en nog veel meer

Het internet staat er vol mee: haar laten groeien met castor olie of andere producten. Werken ze of niet? Helaas, het heeft allemaal een placebo effect. Van sommige producten gaat je haar wel mooi glanzen of voelt het zijdezacht aan. Maar om je haar echt te laten groeien moet je gezegend zijn met de juiste genen en bovenal: geduld hebben.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique