Heb je vaker last van een koortslip en ben je zwanger of pas bevallen? Let dan goed op: een koortslip is gevaarlijk voor baby. Dit geldt helemaal wanneer je kindje jonger dan 4 maanden oud is. Het herpesvirus kan een hersenvliesontsteking veroorzaken. Dit is een zeer ernstige aandoening die tot hersenbeschadiging of de dood kan leiden.
Koortslip bij volwassenen en kinderen
Een koortslip kan bij zowel volwassenen als kinderen voorkomen. Koortslip gevaarlijk voor baby? In sommige gevallen wel!
Wat is een koortslip? Hierbij krijg je blaasjes op of rond de lippen. Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Het vervelende is dat dit virus altijd in het lichaam aanwezig blijft en dus nooit verdwijnt.
Veel kinderen worden besmet met het herpesvirus. Dit virus verspreidt zich gemakkelijk via de handen, maar ook via de mond (knuffelen en kussen). Daarnaast vindt besmetting plaats via gebruiksvoorwerpen zoals bestek, handdoek of lippenbalsem.
Symptomen van een koortslip
Hoe ziet een koortslip eruit? Dit is vaak erg herkenbaar. Er ontstaat een rood plekje met blaasjes op en rond de lippen. Het plekje jeukt, brandt of doet pijn. De met vocht gevulde blaasjes drogen na één tot twee dagen op. Er verschijnen dan korstjes die binnen 10 dagen vanzelf verdwijnen. Bijkomende symptomen zijn een ontsteking van de tong, keelpijn en opgezette klieren. (Jonge) kinderen kunnen koorts krijgen.
Een koortslip kan heel lang afwezig zijn en ineens weer opduiken. Bij een verkoudheid, keelontsteking, vermoeidheid en stress is de kans groot dat het virus actief wordt. Dit geldt ook door de invloed van zonlicht, na een operatie, medicatie of koorts.
Last van een koortslip?
Bekijk de beste koortslip behandeling
Koortslip gevaarlijk voor baby
In veel gevallen kan een koortslip geen kwaad en verdwijnen de klachten binnen 10 dagen. Jonge kinderen met een koortslip hebben vaker last van een ontsteking in de mond en koorts. Een infectie met het herpesvirus is risicovol voor mensen met een verminderd afweersysteem of met veel eczeem.
Een koortslip is gevaarlijk voor baby jonger dan 4 maanden, en met name tijdens de 1e maand na de geboorte.
Pasgeboren baby’s hebben een nog niet goed ontwikkeld afweersysteem. Hierdoor zijn ze zeer kwetsbaar voor besmetting met het herpesvirus. Dit virus kan zich door het lichaam verspreiden en een hersenvliesontsteking veroorzaken.
Zo herken je een hersenvliesontsteking:
- Vlekjes op de huid
- Hoofdpijn (baby huilt veel)
- Hoge koorts: boven de 39 graden
- Nekstijfheid
- Baby is prikkelbaar
- Pijn bij het verschonen van de luier
- Bolle fontanel
- Minder alert, suf of moeilijk wakker te krijgen
- Baby drinkt veel minder dan normaal
Herken je deze symptomen bij de baby, neem dan direct contact op met de huisarts of het ziekenhuis.
Een hersenvliesontsteking is ernstig. Het maakt zenuwen kapot, waardoor baby verlamd raakt of doof wordt. De symptomen van een hersenvliesontsteking kunnen in korte tijd verergeren. Zonder behandeling kan dit zelfs dodelijk zijn.
Behandeling van een hersenvliesontsteking
Bij vermoeden van een hersenvliesontsteking zal de arts het kind lichamelijk onderzoeken. Soms is ook een urineonderzoek nodig. Bij de diagnose hersenvliesontsteking verwijst de huisarts het kind door naar het ziekenhuis. Hier krijgt het een ruggenprik. Dit is nodig om hersenvocht af te nemen. Zo kan het laboratorium bekijken of er sprake is van een hersenvliesontsteking.
Bij een hersenvliesontsteking is ziekenhuisopname altijd nodig. Hier krijgt de baby antibiotica of een medicijn tegen het herpesvirus. De meeste kinderen herstellen binnen één tot twee weken. Alleen bij een hersenvliesontsteking veroorzaakt door een bacterie kan het herstel wat langer duren.
De blijvende gevolgen van hersenvliesontsteking
In één op de drie gevallen heeft een hersenvliesontsteking blijvende gevolgen, ook bij herstel. Zo komt het vaker voor dat het kind minder goed hoort of aan een oor doof is. Verlamming van een arm of been komt ook vaker voor. Daarnaast kan het moeite hebben met denken en leren.
Hoe besmettelijk is een koortslip?
Je ziet dat een koortslip heel wat ellende kan veroorzaken. Hoe besmettelijk is een koortslip eigenlijk? Helaas komt een koortslip best vaak voor, en is het ook erg besmettelijk. Het is belangrijk om te voorkomen dat een baby besmet raakt. Mensen met een koortslip kunnen beter uit de buurt van baby blijven. Dit betekent niet aanraken, knuffelen of kusjes geven. Ook is het belangrijk om gebruiksvoorwerpen niet met anderen te delen.
Heb je tijdens de zwangerschap last van een koortslip? Dan maakt je lichaam antistoffen aan. Deze antistoffen komen bij de ongeboren baby terecht en beschermen hem of haar tegen het herpesvirus. Het komt zelden voor dat een baby bij de geboorte al besmet is met dit virus.
Is een hersenvliesontsteking besmettelijk?
Misschien wil je wel weten of een hersenvliesontsteking besmettelijk is. Er zijn twee vormen van hersenvliesontsteking: de virale en de bacteriële variant. Hersenvliesontsteking veroorzaakt door een bacterie verloopt vaak ernstiger, maar is niet besmettelijk.
Dit geldt wel voor de virale variant van hersenvliesontsteking: deze is besmettelijk. Juist daarom is het belangrijk om bij een koortslip goed op de hygiënevoorschriften te letten. Dit geldt natuurlijk al helemaal bij de aanwezigheid van een kind jonger dan 4 maanden.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique