Koperspiraal: kosten en verwijderen

Een koperspiraal is een betrouwbare vorm van anticonceptie. De koperspiraal kosten worden soms vanuit de zorgverzekering vergoed. Er zijn verschillende soorten spiraaltjes verkrijgbaar. De T-Safe is de meest gebruikte variant. Deze biedt ruim 10 jaar bescherming tegen zwangerschappen. Soms is het nodig om het spiraal voortijdig te vervangen of verwijderen.

In het kort

  • Een koperspiraal is voor 99% betrouwbaar
  • De kosten voor het spiraaltje zijn vaak voor eigen rekening, tenzij er sprake is van een aanvullende verzekering
  • Zowel het inbrengen als verwijderen kan voor licht bloedverlies of wat pijnklachten zorgen

Omschrijving koperspiraal

Een koperspiraal staat ook wel bekend onder de naam spiraal of spiraaltje. Dit is een ankertje van plastic dat de arts in de baarmoeder plaatst. Hiermee moet het een zwangerschap voorkomen. Dit is een vrij betrouwbare vorm van anticonceptie. Wie het helemaal goed wil doen, gaat voor een hormoonspiraal. Deze is nóg betrouwbaarder dan het koperspiraaltje.

Koperspiraal of Mirena: wat is beter?

Mirena is een hormoonspiraaltje. Deze is zeer betrouwbaar en beschermt gedurende enkele jaren tegen een zwangerschap. De Mirena geeft kleine hoeveelheden progestageen (hormoon) af. Het koperspiraaltje is met koperdraad omcirkelt. Deze maakt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor een eventuele innesteling. Het koperspiraaltje geeft geen hormonen af. Beide spiraaltjes zijn direct na plaatsing werkzaam.

Koperspiraal of Mirena, wat is een betere keuze? Het grote verschil is dat een koper spiraal gedurende 10 jaar werkt. Het Mirena spiraal moet elke 5 jaar vervangen worden. Daarnaast kan dit hormoonspiraaltje voor bijwerkingen zorgen. De bijwerkingen bij een koperspiraal zijn minder groot.

Bij een hormoonspiraal kan de menstruatiecyclus veranderen of zelfs helemaal uitblijven. Een koperspiraal heeft geen invloed op het menstruatiepatroon. Beide hebben dus hun voor- en nadelen.

Koperspiraal plaatsen – zo werkt het

Het plaatsen van een spiraal wordt altijd door een ervaren arts gedaan. Dit kan wel even gevoelig zijn, vooral achteraf kunnen er krampen optreden. Het is daarom belangrijk om 1 uur voor plaatsing 1000 milligram paracetamol of 600 mg ibuprofen in te nemen.

Bekijk paracetamol

Deze pijnstillers zorgen ervoor dat er tijdens de plaatsing niks gevoeld wordt, en krampen minder hevig zijn. Let op: niet iedere vrouw is hier gevoelig voor. Sommigen voelen helemaal niks, terwijl het bij anderen licht pijnlijk is.

De arts kiest ervoor om het spiraaltje tijdens of vlak voor de menstruatie in te brengen. Het is dan vrijwel zeker dat de vrouw niet zwanger is. Eventueel kan deze op de dag zelf nog een zwangerschapstest uitvoeren.

De vrouw gaat met gespreide benen liggen. De arts brengt een eendenbek (speculum) in. Dit kan even koud aanvoelen, maar is in de meeste gevallen niet pijnlijk. De eendenbek zorgt ervoor dat de baarmoedermond open staat. De arts meet de diepte van de baarmoeder Daarna wordt het spiraaltje ingebracht. Als laatste knipt de arts de draadjes op maat.

Krampen na inbrengen koperspiraal

De baarmoeder kan direct reageren op het koperspiraaltje. Dit gebeurt door middel van buikpijn of krampen. Deze pijn blijft gedurende enkele uren tot dagen aanhouden. Het is wel de bedoeling dat pijnklachten afnemen. Is dit niet het geval, dan moet de arts dit controleren.

Soms treedt er bloedverlies na plaatsing van het koperspiraal op. Dit gebeurt vooral bij vrouwen met een gevoelige baarmoedermond.

Bijwerkingen van het koperspiraaltje

In sommige gevallen treden er een of meer bijwerkingen op:

  • Misselijkheid
  • Bloedverlies tussen menstruaties
  • Meer afscheiding
  • Stemmingswisselingen
  • Langer durende menstruatie

Er is geen verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dit geldt zowel voor het koperspiraaltje als het hormoonspiraaltje. In een aantal gevallen blijft een spiraal niet goed zitten. Dit is de reden dat de vrouw 6 weken na plaatsing ter controle langskomt. De arts bekijkt of de koperspiraal nog goed op zijn plaats zit.

Koperspiraal kosten zelf betalen of zorgverzekering?

Hoe zit het met de koperspiraal kosten? De T-Safe koperspiraal kost ongeveer € 69. Wie voor een Mirena hormoonspiraal kiest moet rekening houden met een prijs van ongeveer € 148. De koperspiraal kosten zijn voor eigen rekening. Dit geldt alleen voor personen vanaf 21 jaar. Voor personen tot 21 jaar worden de koperspiraal kosten vanuit de basisverzekering vergoed.

Wanneer de koperspiraal kosten niet worden vergoed vanuit de basisverzekering, is het mogelijk om te kiezen voor een aanvullende verzekering. Het is belangrijk om vooraf te bekijken welke aanvullende verzekeringen mogelijk zijn.

Wie echter voor een koperspiraal kiest, moet zich afvragen of een aanvullende verzekering wel zinvol is. Het koperspiraal kost ongeveer € 69 en wordt om de 10 jaar vervangen. Dit komt omgerekend neer op € 7 per jaar. De consultkosten huisarts worden vanuit de basisverzekering vergoed, consult gynaecoloog vanuit het eigen risico.

Koperspiraal verwijderen (werkwijze en kosten)

Bij problemen of een kinderwens is het nodig om de koperspiraal te verwijderen. Dit geldt ook wanneer het spiraaltje uitgewerkt is. Het verwijderen gebeurt bij de huisarts of gynaecoloog. Dit verloopt ongeveer hetzelfde als het inbrengen van de koperspiraal, waarbij de arts opnieuw gebruik maakt van een eendenbek. Na het verwijderen van het koperspiraaltje kan er een lichte bloeding of wat buikkrampen optreden. Dit is over het algemeen snel voorbij.

Hoe zit het met de koperspiraal verwijderen kosten? Een consult bij de huisarts wordt vanuit de basisverzekering vergoed. Hier worden dus geen extra kosten voor in rekening gebracht. Alleen bij vervanging van de koperspiraal (nieuw spiraaltje) komen er extra kosten bij. Dit zijn de normale kosten voor aanschaf van het spiraaltje. Het koperspiraaltje is verkrijgbaar bij de apotheek.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique