Een lichtallergie, je noemt dit ook wel Chronische Polymorfe Licht Dermatose. Mensen die in ernstige mate allergisch zijn voor (zon) licht hebben bijna geen sociaal leven meer. Wat is er precies aan de hand? Bij een lichtallergie ben je overgevoelig voor licht waar UVA- en UVB-straling inzit. Dit moet je niet verwarren met een zonneallergie. De symptomen variëren van alleen wat bultjes tot een zwelling.
Wat is Chronische Polymorfe Licht Dermatose?
Afgekort CLPD, maar wat een moeilijke benaming! Je mag het ook gewoon een lichtallergie noemen. Het gaat hier om overgevoeligheid voor zonlicht en gewoon licht. Eigenlijk al het licht waarin ook UVA en UVB-straling zit. De huid reageert overgevoelig en allergisch op de ultraviolette straling van (zon)licht.
De allergie is best wel ernstig want ook bij bewolkt weer en in de wintermaanden ontstaan er allergische reacties. Zelfs bij de kleinste hoeveelheid blootstelling aan licht.
De oorzaken: zo ontstaat het
De oorzaak van een lichtallergie is wisselend. Het komt meer bij volwassenen dan bij kinderen voor. Daarnaast zijn de meeste patiënten mannelijk.
De oorzaak is vaak niet bekend. Wel zijn er bepaalde verzorgingsproducten, cosmetica en geneesmiddelen die voor een lichtallergie kunnen zorgen. Dit geldt ook voor contact met sommige plantensoorten.
Lees ook lichtallergie EPP
Symptomen lichtallergie
Het verschil tussen lichtallergie en een gewone zonneallergie is dat de zonneallergie maar tijdelijk is en weer vanzelf verdwijnt. Een lichtallergie zal altijd blijven bestaan. Sommige patiënten vertonen alleen jeukende bultjes, andere krijgen weer een knalrode huid die ook opzwelt. Bij sommige patiënten is het zelfs zo ernstig dat ze het hele jaar door in het donker moeten leven en hun ramen moeten afdekken tegen zonlicht.
Symptomen lichtallergie:
- Bultjes of blaasjes op de huid
- Huidschilfers
- Roodheid
- Zwelling
- Jeuk
De symptomen treden op na blootstelling aan licht. Meestal na een half uur maar de symptomen kunnen ook pas na enkele uren optreden.
Een diagnose stellen
Hoe weet je of je een lichtallergie hebt? Ten eerste aan de hand van bovenstaande symptomen. Hiermee ga je naar de huisarts. Aan de hand van het verhaal van de patiënt en het bekijken van de huiduitslag kan de arts bepalen of het om een zonneallergie of lichtallergie gaat.
Opvallend is dat een lichtallergie vaker voorkomt bij mensen die altijd al een gevoelige huid hadden. De arts kijkt dus ook naar de medische geschiedenis.
Behandeling lichtallergie (CPLD) – lichttherapie
Bij een lichtallergie is het belangrijk om de huid langzaam te laten wennen aan licht. Dit kan met een gelaatsbruiner en is echt secondewerk. De patiënt staat een paar seconden voor de bruiner op een paar meter afstand. Zodra er een allergische reactie optreedt, doet de patiënt een stapje terug. Dit betekent de volgende keer 1 seconde minder lang voor de bruiner blijven staan.
Als er geen reactie optreedt dan een stapje naar voren doen of 1 seconde langer. Je merkt, dit is een precies werkje. Deze vorm van lichttherapie kan maanden tot jaren gaan duren, waarbij de huid echt heel langzaam moet wennen aan het licht.
Een lichttherapiebehandeling vindt vaak op een speciale afdeling in het ziekenhuis plaats. Maar er zijn ook patiënten die thuis aan de slag gaan. Hierbij maak je gebruik van een rood licht therapielamp. Dit bevat geen UVA-, UVB- en infrarood licht. Hierdoor wordt de lamp effectief ingezet bij lichttherapie.
Voor een goede lichttherapielamp betaal je rond de € 200. Je hebt ook kleinere lampen voor ongeveer € 25, deze zijn wat minder effectief.
De kans op genezing
Middels lichttherapie kunnen veel patiënten met de tijd langer in licht doorbrengen (daglicht, zonlicht of kunstlicht). Houd er echter rekening mee dat je nooit helemaal van een lichtallergie geneest. Het is daarom belangrijk om de lichttherapie door te blijven zetten.
Lichtallergie en invloed op het sociale leven
Niet naar buiten kunnen als gevolg van een lichtallergie. Je kunt je voorstellen dat dit een grote druk legt op het sociale leven. Je kunt bijvoorbeeld niet werken, uit eten, met vrienden op stap of iets anders doen.
Sommige patiënten kunnen wel naar buiten wanneer het helemaal donker is. Verlichting van straatlantaarns is vaak zo zwak dat dit niet direct klachten geeft. Maar het kan natuurlijk wel, dat is helemaal afhankelijk van de ernst van de lichtallergie.
Het probleem is dat weinig mensen begrip hebben voor iemand met een lichtallergie. Ze denken vaak dat de patiënt overdrijft. Of dat het allemaal wel meevalt. Veel vrienden willen uiteindelijk bij de patiënt niet meer op bezoek gaan. Ook durft de patiënt vaak niet naar buiten. Alleen al uit angst dat er weer een allergische reactie optreedt. Het is daarom belangrijk om je omgeving goed te informeren over een lichtallergie.
Lotgenoten chronische polymorfe lichtdermatose
Wil je in contact komen met andere patiënten met een lichtallergie? In Nederland is er de vereniging ‘ons licht’. Hier tref je lotgenoten aan. Ook zijn er diverse fora waarop lotgenoten met elkaar in contact kunnen komen. Kijk ook eens op Facebook groepen, mogelijk kom je hier ook lotgenoten tegen.
Omdat de ziekte niet zo bekend is, zal het vaak moeilijk zijn om met anderen erover te praten. De meeste mensen weten immers wel wat een zonneallergie is, maar hebben nog nooit van een lichtallergie gehoord. En laten we eerlijk zijn, een lichtallergie is toch echt wat anders dan een zonneallergie. Leg dat anderen maar eens uit.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique