Wanneer je zwanger bent kun je last krijgen van een menstruatieachtige krampen. Dit is een vervelend gevoel en je kan daardoor onzeker raken: krijg je een miskraam? Gelukkig valt dit over het algemeen wel mee. Het gevoel alsof je ongesteld moet worden zie je vooral in het eerste trimester van de zwangerschap. Oorzaken kunnen onder andere zijn: bandenpijn, miskraam, blaasontsteking of bevalling.
Ongesteld worden of niet?
Het kan behoorlijk verwarrend zijn: net zwanger en een menstruatieachtige krampen. Vooral wanneer je net over tijd bent en nog geen zwangerschapstest hebt gedaan is het logisch dat je de menstruatie verwacht. Maar wanneer deze uitblijft en het gevoel blijft aanwezig, dan wordt het tijd voor een test.
Een zwangerschapstest kan je het beste vanaf 1 dag over tijd doen. Sommige testen geven al eerder een goede uitslag, dit is de vroege zwangerschapstest.
Bekijk vroege zwangerschapstest
Heb je al een test gedaan en is deze positief? Dan ben je vrijwel zeker zwanger. Toch kan je dan nog steeds een menstruatie achtige buikpijn hebben. Je maakt je ongerust omdat je het idee hebt dat er misschien een miskraam op komst is. Hoewel dit natuurlijk niet uit te sluiten is zal er in de meeste gevallen niks aan de hand zijn. Een menstruatie-achtige buikpijn is een normaal verschijnsel in het begin van de zwangerschap.
Groei van de baarmoeder
Menstruatieachtige krampen wordt onder andere veroorzaakt door de groei van de baarmoeder. In de prille zwangerschap zijn hormonen de boosdoener, later de groter wordende baarmoeder. De baarmoeder is een hol orgaan dat in de buikholte hangt. Banden houden de baarmoeder op haar plaats. Wanneer de baarmoeder groeit ontstaat er rek op de banden met bandenpijn als gevolg.
In het eerst trimester van de zwangerschap is dit vooral voelbaar als een buikkramp die je ook tijdens de menstruatie voelt. Later ontstaan er soms hevige steken die plotseling op komen zetten. Vooral wanneer je bepaalde bewegingen maakt waarbij er spanning op de banden komt te staan voel je dit. Niks om je ongerust over te maken, maar soms wel vervelend.
Miskraam en buikpijn
Heel vaak begint een miskraam met bloedverlies; zelden direct met buikpijn. Het bloedverlies kan al enige dagen voor de daadwerkelijke miskraam optreden. Meestal begint dit met wat licht bloedverlies dat langzaam of snel vermeerdert. Uiteindelijk treden er buikkrampen op. Ook deze beginnen licht, alsof je ongesteld wordt, maar zullen al snel zwaarder worden.
Heb je bloedverlies in combinatie met menstruatieachtige buikpijn? Neem dan contact op met de verloskundige of arts. Deze zal vaak een echo maken om te bekijken wat er aan de hand is.
Bevalling begint ook vaak met menstruatieachtige krampen
De bevalling kan zich op verschillende manieren aankondigen. Dit is per vrouw verschillend en kan ook per bevalling verschillen. Soms breken als eerste de vliezen of is er sprake van wat bloedverlies. Soms ook is een menstruatieachtige buikpijn voelbaar.
Wat zich als eerste aankondigt is verder niet van betekenis: de bevalling begint en over het verloop hiervan is nog niks te zeggen. Ontsluitingsweeën zorgen ervoor dat de doorgang voor de baby groot genoeg wordt. Deze weeën beginnen als licht buikkrampen: net alsof je ongesteld gaat worden. Na verloop van tijd worden deze buikkrampen heviger en volgen elkaar sneller op.
Op den duur voel je een duidelijke golf: de wee komt op, heeft een hoogtepunt en ebt weer weg. Vaak is het einde zo hevig dat het niet meer om uit te houden is. Maar net als je denkt niet meer verder te kunnen worden de ontsluitingsweeën vervangen door persweeën. Je kindje wordt nu snel geboren.
Menstruatieachtige buikpijn en nog geen 37 weken zwanger
Ben je nog geen 37 weken zwanger en heb je menstruatieachtige krampen die steeds heviger worden? Dan is het raadzaam om zo snel mogelijk de verloskundige of arts te waarschuwen. Wacht hier niet mee totdat de buikpijn heviger wordt. Soms komt een bevalling te vroeg en is medisch ingrijpen noodzakelijk. Ben je vanaf 37 weken zwanger dan bel je de verloskundige zoals deze met je heeft afgesproken.
Blaasontsteking
Vrouwen die zwanger zijn hebben een grotere kans op het ontwikkelen van blaasontsteking. Een zeurende buikpijn kan duiden op een blaasontsteking. Andere symptomen zijn:
- Brandend gevoel bij het plassen
- Pijn bij het plassen
- Vaak moeten plassen
- Kleine beetjes urine
- Nadruppelen
- Lage rugpijn
- Soms bloed bij de urine
Een blaasontsteking moet behandeld worden. De (huis)arts zal een antibioticakuur voorschrijven. Maak deze geheel af om te voorkomen dat de ontsteking terugkomt. Drink daarnaast ook voldoende water: dit helpt de blaas schoon te spoelen en geeft nieuwe bacteriën minder kans.
Goed uitplassen
Zorg er altijd voor dat de blaas goed geledigd worden tijdens het plassen. Ga niet staand of boven de toiletpot hangend plassen; dit is voor mannen weggelegd maar niet voor vrouwen. De blaas wordt hierdoor ook niet goed leeg geplast.
Blijf je ondanks behandeling toch klachten houden, ga dan weer terug naar de arts. Beter een keer te vaak dan met grotere problemen te blijven zitten. Het is niet vreemd om meer dan één keer een blaasontsteking op te lopen tijdens de zwangerschap. Helaas komt dit vaker voor.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique