Krakende knie bij traplopen

Iedereen heeft het wel eens: een krakende knie bij traplopen. Maar wanneer dit heel vaak voorkomt dan is er misschien iets aan de hand. Het kan om artrose oftewel slijtage gaan maar ook een andere oorzaak hebben. Maak je niet gelijk druk want veel oorzaken zijn onschuldig.

Dit merk je van krakende knieën

Bij een krakende knie of beide krakende knieën merk je een schurend gevoel op. Het lijkt alsof de botuiteinden of het kniegewricht langs elkaar heen schuurt. Soms lijkt het alsof je iets voelt verschuiven. Maar het kan ook dat je niks voelt en alleen de knie hoort kraken.

Krakende knieën doen in principe geen pijn, tenzij er sprake is van een ernstige aandoening.

Wanneer je een krakende knie bij traplopen hebt

Mensen met een krakende knie merken dit vooral bij het hurken of door de knieën buigen.  Een krakende knie bij traplopen komt ook veel voor. Dit komt omdat je de knie verder doorbuigt en er vervolgens druk op zet. Naast een krakende knie bij het traplopen kun je dit ook tijdens het sporten hebben.

Oorzaak van een krakend geluid in de knie

Wees niet direct ongerust wanneer je een krakende knie bij traplopen hebt. In veel gevallen is de oorzaak namelijk volkomen onschuldig. Geluiden in gewrichten komt regelmatig voor. Vaak hoor je iets knakken, kraken of ploppen. Dit geluid in de knie is vooral afkomstig van de knieschijf. De achterkant van de knieschijf geleid tijdens het bewegen over een laagje kraakbeen.

In principe moeten de beide lagen glad en egaal zijn, dan bewegen ze soepel langs elkaar heen. Maar het kan ook dat de structuur van het kraakbeen wat ruwer of ribbelig is. Op dat moment kan er een krakende knie ontstaan. Dit is niet ernstig maar het geluid van wel voor ergernis zorgen.

De fysiotherapeut kan de knieschijf een aantal malen door het gleufje duwen. Het is pijnloos maar kan wel vervelend aanvoelen. Door deze behandeling wordt de structuur wat beter waarbij het kraken in de knie mogelijk verdwijnt.

Gewrichten aan voeding/ supplementen

Heb je veel last van krakende gewrichten waaronder ook de knie, gebruik dan eens een voedingssupplement. Dit houdt de gewrichten gezond en ondersteunt een goede werking.

Bekijk gewrichtensupplementen

Het verdampen van gewricht vloeistof

Heb je last van een krakende knie bij het traplopen dan kan dit ook door gasvorming ontstaan. Door regelmatig gebruik van het gewricht vormt zich gas rondom het gewricht. Dit ontstaat door een mengeling van zuurstof, stikstof en gewrichtsvloeistof. Bij het buigen van de knie komen gasbelletjes vrij en geven een krakend of knappend geluid.

Een krakende knie bij het oplopen of aflopen van de trap kan dus door gasvorming veroorzaakt worden. Hier kun je in principe niks tegen doen. Bovendien is het ook niet schadelijk voor het gewricht.

Een verwonding aan het kniegewricht

Ben je onlangs op de knie gevallen of heb je deze hard gestoten? Door een verwonding of trauma kan er ook een krakend geluid ontstaan. De huisarts of specialist zal hiernaar moeten kijken.

Krakende knie bij traplopen door artrose

Meer dan 1,4 miljoen Nederlanders heeft artrose. Dit wordt ook wel slijtage genoemd terwijl het dit feitelijk niet is. Het gaat namelijk om een verandering in het hele gewricht waarbij het kraakbeen dunner wordt of afbrokkelt. Als gevolg hiervan kan het gewricht niet meer soepel bewegen.

De eerste kenmerken van artrose zijn stijfheid, vooral na een poosje zitten of liggen. Ook ontstaat er startpijn. Na enkele minuten lopen verdwijnt deze pijn. Meestal is de pijn binnen een half uur weg. Zowel in de beginfase als later kan bij artrose een krakende knie bij het traplopen optreden. Maar ook bij het gewoon wandelen, hurken, buigen door de knieën of het gaan zitten of opstaan.

Het kraken in de knieën wordt veroorzaakt door het veranderende kraakbeen. Soms laten er stukjes kraakbeen los en zweven dan los door het kniegewricht. Deze stukjes kunnen langs elkaar schuren, wat het krakend geluid veroorzaakt. Een los stukje kraakbeen kan ook in het gewricht vast komen te zitten: de knie gaat op slot. Het duurt dan enige tijd voordat het kraakbeen stukje los schiet. Hierna ben je de knie weer gebruiken.

Behandeling van artrose (knieartrose)

Artrose is een proces dat niet te stoppen is. Behandeling bestaat uit fysiotherapie (training) en pijnstilling. Er komen wel steeds meer nieuwe behandelmethoden. Deze zijn echter alleen geschikt voor mensen met milde artrose. Dit soort behandelingen richt zich op het vertragen of stoppen van het kraakbeenverlies.

Heb je veel last van een krakende knie en het gevoel dat deze instabiel is? Draag dan bij voorkeur een kniebrace. Niet alleen geschikt voor mensen met artrose maar ook voor sporters.

Bekijk de kniebrace

Krakende knieën bij de squat

Doe je wel eens de squat, een oefening waarbij je de bilspieren en de bovenbenen traint? Een goede oefening voor iedereen maar vooral wanneer je knieartrose hebt. Dit is wel een zware oefening waarbij de knieën een krakend geluid kunnen maken. Dit wordt veroorzaakt door het terug schieten van de pezen.

Op zich is dit niet zo ernstig. Maar wanneer de oefening ook pijn doet dan voer je deze niet goed uit. Het is belangrijk dat de billen goed naar achter worden gestoken en de borst vooruit. Hiermee voorkom je dat er teveel gewicht op het kniegewricht terechtkomt.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique