Kurkuma masker maken en gebruiken

Een kurkuma masker werkt heel goed tegen onzuiverheden en acne op de gezichtshuid. Deze geelwortel is namelijk ontzettend gezond voor je lichaam, hier hoort de huid bij. Met een kurkumamasker verzorg je de huid van buitenaf. Zelf een kurkuma masker maken? Bekijk onderstaand recept. Lees ook de tips voor het gebruik van het masker.

De eigenschappen van kurkuma

Kurkuma staat ook wel bekend als geelwortel. Deze specerij wordt al jarenlang als superfood gezien. Logisch want het heeft verschillende gezondheidsvoordelen. Zo zou kurkuma heel goed werken ter ondersteuning bij het afvallen, is het ontstekingsremmende aan werkt het als natuurlijke pijnstiller.

Het is echter niet te zeggen wat de individuele effecten zijn: dit is voor iedereen anders. Wat doet een kurkuma masker? Hiermee verzorg je de huid van buitenaf. Ontdek snel de voordelen van een kurkuma masker.

Voordelen kurkuma masker

Heb je wel eens een kurkuma masker geprobeerd? Ja, kurkuma en huidverzorging gaan namelijk heel goed samen. Het heeft een kalmerende werking op de huid. Bovendien is het een belangrijk antioxidant en houdt hiermee de huid gezond. Het gevolg: een stralende en zachte huid. Ideaal wanneer je last hebt van acne of puistjes maar ook van oneffenheden.

Heeft een kurkuma masker ook nadelen? Natuurlijk, je kunt hier namelijk overgevoelig op reageren. Dit merk je door roodheid en irritatie. Gebruik je een kurkuma masker aan begint je huid hierna de jeuk en, ziet het er ooit uit of voelt het geïrriteerd aan? Dan kun je de volgende keer beter iets anders gebruiken.

Zelf kurkuma masker maken

Het is helemaal niet moeilijk om zelf een kurkuma masker te maken. Je hebt hier in ieder geval kurkuma oftewel geelwortel voor nodig. Bij voorkeur ga je voor de verse geelwortel. Deze is verkrijgbaar bij de betere supermarkt of groentezaak. Ook bij de Turkse of Indische supermarkt vind je de geelwortel.

Kun je niet aan verse geelwortel komen dan gebruik je kurkuma poeder. Dit is vrijwel overal verkrijgbaar, kijk goed bij de kruiden en specerijen. Het is echter aan te bevelen om toch op zoek te gaan naar verse kurkuma, simpelweg omdat deze een grotere kracht heeft. Of gebruik alleen de allerbeste kurkumapoeder.

Naar kurkuma poeder

Zo maak je het masker

Wat heb je nog meer voor een kurkuma masker nodig? De basis ingrediënten bestaan uit kurkuma, yoghurt en honing. Dit heb je nodig:

  • één eetlepel kurkuma
  • één eetlepel honing
  • één eetlepel yoghurt

Ga wel voor normale yoghurt of Griekse het liefst yoghurt met probiotica. Gebruik in ieder geval geen vruchtenyoghurt.

Mijn bovenstaande ingrediënten goed door elkaar. Belangrijk om te weten: maak het kurkuma masker vlak voordat je het gebruikt, niet enkele uren van tevoren. Hoe verser hoe beter. De stoffen verliezen namelijk na een paar uur hun werkzaamheid.

Kurkuma masker gebruiken

Nu komt het erop aan: het kurkuma masker op de huid aanbrengen. Wanneer je alle ingrediënten goed door elkaar hebt gemengd ontstaat er een soort papje. Dit papje kan door de honing plakkerig aanvoelen, maar dat is alleen maar goed. Zo weet je zeker dat het masker ook goed blijft zitten en niet van de huid afdruipt.

Breng het kurkuma masker goed verdeeld over de gezichtshuid aan. Zorg dat het spul niet in de ogen, de neus of de mond komt. Overigens is alles eetbaar, daar zal het niet aan liggen. Maar de neusslijmvliezen en de ogen zijn gevoelig en kunnen hierdoor rood worden of gaan prikken.

Heb je een erg gevoelige huid rondom de ogen? Breng op de gevoeligste delen wat vaseline aan, zo voorkom je dat het kurkuma masker met het stukje huid in aanraking komt. Doe dit ook bij open wondjes.

Hoe lang moet het masker intrekken?

Laat het kurkuma masker gedurende 20-30 minuten intrekken. Het is aan te raden om lekker ontspannen te gaan liggen. Geniet van de rust en ontspanning maar natuurlijk ook wat het masker met je huid doet. Tip: zet een lekker muziekje op, zo vergeet je helemaal de tijd. Voor een optimaal effect laat je het masker wat langer intrekken, bijvoorbeeld 45 minuten. Dit is echter geen vereiste.

Verwijder na afloop het masker. Veeg eerst het grootste gedeelte met een tissue of washandje weg. Gebruik lauwwarm water om de rest weg te spoelen.

Zo vaak gebruik je een kurkuma masker

Voor de optimale verzorging van je huid is het aan te raden om wekelijks een kurkuma masker te maken en aan te brengen. Zo geef je jouw huid alle aandacht die het nodig heeft (en verdient).

Wist je trouwens dat je na afloop van het masker ook nog een verzorgende gezichtscrème kunt aanbrengen? Hiermee geef je jouw huid de finish touch. Kies in dit geval wel voor een goede gezichtscrème, geen goedkoop product.

Bekijk de beste gezichtscrème

Vergeet niet te genieten van je zijdezachte huid.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique