Měnglà virus (dianlovirus): nieuw ebola- achtig virus

We zitten nog volop in de coronavirus-epidemie, dat in China is ontstaan. Wat velen niet weten is dat hier ook een nieuw ebola -achtig virus rondzwerft dat mensen kan besmetten. Dit virus is begin 2019 ontdekt, velen weten hier echter niet veel vanaf. We hebben het over het Měnglà virus oftewel Dianlovirus.

Het ebolavirus

Wat is het Měnglà virus? Dit is een virus dat gedeeltelijk overeenkomsten vertoont met ebolavirussen. Mensen kunnen ernstig ziek worden van ebolavirussen. Ebola komt voornamelijk in Afrika voor maar kan zich snel wereldwijd verspreiden. Omdat het Měnglà virus net als het nieuwste coronavirus (COVID-19) in China is aangetroffen, is het niet ondenkbaar dat dit virus voor problemen gaat zorgen.

Ebola is een ziekte die tot bloedingen in het lichaam leidt. Bij besmetting is de kans op overlijden vrij groot. Zo blijkt dat ruim de helft van de Afrikaanse patiënten hieraan overlijdt. Nu is het nieuwe virus niet direct een ebolavirus (een overeenkomst van 32-54%), maar het vertoont wel wat overeenkomsten. Daarnaast lijkt het virus ook een beetje op  Marburg-virussen. Hoe zit het met het Měnglà virus en moeten we ons zorgen maken?

Virus in een vleermuis aangetroffen

Begin 2019 werd het Měnglà virus voor het eerst in de lever van een gevangen vleermuis aangetroffen. Deze vleermuis werd gevangen en Mengla in de provincie Yunnan, China. Dit verklaart gelijk waarom het virus deze benaming heeft gekregen: het is vernoemd naar de vindplaats. Maar: dit virus heeft officieel de naam Dianlovirus gekregen en behoort tot de filovirusgroep.

De lever van de vleermuis bevatte dit nieuw type filovirus dat ebola-achtig overkomt. Het is dus geen ebolavirus want het verschilt van het normale ebolavirus.

Měnglà virus kan mensen infecteren

Het komt niet heel vaak voor dat een virus, aangetroffen bij dieren, ook mensen infecteert. Bij het ontstaan van een nieuw virus kan dit soms wel op mensen over worden gedragen. Het is in ieder geval gebleken dat het Měnglà virus verschillende zoogdieren en ook de mens kan infecteren.

Symptomen bij besmetting met het Měnglàvirus

Wat gebeurt er wanneer je besmet raakt met het Měnglà virus/ Dianlovirus? Omdat het hier om een nieuw virus gaat, zijn de risico’s bij verspreiding nog niet bekend. Waarschijnlijk ontstaat er plotselinge koorts, ongeveer 5-14 dagen na besmetting met het virus. Bijkomende klachten zijn hoofdpijn en spierpijn, koude rillingen, pijn op de borst of braken.

Het is niet bekend in hoeverre dit nieuwe virus dodelijk is. Mogelijk veroorzaakt het virus beschadiging aan bloedvaten en organen. Behandeling zal in ieder geval nodig zijn. Hierbij valt te denken aan een ziekenhuisopname. Wanneer er een uitbraak van dit nieuwe virus plaatsvindt, zullen patiënten direct geïsoleerd worden (in quarantaine).

Aantal besmettingen mens

Voordat het coronavirus op mensen over werd gebracht, heeft het zich eerst een tijd kunnen ontwikkelen. Tot nu toe zijn er geen menselijke besmettingen met het Mengla virus/ dianlo virus bekend. Het is echter belangrijk om te weten dat dit wél mogelijk is. Wanneer dit gebeurt, staan we misschien wel aan het begin van een nieuwe epidemie/ pandemie.

Bron: Xing-Lou Yang, Chee Wah Tan, Danielle E. Anderson, Ren-Di Jiang, Bei Li, Wei Zhang, Yan Zhu, Xiao Fang Lim, Peng Zhou, Xiang-Ling Liu, Wuxiang Guan, Libiao Zhang, Shi-Yue Li , Yun-Zhi Zhang, Lin-Fa Wang, Zheng-Li Shi. Karakterisatie van een filovirus (Měnglà-virus) van Rousettus-vleermuizen in China . Nature Microbiology , 2019; DOI: 10.1038 / s41564-018-0328-y

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique