Het meesleurarmpje is een uiterst pijnlijke bijna ontwrichting van de elleboog. Het komt het vaakst voor bij peuters van 2 tot 3 jaar oud. Dit ontstaat door een harde ruk aan het uitgestrekte armpje. Het gevolg is een hevige pijn. Hierbij gebruikt het kind de arm niet.
In het kort
- Een meesleurarmpje ontstaat doordat er (hard) aan de arm wordt getrokken
- Het kind heeft veel pijn en kan de arm niet bewegen
- Behandeling is noodzakelijk
Omschrijving meesleurarmpje
Een meesleurarmpje staat ook bekend onder de naam zondagmiddagarmpje, zondagsarmpje of zondagselleboog. Waar komt deze benaming vandaan? Vroeger gingen ouders op zondag vaak wandelen. Het gebeurde wel eens dat peuter of kleuter wegrennende of niet mee wilde. Hierop werd het kind aan de arm getrokken.
Omdat dit vaak op zondag voorkwam, werd het ook wel het zondagsarmpje of zondagmiddagarmpje genoemd. De meeste mensen spreken echter van een meesleurarmpje.
Oorzaken van deze bijna-ontwrichting
Jonge kinderen beschikken nog niet over een volledige stevigheid van de gewrichten. De ophangbanden van de ellebogen zijn kwetsbaar. Bij beschadiging kan de elleboogkop sneller uit de kom schieten. Wanneer er aan het armpje van het jonge kind getrokken wordt, dan is de kans aanwezig dat de elleboog uit de kom schiet. Dit kan in de volgende situaties voorkomen:
- Omhoogtrekken aan een arm
- Tussen de ouders in lopen en aan de handen slingeren
- Hangen aan een klimrek
Het meesleurarmpje komt voornamelijk voor wanneer er aan de gestrekte arm wordt getrokken. Bij een gebogen arm is het risico veel kleiner, omdat de spieren de ruk opvangen.
Dit gebeurt er bij een meesleurarmpje
Wat gebeurt er bij het ontstaan van een meesleurarmpje? Er is sprake van een bijna-ontwrichting van de elleboog. Dit betekent dat de elleboog niet helemaal ontwricht is, maar voornamelijk het kopje van het spaakbeen dat zich in het ellebooggewricht bevindt.
Symptomen en klachten
Een meesleurarmpje of zondagsarmpje is zeer pijnlijk. Dit merk je doordat het kind plots huilt. Het zal de arm stijf en dicht tegen het lichaam aanhouden. Vaak staat de arm in een licht gebogen houding.
Het kind huilt hevig, waarbij troosten niet helpt. Ook heeft het geen interesse in eten, spelen of andere dingen. Aanraken van de arm kan ontzettend pijnlijk zijn.
Bekijk pijnstilling voor kinderen
Behandeling: supinatiebeweging
Een zondagsarmpje herstelt niet uit zichzelf. Het is ook beter om niet aan de arm te komen maar een arts te bezoeken. Deze zal soms vooraf een röntgenfoto maken. Hierbij wordt bekeken of er sprake is van een botbreuk of meesleurarmpje.
Behandeling bestaat uit het op zijn plaats brengen van de botdelen. Dit gebeurt middels een supinatiebeweging. Hierbij wordt met de onderarm een draaibeweging gemaakt.
De elleboog dient als aangrijppunt, waarbij de handpalm naar boven wordt gedraaid. Dit gebeurt in een zeer snelle beweging. De supinatie beweging kan even pijnlijk zijn, maar duurt maar kort. Eventueel kan gekozen worden voor pijnstilling of een verdoving.
Na de supinatiebeweging kan het kind de arm weer normaal bewegen. Wel zal deze enige tijd pijnlijk of gevoelig blijven. Dit heeft niet met de botten te maken (bot is gevoelloos) maar met de omliggende weefsels, pezen en spieren. Het kan tot enkele dagen duren voordat dat het kind de arm weer op een normale manier gebruikt. Bij ernstige pijnklachten helpt pijnstilling. Hierbij is het belangrijk om bij kinderen te kiezen voor kinderparacetamol.
Blijvende schade aan het ellebooggewricht
Een eenmalig meesleurarmpje of zondagsarmpje heeft het geen schadelijke gevolgen. Wanneer het vaker voorkomt, kan dit wel blijvende schade aan het ellebooggewricht opleveren. Dit komt echter weinig voor. Overigens ontstaat een meesleurarmpje zelden bij oudere kinderen vanaf 6 jaar of volwassenen.
Het kan voorkomen dat er naast een meesleurarmpje schade aan spieren of pezen ontstaat. Dit kan om een gedeeltelijke scheuring of volledig scheuren gaan. In dit geval duurt genezing veel langer. Soms gaat het hier om blijvende schade, waardoor een operatie noodzakelijk is.
Kans op herhaling
Een meesleurarmpje dat behandeld is blijft zwak en kwetsbaar. De kans op herhaling is groter. Het is daarom belangrijk om het kind niet aan het armpje mee te sleuren. Geadviseerd wordt om kinderen onder de oksels op te tillen. Er wordt wel eens beweerd dat het gevaarlijk is om een baby onder de oksels op te tillen.
Dit is een fabeltje! Waarschijnlijk komt dit voort uit het feit dat je een hond niet onder de oksels moet optillen. Dit is echter niet te vergelijken met mensen: honden hebben namelijk geen sleutelbeen, mensen wel. Het is dus geen probleem om baby’s en kinderen onder de oksels optillen. Bovendien voorkomt dit een meesleurarmpje of zondagsarmpje.
Arm uit de kom
Bij het trekken aan de arm van een kind kan een meesleurarmpje ontstaan. Een andere complicatie is de arm uit de kom. Dit wordt ook wel de schouder uit de kom genoemd. Hierbij schiet de kop van het bovenarmbot uit de kom van het schouderblad.
Vaak ontstaat dit door een val op de hand of arm, maar kan ook door een ruk aan de arm ontstaan. Een schouder uit de kom moet niet verward worden met een meesleurarmpje, hoewel het net zo pijnlijk is.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique