Matras in box of niet?

Een box (babybox) is een veilige plek waar baby in kan spelen of tot rust komt. Het is geen bedje, toch moet je baby comfortabel kunnen liggen. Daarom kies je voor een boxkleed. Matras in box of niet, wat is nu verstandig? In sommige gevallen is een boxmatras echt aan te raden. Lees wanneer je voor een matras kiest en welke boxmatrassen de beste keuze zijn.

Boxmatras of gewoon matras

Een babybox heeft andere afmetingen dan een ledikantje of wiegje. De binnenmaat van de box bedraagt standaard tussen de 70 en 90 cm lengte en breedte. Een en ander is afhankelijk van het merk. Een babyledikantje heeft een breedte van 60 cm en een lengte van 120 cm.

Je kunt je voorstellen dat een babymatras voor ledikant niet goed in de box past. het is ook niet verstandig om een babymatras in een box te leggen: er ontstaat een brede opening. Hier kan de baby inrollen of vast komen te liggen.

Een speciaal boxmatras heeft de juiste afmeting voor de babybox. Bovendien is dit matras minder dik en hierdoor beter hanteerbaar.

Matras in box of niet?

Wat is nu verstandig: matras in box of niet? Hierbij kijk je vooral naar het comfort van je kindje. Heb je een dik boxkleed, dan kan dit prima als ondergrond dienen. Je hebt dan geen apart boxmatras nodig. Slaapt je baby veel in de box, kies dan voor een goede ondergrond. Met een boxmatras bied jij de baby een veilige en comfortabele slaapplek.

Matras in box of niet. Kun je dat ook combineren met zet een boxkleed? Jazeker, dit is zelfs beter. Leg een matras in de box en drapeer hier een boxkleed overheen. Dit heeft een aantal voordelen:

  • Extra zacht en comfortabel
  • Mooi design
  • Boxmatras blijft schoon

Het is hierbij wel belangrijk dat je minstens 2 boxkleden in huis hebt. Zo kan er altijd een in de was, terwijl de ander in de babybox ligt.

Bekijk populaire boxkleden

Er zijn hele leuke boxkleden verkrijgbaar. Wat dacht je van een boxkleed met sterren, vrolijke afbeelding of moderne kleur? Een boxkleed heeft een afmeting van 75 x 95 cm of 80 x 100 cm. Het is belangrijk dat het kleed niet te klein is. Meet daarom eerst de binnenmaat van de box op.

Boxmatras kopen: beste matras voor baby box

Ga je voor luxe en comfort en kies je voor een boxmatras? Het is belangrijk om de juiste maat te bestellen. Het mag niet te groot maar zeker ook niet te klein zijn. Gebruik alleen een matras en/ of boxkleed in de box.

Een hoofdbeschermer of opstaande randje is niet aan te raden. Baby kan hier tegenaan komen te liggen, wat de ademhaling bemoeilijkt. Bovendien is het ook niet prettig wanneer de baby geen uitzicht op de woonkamer heeft.

Tip: een matras met uitwasbare hoes is echt wel een voordeel. Is dit niet mogelijk, kies dan voor een combinatie van boxmatras met boxkleed. Hieronder vind je 3x de beste boxmatrassen.

1. Parkmatras met wasbare hoes

Maat: 95 x 75 cm

Van het merk ABZ. Een uitstekend boxmatras met uitwasbare badstof hoes. Geschikt voor in de box, maar ook voor op de grond. Dit matras is 6 cm dik en van een stevig en veerkrachtig materiaal.

Bekijk het Parkmatras

2. ABZ boxmatras

Maat: 90 x 70 cm

Dit matras is van het bekende merk ABZ. Ook dit model is 6 cm dik. De afneembare hoes met anti huisstofmijt behandeling is op 40 graden uitwasbaar. De badstof hoes voelt zacht aan en neemt veel vocht op. Past in veel standaard babyboxen.

Naar het ABZ boxmatras

3. Bebies First boxmatras

Afmeting: 95 x 75 cm

Een voordelig geprijsd matras voor de babybox. Deze heeft een dikte van 6 cm en blijft goed op zijn plaats liggen. Dankzij de compacte hoogte ook gemakkelijk mee te nemen: ideaal voor op vakantie of bij de oppas. Dit polyester matras heeft een zachte vulling van foam. De matrashoes is niet afneembaar, daarom is het aan te raden om gebruik te maken van een boxkleed.

Bekijk het Bebies First matras

Boxmatras schoonmaken

Is het boxmatras vies geworden? Een ongeluk zit in een klein hoekje. Denk maar aan spugen of doorlekken (luier). Een matras met afneembare hoes is gemakkelijk schoon te maken. Wat doe je wanneer de hoes van het matras niet afneembaar is? Vlekken op het matras verwijder je zo:

  • Verwijder de vlek met een vlekkenmiddel en harde borstel. Kijk wel even op het label van het matras of een vlekkenmiddel wel het geschikte product is.
  • Zout trekt vlekken uit het matras. Strooi keukenzout over de nog vochtige vlek. Laat het intrekken en zuig het zout met een stofzuiger op.
  • Maak het matras nooit te nat: het duurt niet alleen lang voordat dit weer droog is, ook kan het matras gaan schimmelen.

Gebruik je de babybox voor een volgend kind? Schaf bij voorkeur dan een nieuw boxmatras aan. Het oude matras kun je prima gebruiken op het vakantieadres of incidenteel bij de oppas. Heb je een hond of kat, dan is het oude matras ook geschikt als ligbed voor je huisdier.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique