Lijkt net of baby stikt – verstikking en verslikking

Het lijkt net of baby stikt. Is dit ernstig en welke oorzaak heeft dit? Verstikking een verslikking komt vaker voor bij reflux, slijm in de keel of andere aandoeningen. Herken de symptomen zoals kokhalzen of naar adem happen, en wat je moet doen wanneer dit gebeurt.

Verschil tussen verslikking en verstikking

Er is een duidelijk verschil tussen verslikking en verstikking:

 • Verslikking: eten of drinken komt in de luchtpijp terecht
 • Verstikking: ernstige belemmering van de ademhaling

Wanneer een baby of kind zich verslikt, zal het huilen en heftig hoesten. Tussen het hoesten door kan het kind diep inademen, ook is het volledig bij bewustzijn. Bij verstikken ontstaat er benauwdheid, het kind kan niet huilen en beperkt hoesten, het bewustzijn is verminderd en het gelaat kleurt blauw. Verstikken kan diverse oorzaken hebben, zoals een voorwerp in de mond of keel.

Het lijkt net of baby stikt – oorzaken

Soms lijkt het alsof een baby stikt. Dit kan diverse oorzaken hebben. Bij verslikken komt voedsel of speeksel in de luchtpijp terecht. Soms gaat het hier echter om een voorwerp, bijvoorbeeld een kraaltje. Hoe ontstaat verslikken?

Het strottenklepje achter in de keel heeft een belangrijke functie. Tijdens het eten en drinken (slikken) sluit het de luchtpijp af. Wanneer het strottenklepje niet goed werkt, komt voedsel of vloeistof niet in de slokdarm maar in de luchtpijp terecht. Dit wordt vaak veroorzaakt door te snel eten, maar ook lachen of praten (huilen) tijdens het eten. Een van de grootste veroorzakers bij baby’s is reflux. Hierbij stroomt de maaginhoud terug de slokdarm in, met soms verslikken als gevolg.

Verstikking is ernstiger dan verslikking. Hierbij wordt de toegang van luchtwegen afgesloten. Dit ontstaat vaak als gevolg van een vreemd voorwerp in de luchtpijp. Ook vocht in de longen en gifgassen kunnen verstikking veroorzaken.

Baby stikt: symptomen

Het is niet altijd eenvoudig om verslikking en verstikking van elkaar te onderscheiden. Wanneer een baby zich verslikt, zal het huilen en hoesten. Het is bij bewustzijn en kan diep ademhalen. Verslikken kan wel overgaan in verstikken. Dit kan gepaard gaan met de volgende symptomen:

 • Kokhalzen
 • Hoesten
 • Piepende ademhaling
 • Stikkend geluid
 • Benauwdheid
 • Rode of blauwe huid (in gezicht) hebben
 • Bewusteloos

Kokhalzen en hoesten komt voornamelijk bij verslikken voor, maar kan overgaan in stikken.

Kan een baby stikken in slaap?

Het lijkt net of baby stikt, iets dat vooral overdag voorkomt. Dit heeft te maken met voeding of eventueel reflux. Kan een baby stikken in slaap? Het komt vrij weinig voor, maar blijft wel altijd een risico. Daarom is het belangrijk om bij een baby met reflux gebruik te maken van een anti reflux bedje. Dit is een bed dat onder een steile hoek omhoog staat. Met behulp van een speciaal kussentje wordt baby in een rechte positie gehouden. Het anti refluxbed mag alleen op doktersvoorschrift worden gebruikt.

In alle andere gevallen is er het baby reflux kussen of de speciale baby bed blocks. Deze zorgen ervoor dat baby met het hoofdje hoger ligt, wat het terugstromen van maaginhoud minimaliseert.

Bekijk het baby reflux kussen

Naar de baby bed blocks

Dan is er ook nog het PERICLES Co-sleeper “Co-dodo” wiegje. Dit is verstelbaar in 4 hoogtes, heeft een schommelfunctie en kan aan één kant hoger gezet worden. Toepasbaar voor baby’s met reflux.

Bekijk het PERICLES Co-sleeper “Co-dodo” wiegje

Dit soort hulpmiddelen mag er nooit toe leiden dat het kind zo hoog ligt, dat het wegschuift of wegrolt.

Wat te doen bij verslikking

Wanneer baby zeg verslikt, hoef je geen actie te ondernemen. Laat baby hoesten. Klop of sla niet op het ruggetje, hierdoor kan de hoestprikkel afnemen. Geef het kind niks te drinken en wacht af. Het is bij verslikking wel belangrijk om bij het kindje te blijven. Een verslikking kan namelijk overgaan in verstikking.

Eerste hulp bij verstikking

Een baby die hoest, kan ademhalen. In dit geval is er nog geen sprake van verstikking. Zodra baby stopt met hoest, het benauwd krijgt en een piepende ademhaling vertoont, spreken we van verstikking. Baby loopt rood of blauw aan en kan bewusteloos raken. Wat moet je doen?

Wacht enkele seconden af. Wanneer verstikking bij baby plots optreedt, kan dit binnen enkele seconden veranderen. Gebeurt dit niet, verleen dan Eerste Hulp:

 • Leg de baby in buikligging op je onderarm
 • Pak de kaaklijn van het kind vast (niet naar de keel grijpen)
 • Zorg dat je baby met het hoofd iets naar beneden hangt
 • Sla met de muis van de hand 5 keer tussen de schouderbladen van het kind
 • Probeer hierbij de lucht naar boven te drukken

Lukt dit niet, leg baby dan op de rug en pas borstcompressie toe. Hierbij herhaal je bovenstaande stappen, maar dan aan de voorkant van het kind. Raakt baby bewusteloos, dan moet het gereanimeerd worden. Dit bestaat uit mond-op-mond beademing en borstcompressie. Ondertussen waarschuwt iemand de hulpdiensten.

Komt het vaak voor dat het net lijkt of baby stikt? Laat het nakijken door een kinderarts. Mogelijk is er sprake van reflux, of zijn er andere problemen.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique