Larven in huis: onhygiënisch!

Last van larven in huis? Dit veroorzaakt niet alleen een overlast maar is ook ontzettend onhygiënisch. De kans is namelijk groot dat er vliegen, muggen of andere insecten aanwezig zijn. Deze zorgen voor verontreiniging en het verspreiden van ziekten. Pak daarom larven in huis zo snel mogelijk aan.

Dit zijn larven

Bij larven in huis moet je allereerst weten wat larven zijn. Een larve is de eerste levensfase van een insect dat er als volwassen exemplaar heel anders uitziet. Overigens komen larven ook bij kikkers, salamanders en sommige vissoorten voor. Bij larven in huis zal het om larven van insecten gaan.

Onder de larven vallen ook de pootloze maden van vliegen. Maden kun je makkelijk verwarren met andere larven zoals keverlarven.

Larven in huis – de oorzaak

Niemand zit te wachten op een grote hoeveelheid larven in huis. Ook maden in huis zijn een veelvoorkomend probleem. Voordat je larven gaat bestrijden is het belangrijk om naar de oorzaak te zoeken. Zo kun je een volgende keer voorkomen dat er weer nieuwe larven of maden in huis komen.

De larven van vliegen oftewel maden voeden zich met organisch afval. Ligt er een dode muis of iets van voedselresten achter de keukenkastjes dan is de kans groot dat je last krijgt van maden in huis.

Muggenlarven eten watervlooien of plankton. Daarom komen volwassen muggen op stilstaand water af. Die emmer gevuld met water die al een tijd naast de achterdeur staat kan dus voor een muggenplaag zorgen.

Larven van kevers eten voornamelijk kleine prooien. Deze tref je zelden in huis aan. Maar larven van motten eten alles wat ze tegengekomen zoals gedroogd fruit, vogelzaad, chocolade, snoep en cornflakes. Zie je vooral in de avonduren motten door je huis vliegen dan heb je waarschijnlijk ook last van larven in huis. Soms zie je larven tegen het plafond zitten.

Onhygiënisch voor de mens

Vliegen kunnen meer dan 100 verschillende ziekten overdragen op mensen, huisdieren en kamerplanten. Bekende ziekten die huisvliegen overdragen zijn tyfus, tuberculose en lepra. Gelukkig komen veel van deze ziekten in Nederland niet tot zelden voor.

Toch zijn vliegen ontzettend onhygiënisch. Het ene moment zitten ze op een karkas of op uitwerpselen, het andere moment landen ze op je boterham.  Maden in huis staan dan ook garant voor het uitkomen van volwassen vliegen met een hoop onhygiënische toestanden.

Larven in huis en met name die van motten vind je in je voedsel terug. Heb je vogelvoer of konijnenvoer ergens staan? Kijk maar eens of hier larven inzitten. Duik ook eens in de doos cornflakes of in die zak chips. Voordat je het weet eet je gezellig wat larven op.

Larven in huis bestrijden

Wil je larven in huis bestrijden dan begin je bij de bron van alle ellende: de volwassen insecten. Zorg ervoor dat je deze geen reden heeft om binnenshuis eitjes te leggen. Verwijder regelmatig alle voedselresten, vooral achter de prullenbak of de keukenkastjes.

In de warme zomermaanden is het aan te raden om de prullenbak om de aantal dagen leeg te maken. Gebruik vuilniszakken en doe die afgesloten in de container die buiten staat. Plaats deze container uiteraard niet direct naast een deur of raam.

Zorg dat voedsel goed is afgesloten. De larven van motten kunnen zich door papier en karton heen bijten. Bewaar daarom alles in kunststof bakjes met een deksel. Een verpakking van dik plastic voldoet vaak ook.

Middelen om de larven te doden

Er zijn wat huismiddeltjes waarmee je larven en maden kunt doden. Zo kunnen maden slecht tegen uitdroging. Wanneer je zout over de maden strooit dan drogen ze uit en sterven ze.

Een takje klimop in de vuilnisbak voorkomt dat je hier larven en maden in krijgt. Je kunt ook met een luchtververser met lavendel op de larven spuiten. Grote kans dat ze dit niet overleven of verdwijnen.

Tref je ergens voedselresten met larven aan? Gooi de voedselresten in een container en giet hier kokend water overheen. Veeg vervolgens de achtergebleven larven met blik en veger op. Let op dat je larven niet met de stofzuiger opzuigt: ze kunnen zomaar weer naar buiten kruipen.

Een vliegenlamp tegen vliegen, muggen en andere insecten

Voorkom dat je larven in huis krijgt, dit is ontzettend onhygiënisch. Met een beetje pech kun je hier ziek van worden. Een vliegenlamp werkt heel goed tegen volwassen vliegen, muggen en andere vliegende insecten. Deze vliegenlamp werkt met UV-lampen, dit licht trekt insecten aan. Wanneer de insecten in de buurt van de lamp komen raken ze het hoogspanningsrooster aan.

Hierdoor worden insecten geëlektrocuteerd. De dode insecten vallen in een opvangbak. Een vlieglamp is zeker aan te raden wanneer je veel last hebt van insecten en larven binnenshuis. Je pakt er niet de larven zelf mee aan maar voorkomt dat er nieuwe larven ontstaan.

Bekijk de UV-vliegenlamp

Insectenspray tegen larven en maden

Een insectspray is een chemisch middel dat volwassen insecten en larven doodt. Het wordt eigenlijk verkocht als spray tegen vlooien, bedoeld om de woning vrij van vlooien en vlooienlarven te maken. Het middel is echter zo sterk dat het ook afrekent met alle overige insecten en larven.

Voordat je dit middel gebruikt is het belangrijk om huisdieren uit de ruimte te verwijderen. Schakel een eventuele aquariumpomp uit en dek het aquarium met een doek af. Spray de ruimte goed in en verlaat de kamer. Na een uur goed ventileren. Zeer effectief tegen vlooien, teken, insecten en larven.

Naar omgevingspray

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique