Je hebt menstruatieachtige krampen aan het begin van de zwangerschap. Dit kan met een innesteling te maken hebben, vroege bandenpijn of iets anders. Je voelt de pijn in de onderbuik. Soms straalt de pijn uit naar de rug of de bovenbenen. Ontdek waar deze menstruatieachtige kramp vandaan komt.
Stekende of zeurende pijn in de onderbuik
Last van een menstruatie achtige buikpijn ter hoogte van het schaambot? Vaak heeft dit met de groei van de baarmoeder te maken. Dit orgaan zit namelijk met banden aan het schaambot en het stuitje vast. Dit is bedoeld om ervoor te zorgen dat de baarmoeder zich niet verplaatst.
Tijdens de zwangerschap groeit de baarmoeder. Hierdoor wordt er soms aan de banden getrokken. Dit veroorzaakt een stekende of zeurende pijn in de onderbuik.
Bandenpijn lijkt soms op menstruatieachtige krampen. Het kan al heel vroeg in de zwangerschap ontstaan. Vanaf 20 weken zwangerschap wordt bandenpijn vaker gezien. Dit kan dan ook in combinatie met rugpijn voorkomen. Tip: met een ondersteunende buikband verminder je de pijnklachten.
Menstruatie achtige buikpijn: het gaat goed met de zwangerschap
Vind je een menstruatie achtige buikpijn aan het begin van de zwangerschap vervelend of verontrustend? Vaak is deze buikpijn wel een goed teken. Het betekent namelijk dat de baarmoeder groeit. Toch is het heel normaal om vooral in het begin van de zwangerschap onzekerheid te voelen. Hier krijgen bijna alle zwangere vrouwen mee te maken.
Buikkrampen met bloedverlies
Hevige krampen met bloedverlies duiden op een (dreigende) miskraam. Vooral wanneer deze krampen lange tijd aan blijven houden. Er kan licht tot zwaar bloedverlies optreden. Dit bloed is roze, helderrood of bruin van kleur. Bij een roze afscheiding is er sprake van enkele druppeltjes bloedverlies, dat zich vermengt met wit slijm. Dit krijgt dan een roze kleur.
Helderrood bloed is vers bloed. Bruine afscheiding of bruin bloedverlies laat zien dat het hier om oud bloed gaat.
Helaas eindigt gemiddeld 1 op de 10 zwangerschappen in een miskraam. Dit is vaak merkbaar door een beetje bloedverlies. Enkele uren tot dagen later beginnen de buikkrampen. Deze buikkrampen ontstaan door samentrekking van de baarmoeder. Hiermee wordt de foetus afgestoten. Na de miskraam verdwijnen de buikkrampen, maar blijft het bloeden nog enkele dagen aanhouden.
Darmkrampen tijdens de zwangerschap
Onder invloed van zwangerschapshormonen gaan de darmen anders werken. De spieren worden wat slapper en de spijsvertering trager. Hierdoor kun je al aan het begin van de zwangerschap last krijgen van rommelende darmen. Ook darmkrampen horen hier bij. Op zich een onschuldig verschijnsel dat na enkele weken minder wordt.
Darmkrampen met diarree of misselijkheid heeft een heel andere oorzaak. Vaak gaat het hier om buikgriep, een voedselinfectie of voedselvergiftiging. Hevige diarree of veel overgeven (braken) kan voor uitdroging zorgen. Zwangere vrouwen moeten hier goed mee opletten.
Bij (ernstige) uitdroging is het verstandig om ORS in te nemen. Dit is een product dat de vochthuishouding ondersteunt. ORS. bevat rehydratatiezouten en vult het mineralenverlies snel aan.
Buikpijn door een innesteling
Enkele dagen na de bevruchting nestelt de eicel zich in de baarmoederwand. Hierbij raken soms wat bloedvaatjes beschadigd. Dit zorgt voor licht bloedverlies.
Ruim de helft van alle zwangere vrouwen ervaart een innestelingsbloeding. Zelden ontstaat er buikpijn of een lichte buikkramp. Het is ook niet wetenschappelijk aangetoond dat innestelingspijn bestaat. Toch zijn er vrouwen die de innesteling gevoeld hebben.
Tip: met een vroege zwangerschapstest weet je al vóór de verwachte menstruatie of je zwanger bent.
Vleesbomen (myomen)
Vleesbomen zijn goedaardige gezwellen van het spierweefsel. Een vleesboom bevindt zich in de baarmoeder. Dit geeft in veel gevallen geen klachten. Soms komt een gesteelde vleesboom knel te zitten. Hierdoor ontstaat er een hevige buikpijn, voelbaar in de onderbuik.
Een erg grote vleesboom kan de groei van de foetus of een bevalling in de weg zitten. Zwangere vrouwen met een of meerdere vleesbomen moeten bij voorkeur in het ziekenhuis bevallen.
Wat te doen bij menstruatie achtige buikpijn?
In veel gevallen is een menstruatie achtige buikpijn onschuldig. Gaat het echter om hevige krampen met bloedverlies, dan is het verstandig om een arts te bezoeken. De arts of verloskundige maakt een echo. Hiermee is te zien of de zwangerschap nog in orde is.
Soms ontstaat menstruatie achtige buikpijn door een blaasontsteking. Ook de aanwezigheid van blaasstenen of nierstenen kan de veroorzaker zijn. De vrouw moet vaak plassen en ervaart een branderig of pijnlijk gevoel. Deze pijn kan uitstralen naar de onderrug.
Behandeling van een blaasontsteking bestaat uit een antibioticakuur (ook voor zwangere vrouwen). Wil je dit niet, kies dan voor een zelfzorgmedicijn tegen blaasontsteking. Dit werkt vaak erg goed.
Bekijk de zelfzorg blaasontsteking
Nierstenen of blaasstenen komen vanzelf los. Bij vastzittende stenen kan medicatie deze vergruizen.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique