Lipscrub maken – gewoon zelf doen

Zelf een lipscrub maken is voordelig en je bepaalt de ingrediënten. Zo weet je precies wat er in jouw lipscrub zit. Nog een voordeel is dat je gebruik maakt van natuurlijke ingrediënten. Waarschijnlijk heb je veel van deze producten al in huis! Bekijk hoe zelf een lipscrub maken werkt.

Het nut van een lipscrub

Waarom een lipscrub maken? Omdat je lippen regelmatige verzorging nodig hebben. Vooral in de droge wintermaanden kunnen de lippen wel wat extra aandacht gebruiken. Heb je vaker last van velletjes op je lippen, barsten of kloven? Dan is het zeker aan te raden om gebruik te maken van een lipscrub.

Zelf lipscrub maken

Natuurlijk kun je voor een kant en klare lipscrub gaan. Deze koop je bij de drogist, bijvoorbeeld bij het Kruidvat of de Etos. Helaas zitten hier ook veel stoffen in waar je overgevoelig op kunt reageren. Of die misschien toch minder goed zijn voor de verzorging van de lippen.

Zelf een lipscrub maken is niet alleen voordeliger maar ook nog eens ontzettend leuk om te doen. Wist je trouwens dat dit ook een leuke activiteit tijdens een kinderfeestje of meidenmiddag is? Probeer het zeker eens uit! Laten we snel zelf een lipscrub maken. Hieronder lees je hoe je dit doet.

Kies je ingrediënten

Voor het maken van een lipscrub heb je in ieder geval suiker nodig: dit zorgt voor het schurend effect. Daarnaast zit er vaak amandelolie, olijfolie of honing in de lipscrub verwerkt. Sommigen voegen er wat extra’s zoals kaneel of cayennepeper aan toe. Dit zorgt voor vollere lippen. Bekijk de beste lipscrub recepten en kies aan de hand hiervan je ingrediënten.

Lipscrub maken zonder olijfolie

Het eerste recept bestaat uit lipscrub maken zonder olijfolie. Dit komt omdat veel recepten juist wél olijfolie bevatten. Misschien vind je olijfolie niet prettig, vervelend aanvoelen of ben je er overgevoelig voor.

Dit heb je nodig voor lipscrub zonder olijfolie:

  • 1 theelepel margarine
  • 1 theelepel amandelolie
  • 2 theelepels suiker

Laat de margarine zacht worden. Dit doe je bijvoorbeeld door hem even op het aanrecht te laten staan. Let op, de margarine moet natuurlijk niet gaan smelten. Meng de ingrediënten goed door elkaar. Je hebt nu een eetbare lipscrub zonder olijfolie.

Masseer dit over de boven- en onderlip. Hierbij is het belangrijk dat de suiker in de lipscrub loszittende velletjes verwijdert. Spoel daarna de lipscrub met lauw water af. Je kunt deze lipscrub eventueel in de koelkast bewaren, doe dit niet langer dan drie dagen. Wanneer je de lipscrub weer wilt gebruiken moet je deze eerst wat opwarmen.

Lipscrub met honing en suiker

Een lipscrub maken met honing en suiker? Dit is altijd een goed idee. Honing heeft namelijk een antibacteriële en verzorgende werking op de lippen. Ideaal wanneer je vaak last hebt van droge lippen, kloofjes of misschien wel loshangende velletjes. Suiker in lipscrub heeft het bekende schurende effect, dit mag dus zeker niet ontbreken.

Recept lipscrub met honing en suiker:

  • 1 theelepel olijfolie of amandelolie
  • 1 theelepel honing
  • 2 theelepels suiker

In dit recept zit geen margarine, hierdoor hoef je de ingrediënten ook niet te laten smelten. Meng bovenstaande ingrediënten goed door elkaar. Gebruik de lipscrub met honing en suiker direct. Je kunt hem eventueel bewaren, dit hoeft niet in de koeling. Bewaar deze zelfgemaakte lipscrub niet langer dan 5 dagen (buiten de koeling) tot 10 dagen (in de koeling).

Recept lipscrub met kokosolie

Zoals je ziet bevat elke zelfgemaakte lipscrub olijfolie of amandelolie. Wist je dat je ook lipscrub met kokosolie kunt maken? Het voordeel van kokosolie is dat het een verzorgende werking heeft en ook nog eens lekker smaakt. Hoe je lipscrub met kokosolie maakt hangt er een beetje vanaf of je vloeibare of vaste kokosolie gebruikt. Gaat het om de vaste vorm dan moet je dit eerst opwarmen in de magnetron of au-bain-marie (schaaltje in een pannetje heet water plaatsen).

Dit heb je nodig voor lipscrub met kokosolie:

  • 2 theelepels kokosolie
  • 2 theelepels suiker

Meng deze twee ingrediënten door elkaar en kijk eens aan: je lipscrub met kokosolie is klaar voor gebruik. Zo eenvoudig is het om zelf lipscrub te maken.

Ook leuk: scrub met een kleurtje

Een heel leuk idee voor een kinderfeestje of omdat je ervan houdt: lipscrub met een kleurtje. Hiervoor gebruik je een van bovenstaande recepten. Om kleur aan de lipscrub toe te voegen kun je denken aan bietenpoeder, koffiepoeder of een levensmiddelenkleurstof. Dit laatste is op de bakafdeling van de supermarkt verkrijgbaar.

Denk ook eens aan het toevoegen van kurkuma, kerrie of paprika. In poedervorm dan, dit kleurt de lipscrub ook. Bovendien hebben bepaalde kruiden en specerijen een extra werking. Kies dan bij voorkeur voor kurkuma (geelwortel) of kaneel.

Gebruik je honing in je zelfgemaakte lipscrub? Honing heeft een gele kleur en kan hierdoor het resultaat beïnvloeden.

Lipscrub maken met een smaakje

Je wil je lippen verzorgen maar een lipscrub moet ook een lekker smaakje hebben. Geen probleem, je voegt dan gewoon een etherische olie aan de lipscrub toe. Denk hierbij aan kruidnagel, vanille of sinaasappel. Etherische oliën vind je bij de drogisterij of in de betere supermarkt. Je kunt het natuurlijk ook gewoon online bestellen.

Bekijk etherische oliën

Tip: bestel eens een pakket met verschillende etherische oliën. Zo kun je regelmatig afwisselen en heb je altijd een lipscrub met een andere smaak. Overigens is ook dit een leuk idee tijdens een feestje: zelf lipscrub maken met een kleurtje of een smaakje.

Lipscrub kopen

Vind je het te veel werk om een lipscrub te maken en koop je deze liever kant-en-klare? Voor een lipscrub betaal je ongeveer € 8-€ 14. Voordeel van een kant en klare lipscrub is dat deze veel langer houdbaar is.

Naar de kant-en-klare lipscrub’s

Mocht je nog vragen of zelf ideeën hebben voor het maken van een lipscrub, volg @blijgezond.nl op Instagram.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique