Lupus oorzaken, symptomen en behandeling

Lupus is een auto-immuunziekte. Het kenmerkt zich onder andere door neurologische klachten, gewrichtsontsteking en moeheid. Er zijn drie vormen van lupus, die alle drie niet besmettelijk zijn. Lees meer over de lupus oorzaken, symptomen en behandeling.

Oorzaak van lupus

Lupus is een ziekte die ook wel lupus erythematodes wordt genoemd. Het gaat hier om een auto-immuunziekte. Hierbij is het afweersysteem ontregeld en valt de eigen lichaamscellen aan. De oorzaak kan bij medicijngebruik liggen.

Daarnaast kunnen hormonen of stress de oorzaak zijn. In andere gevallen zijn het infecties die lupus veroorzaken. Bij sommige mensen speelt zonlicht een indirecte rol. Is lupus erfelijk? Ja, dit kan erfelijk zijn. Het wordt vaker gezien binnen bepaalde families.

Symptomen van lupus

Herken de lupus ziekte symptomen. De volgende symptomen horen in ieder geval bij lupus erythematodes:

  • Vermoeidheid
  • Koorts
  • Gewrichtspijn en gewrichtsontsteking
  • Fenomeen van Raynaud
  • Nierontsteking
  • Huidafwijkingen
  • Hartafwijkingen
  • Longafwijkingen
  • Trombose
  • Gewichtsverlies

Andere veelvoorkomende lupus symptomen zijn een droog gevoel in de ogen, zweren in de mond, hangerig en overgevoeligheid voor zonlicht.

Niet iedereen vertoont dezelfde lupus symptomen. Vaak is er sprake van actieve perioden die afgewisseld worden met een inactieve periode. De symptomen kunnen tijdens een actieve periode zeer duidelijk aanwezig zijn. Een actieve periode wordt ook wel een opvlamming genoemd.

De nieren

Lupus ziekte & nieren, hoe zit het hiermee? Doordat het immuunsysteem zich tegen de eigen lichaamscellen keert, kan er nierschade ontstaan. Bij nierschade treden er symptomen op als aderverkalking, diabetes, overgewicht en een hoge bloeddruk. Deze klachten ontstaan vaak wanneer de nieren sterk achteruit zijn gegaan. Hierdoor worden de symptomen pas later ontdekt.

Lupus anticoagulans

Bij deze ziekte worden antistoffen gevonden. Lupus anticoagulans is een van deze antistoffen. Bij de aanwezigheid van lupus anticoagulans is er een hogere kans op het ontstaan van trombose. De antistoffen veroorzaken het antifosfolipidensyndroom, een stollingsneiging die vaker voorkomt bij lupuspatiënten.

Acute cutane lupus erythematodes

Deze vorm wordt afgekort met ACLE. De eerste symptomen zijn een rode vlindervormige verkleuring in het gezicht. Opvallend is dat de roodheid verdwijnt wanneer op de plek wordt gedrukt. Zonlicht en zonnebank verergeren de klachten. Acute cutane lupus erythematodes is niet besmettelijk.

Subacuut cutane lupus erythematodes

De tweede vorm van deze ziekte wordt afgekort met SCLE. Hierbij kunnen verschillende symptomen ontstaan. Er ontstaat een rode, schilferende en verdikte plek op de huid. Deze is scherp begrensd of zichtbaar als rode ringen. Zonlicht verergert de klachten.

Chronische cutane lupus erythematodes

De chronische vorm wordt ook wel discoïde lupus erythematodes genoemd. Deze ziekte wordt afgekort met CCLE of DLE. Er ontstaan ovale rode en schilferige vlekken op de huid. Opvallend is dat de plekken voornamelijk in het gezicht en op de behaarde hoofdhuid voorkomen.

Lupus ziekte dodelijk

Is de ziekte lupus dodelijk? De ziekte kan dodelijk zijn. Dit betekent niet dat iedereen hier direct aan sterft. De afgelopen eeuw is de behandeling van deze aandoening sterk verbeterd. Dit heeft de levensverwachting verlengd.

Lupus levensverwachting

Sinds het jaar 1950 is de levensverwachting van lupuspatiënten snel gestegen. Dit heeft te maken met het medicijn Prednison, dat in 1950 op de markt kwam. Prednison wordt ingezet bij de behandeling van lupus.

Wie voor het jaar 1950 de diagnose lupus kreeg, had een kans van 20% om 5 jaar later nog te leven. In de jaren ‘70 was deze kans gestegen tot ruim 80%.

Wie tegenwoordig de diagnose lupus krijgt, heeft 95% kans om na 5 jaar nog in leven te zijn. Een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de vorige eeuw. De overlevingskans na 10 jaar ligt op 90%. Eigenlijk betekent dit dat lupuspatiënten net zoveel overlevingskansen hebben als gezonde mensen. Iedereen heeft gemiddeld 90% kans om over 10 jaar nog te leven.

Voorkomen van lupus

Is deze ziekte te voorkomen? Het gaat hierbij om een auto-immuunziekte. Erfelijkheid speelt mogelijk een rol. Deze ziekte is niet te voorkomen. Bij klachten is het wel belangrijk om zonlicht zoveel mogelijk te vermijden. Hiermee voorkom je verergering van huidklachten.

Behandeling en herstel

Hoe ziet de behandeling van lupus eruit? Lupus erythematodes is niet te genezen. Behandeling richt zich op het verminderen van de klachten. Er zijn verschillende behandelmethoden. Het eerste is behandeling met medicijnen. Er kan gekozen worden voor ontstekingsremmende pijnstillers. Dit zijn bijvoorbeeld ibuprofen of Naproxen.

Deze medicijnen zorgen ervoor dat pijnklachten afnemen. Bij lichte pijn zal eerst paracetamol worden voorgeschreven. Bij ernstige gewrichtsklachten schrijft de arts andere medicijnen voor. Dit zijn bijvoorbeeld Prednison of methotrexaat. Dankzij deze medicijnen neemt de ontsteking en dus de pijnklachten af.

Bekijk pijnstillers

Huidklachten bij lupus

Soms krijgt een lupuspatiënt te maken met het syndroom of fenomeen van Raynaud. Dit is zichtbaar door een pijnlijke paarsrode verkleuring aan de vingers en tenen. Bloedvatverwijdende medicijnen verminderen de klachten.

Huidklachten komen veel voor bij deze ziekte. In dit geval wordt een corticosteroïdezalf voorgeschreven. Dit is een medicijn dat sterk lijkt op hormonen die door de bijnierschors worden aangemaakt. Corticosteroïden werken ontstekingsremmend en verminderen huidklachten.

Werken medicijnen onvoldoende? In dit geval zal de reumatoloog bekijken of een andere behandeling mogelijk is. Sommige lupuspatiënten kijken uit naar een alternatieve behandeling. Vraag vooraf informatie bij de zorgverzekeraar. Niet alle alternatieve behandelingen worden vergoed.

Meer informatie over lupus

Wil je meer informatie of graag met anderen over deze ziekte praten? Online vind je een lupus forum. Bij welk forum aanmelden? Op reumafonds.nl vind je lotgenoten die te maken hebben met deze auto-immuunziekte.

Daarnaast kun je terecht op fora zoals het Viva forum of Fok forum. Ook op het NVN forum vind je diverse topics, zoek onder de categorie nierziekte. Ziekenhuis.nl is een ander forum waar lotgenoten elkaar tegenkomen.

Lupus hond

Het is een feit dat lupus erythematosus ook bij honden voor komt, de symptomen zijn bijna hetzelfde als bij mensen. Door de pijnlijke gewrichten gaat de hond mank lopen. Er ontstaat vermoeidheid, verlies van uithoudingsvermogen en een slechte eetlust.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique